Haring vers

Hollandse Nieuwe

Haring is misschien wel het meest controversiële visproduct in Nederland. De bekende haringtest van een landelijk dagblad doet jaarlijks flink wat stof opwaaien bij de kenners. Geen vis waar zo veel over wordt gesproken. Maar wat is nu de beste haring?

Vet

De smaak van haring wordt grofweg bepaald door het vetgehalte, zoutgehalte en tijd. Vanaf een vetgehalte van 16 procent is de haring geschikt voor de traditionele Hollandse Nieuwe of maatjesharing. Het vetpercentage kan oplopen tot 22 procent.

Zout

Voor een haring kan worden gegeten, moet hij eerst rijpen. Na het kaken van de vis wordt zout toegevoegd. Zout en vet zorgen er voor dat enzymen uit de alvleesklier worden geactiveerd die de vis garen. Hoe vetter de vis, hoe minder zout nodig is.

Vers van het mes

Haring is vers van het mes het lekkerst. Het is daarom aan te bevelen deze altijd op de dag van aankoop te eten. Zuurstofarm verpakte haring gaat na het schoonmaken zo’n 2 tot 3 dagen mee, afhankelijk van zijn rijping. Maar de versheid neemt af naarmate de dagen toenemen.

Smaakfinesse

Sligro biedt met de hand schoongemaakte haringen die zuurstofarm verpakt zijn. Deze nieuwe techniek is van Haasnoot Vis uit Katwijk. Groot voordeel van het handmatig snijden is dat zachtere haring met een hoger vetgehalte kan worden gebruikt. En vet geeft smaak!

Haring met vlag

Denemarken

Tijdens de 6-weekse haringcampagne werken Sligro en Haasnoot Vis samen met een verwerkingsbedrijf in Denemarken. De haring wordt daar voor de kust gevangen en in lifetanks aan land gebracht. Vervolgens keurt Sligro het vetpercentage en wordt de vettere haring gesorteerd. Na het kaken in de fabriek wordt het pekelgehalte bepaald. Dan wordt de haring ingevroren en naar Nederland getransporteerd.

Dagvers

In Katwijk wordt de haring op bestelling ontdooid en door een team van 25 fileerders binnen 6 uur gefileerd en verpakt. Zo garanderen we dat onze handgesneden, dagverse haring binnen 12 uur in de vestigingen ligt.

Maatwerk

Het vetpercentage van machinaal gesneden haring mag niet hoger zijn dan 19 tot 20 procent. Bij haringen zonder kop geldt een maximum van 18 procent. Vettere haring wordt in een machine kapot gedrukt, terwijl handmatig snijden altijd maatwerk is. Ook graten kunnen makkelijker worden verwijderd, omdat deze haring zachter is.

Klassieke combinaties

Traditioneel wordt de Hollandse Nieuwe in ons land gegeten met gele uiblokjes. En ook augurken en zilveruitjes uit het zuur zijn trouwe metgezellen. Kies je voor uitjes, vervang deze dan eens door een bosuitje of sjalotje. Voor een wat zachtere en fijnere smaak.

Zomers fris

Maatjesharing doet het uitstekend in een zomerse salade, bijvoorbeeld met mierikswortel en een dilleroomsaus. Serveer de salade op toast en jouw gasten zullen smullen. Haring kan ook prima worden verwerkt in een mooie aardappelsalade die je koud opdient. Hiermee kun je naar hartenlust variëren.

Club sandwich

Of wat dacht je van een club sandwich? Met bijvoorbeeld dunne plakjes avocado en biet, besprenkeld met wat citroensap. Wat rucola zorgt voor een pittig smaakaccent. Creëer jouw eigen zomerse club sandwich met Hollandse Nieuwe en de zomer kan niet meer stuk!

Haring op bord

Oer-Hollands

Ook heerlijk zijn kleine partjes Hollandse Nieuwe op toast. Strooi er wat grofgemalen zwarte peper en bosui over en presenteer er een Hollands kruidenbittertje bij. Dat is pas optimaal oer-Hollands genieten!

Duurzame vis

De maatjesharing van Sligro valt onder de pijler duurzaam van het eerlijk & heerlijk-assortiment. De vis is MSC-gecertificeerd. Dit staat garant voor een duurzame vangst met respect voor dier en milieu. Verder is de hele keten geborgd. Van vangst tot verkoop. Zo weten we van elke haring van welke vissersboot hij komt.

Terug naar Reportages