Kaas moet je beleven!

Ward van Teijlingen is de perfecte ambassadeur van het uitgebreide assortiment aan kazen dat Sligro heeft. Hij is zelf een groot kaasliefhebber en heeft een achtergrond in de horeca, waardoor hij goed kan adviseren. Zijn sterkste troef: je mag alles proeven.

Uniek en gevarieerd

Ward van Teijlingen is versmanager bij Sligro Leiden. De kaasafdeling is voor een kaasliefhebber als Ward een speciale afdeling waar hij zijn ziel en zaligheid in steekt. Ward: “Ik vind het zo bijzonder dat een relatief eenvoudig product als kaas zo ongelooflijk uniek en gevarieerd kan zijn. Uiteindelijk zijn alle kazen een variant van gestremde melk. Prachtig toch?”

Ward - hoewel pas 34 jaar jong - heeft al ruime ervaring op het gebied van eten en drinken. Vanaf zijn twintigste werkte hij twaalf jaar als kok en chef-kok in verschillende restaurants. Sinds twee jaar is hij versmanager bij Sligro en dat bevalt hem uitstekend.

Kaas moet je proeven

Ward: “Mijn horeca-ervaring kan ik hier heel goed gebruiken. Ik probeer de mensen te geven waarvoor ze komen. De ene ondernemer zoekt een mooi, budgettair aantrekkelijk kaasplankje, de ander is juist op zoek naar nieuwe, originele kazen voor zijn kaastrolley. Ik geef advies en laat kazen proeven.”

Beleving

Kaas is beleving. “Ik kan wel een verhaal houden van tien minuten, maar als je proeft weet je direct wat ik bedoel. Daarom staan er altijd aangesneden kazen bij de kaascarré: om klanten te laten proeven. Als ik zie dat mensen geïnteresseerd rondkijken, spreek ik ze vaak aan om ze te helpen met hun keuze.”

Uitgebreid assortiment

Sligro heeft zo'n 1.500 verschillende kazen in het assortiment. In vergelijking met een supermarkt of een goed gesorteerde kaasspeciaalzaak heeft Sligro een waanzinnig uitgebreid assortiment.

Kaascarré

Ward vertelt enthousiast over de verschillende kazen in de kaascarré. “We beginnen met de zachte kazen, zoals feta en mozzarella. Die worden veel in gerechten verwerkt. Net als de notenkazen en kruidenkazen, die ook veel als beleg worden gebruikt. Dan gaan we naar de witschimmelkazen, zoals brie, camembert en Cailladou. Dat zijn echt kazen voor op een kaasplateau. Vervolgens de zachte geitenkazen en schapenkazen, waaronder Perail en Margalet.”

“De meeste van deze kazen kun je trouwens met korst en al eten. De bekende stammetjes van geitenkaas zijn nog steeds heel populair: in plakken gesneden, uit de oven geserveerd met honing en noten. Een absolute klassieker.”

Rood en blauw

“Daarnaast liggen de roodbacteriekazen. Daar zijn Chaumes en Munster lekkere voorbeelden van. Hier ligt ook de Taleggio, een Italiaanse kaas die heel veel in gerechten wordt gebruikt. Niet alleen omdat hij veel smaak heeft, maar ook omdat hij zo mooi smelt. Bij de blauwschimmelkazen zien we natuurlijk roquefort, Danablu en gorgonzola, die veel in sauzen worden gebruikt. Maar ook Cabrales, de Spaanse bergkaas die vooral op de kaasplank terechtkomt.”

Hollandse blauwschimmelkaas

Een aanrader in de categorie blauwschimmel is volgens Ward de Bettine Blue. “Dit is een half-harde Hollandse blauwschimmelkaas van geitenmelk uit Etten-Leur. Een prachtig product. En hebben we natuurlijk nog de harde uitsnijkazen, zoals als Grana Padano en Parmigiano Reggiano. En tot slot liggen op de rand van de carré de andere Hollandse kazen.”

Sleutelkaas

Verrassende kazen

Wat zijn de favorieten van Ward? “Ik ben erg trots op onze eigen Leidse sleutelkaas. Dat is een harde boerenkaas met komijn en een lekker kruidige smaak. Bij de witschimmelkazen vind ik de Brillat-Savarin een heerlijke, superzachte, romige en smaakvolle kaas. Een aanrader voor op een kaasplateau.

Val Taleggio Rossini

En als laatste noem ik graag de Val Taleggio Rossini. Niet te verwarren met de eerder genoemde Taleggio, wat een een roodbacteriekaas is. De Val Taleggio Rossini is een blauwschimmelkaas, die is gerijpt in most van zoete, witte druiven. Dat geeft de blauwschimmel een subtiel, zacht accent.

Deskundig advies

Een heerlijke kaas met een mooi verhaal. Horecamensen zijn vaak op zoek naar een speciale kaas waarbij ze een leuk verhaal kunnen vertellen. “Als ondernemer wil je je gasten steeds blijven verrassen en daar werken wij bij Sligro graag aan mee.”

Meer weten over kaas?
Terug naar themapagina 'KAAS'.

Kazen in dit artikel
Kaas Artikelnummer
Cailladou 008023
Perail 122616
Margalet 626673
Chaumes 682941 en 001753
Munster 418559
Val Taleggio Rossini 007881
Cabrales 006192
Danablu 122828
Brillat-Savarin 673840
Terug naar Reportages