Reportage Kardemom

Kardemom

Specerijen zijn hot. Letterlijk en figuurlijk. U kunt er smaken mee verdiepen of juist contrast mee aanbrengen. Dit keer aandacht voor kardemom. Een bijzondere specerij met een warme, zoete ondertoon en een unieke, frisse smaak.

Kardemom komt oorspronkelijk uit India. Daar wordt het in veel gerechten gebruikt. Als hoofdingrediënt in curry’s of als smaakmaker in thee, ijs, snoep en andere zoetwaren. Ook kauwen Indiërs na het eten op kardemompeulen om de adem te neutraliseren.

Fris

De kleine zwarte zaadjes binnenin de groene peulen smaken opvallend fris en citroenachtig. Door het vleugje eucalyptus hebben de zaadjes zelfs iets weg van pepermunt. Het aroma van kardemom is bovendien zoet en bloemig. Kortom, kardemom is een heerlijke smaakmaker!

Kardemom plant

Groen of zwart

Kardemom behoort tot de plantenfamilie van gember en groeit in Zuidoost-Azië. De bloemen groeien uit tot groene peulen en zitten vol met zwarte zaadjes. De peulen worden geplukt voordat ze rijp zijn. Daarna worden ze gedroogd in de zon of in ovens. De groene variant komt het meest voor. Zwarte kardemom is sterker van smaak en heeft een meer rookachtig karakter.

Van Oost naar Noord

In het Westen is kardemom niet echt bekend. Wij kennen de specerij vooral als ingrediënt van speculaas of gebak. Buiten India is kardemom vooral populair in de Arabische wereld. Daar wordt het gebruikt in pilav en andere rijstgerechten. Ook wordt de specerij vaak toegevoegd aan de kruidige, aromatische Arabische koffie.

Ook in Scandinavië heeft kardemom een lange culinaire geschiedenis. De Vikingen namen het destijds mee uit Constantinopel, het huidige Istanbul. Sindsdien wordt de specerij in het hoge Noorden veel gebruikt.

Smaaksensatie

Kardemom is ideaal om smaken te versterken. Van koekjes, broodjes, muffins en kerststollen. Ook geeft het pasteitjes en worst een flinke oppepper. Kardemom zorgt voor een sprankelende smaaksensatie. Zo geeft het een pikante frisheid aan stoofpotjes. Zoete desserts en taarten krijgen er een warme, intense smaak van. En het bezorgt kruidige rijstgerechten een verfijnd citrusaroma.

Kardemom verfrist en accentueert de smaak

Sublieme combinaties

Kardemom verfrist en accentueert de smaak. Het citroenachtige karakter past goed bij bereidingen met fruit zoals appel, peer en vooral sinaasappel.

Heel lekker is een carpaccio van sinaasappel met een siroop van suiker, kardemom en grof gemalen zwarte peper. De combinatie van sinaasappel en kardemom leent zich ook uitstekend als saus of dressing bij wild of coquilles Saint Jacques.

Kardemom

En wat dacht u van kip in een marinade van yoghurt, olie, sinaasappelsap, knoflook, gemalen kardemom en gember? Een ultieme combinatie!

Bewaren

Tot slot nog een tip. Bewaar kardemom bij voorkeur in een luchtdichte pot en controleer regelmatig of de peulen droog aanvoelen. Door de aanwezige etherische oliën kunnen ze soms wat vochtig worden. Laat de peulen in dat geval op een warme plek drogen.

Heel of gemalen?

Iedere kardemompeul bevat 12 tot 20 zwarte zaadjes. Deze geven de smaak en het aroma af. Met slechts 1 of 2 peulen geeft u uw gerecht al een oppepper. U kunt ze in hun geheel meestoven en na de bereiding verwijderen. Ook kunt u de peulen opensnijden en de zaadjes fijnmalen in een vijzel. Voor de meest optimale smaak roostert u de zaadjes voor gebruik nog even kort.

Terug naar Reportages