Komijn

Komijn

Specerijen zijn hot. Letterlijk en figuurlijk. U kunt er smaken mee verdiepen of juist contrast mee aanbrengen. Dit keer aandacht voor komijn. Een specerij met een aards karakter en een bijzondere, intense smaak.

Komijn is lichtzoet, iets bitter, aromatisch, vol, nootachtig en heeft een vleugje anijs

Toegankelijk

Na zwarte peper is komijn de meest gebruikte specerij ter wereld. Niet zo vreemd, want het heeft een toegankelijke smaak en verspreidt een kruidig parfum. Oorspronkelijk komt de specerij uit Egypte. Daar groeien de zaadjes uit de bloemen van de eenjarige komijnplant.

Kaas en zuurkool

Komijn wordt overal ter wereld gebruikt om vlees, vis en rijst mee te kruiden. Wij kennen komijn vooral van de kaas en de zuurkool. Toch heeft de specerij in de Europese keuken nooit een vaste plek weten te veroveren, op Griekenland en Turkije na.

Komijnzaadjes

Smaakpalet

Lichtzoet, iets bitter, aromatisch, vol, nootachtig en met in de verte een vleugje anijs. Komijn heeft een bijzonder smaakpalet. Dat maakt deze specerij bijzonder en toegankelijk. De verschillende smaakeigenschappen zorgen er voor dat komijn in veel gerechten gebruikt kan worden. Subtiel, maar zeker niet onopgemerkt.

Versterker

Komijn doet de smaak van andere ingrediënten in een gerecht beter uitkomen. Zo laat de specerij zich goed combineren met varkensvlees, lamsvlees, verse abrikoos, venkel, ei, rode biet, citroen, koriander en komkommer. Bovendien maakt het sommige koolsoorten lichter verteerbaar.

Meer met komijn

Komijn is verkrijgbaar in gemalen vorm of als hele zaadjes. De gemalen variant is direct klaar voor gebruik en geschikt voor warme toepassingen. Hele zaden kunnen in zowel warme als koude gerechten worden gebruikt. Rooster de zaadjes 2 minuten en maal ze fijn in een vijzel voor een rijk aroma en een intense smaak.

Experimenteren

Met komijn mag gerust meer worden geëxperimenteerd. In stoofschotels, curry’s en zuurkool, maar ook in een fris lentestamppotje. Bij wortelen, over gebakken forel of in een dip. Zelfs in een zomerse fruitsalade zorgt komijn voor een verrassend effect.

Gezond

Komijnzaad bevordert de spijsvertering en wekt de eetlust op. Een prima aperitief dus. In Azië wordt geroosterd komijnzaad gebruikt om thee van te trekken. Een beproefd middeltje bij maagproblemen. Daarnaast heeft komijnzaad een hoog calciumgehalte. Komijn is dus niet alleen lekker, maar ook gezond.

Liefdeselixer

Romeinen waren dol op komijn. Vanwege de smaak en omdat ze geloofden dat het een positieve werking had op het huwelijk. In die tijd werd komijn grootschalig gebruikt in zelf gebrouwen drankjes. Die moesten er voor zorgen dat partners elkaar altijd trouw bleven.

Terug naar Reportages