Er staan nog geen producten op uw inkooplijst. Vul uw inkooplijst door bij een product te klikken op "Toevoegen aan inkooplijst"
Lekker en veelzijdig. Dat is de langoustine. Dit schaaldier is het hele jaar door verkrijgbaar, maar officieel loopt het seizoen gedurende de zomermaanden tot aan de herfst. De langoustine is heerlijk in een paella, maar staat ook zijn mannetje als hoofdgerecht. En dankzij zijn volle romige smaak met een zoetig tintje is de langoustine ook zeer geschikt voor soepen en sauzen.
De langoustine behoort tot dezelfde familie als de kreeft, de Nephropidae. In tegenstelling tot de kreeft is de langoustine slanker van vorm en hij heeft hij lange, dunne scharen. Langoustines worden ongeveer 15 tot 25 centimeter groot en hebben een mooi dieporanje pantser met een witte buik. De langoustine komt voor in de Noordelijke delen van de Atlantische oceaan en in de Noordzee.
De langoustine staat garant voor een smaakexplosie. Dit diertje zal iedereen overtuigen.
Langoustines hebben een heerlijke zoete smaak in zich. Het schaaldier wordt door chef-koks gelauwerd om zijn veelzijdigheid. Alleen de staart van de langoustine bevat vlees. Maar ook de kop en schalen zitten boordevol smaak. Hiermee kunnen heerlijke bouillons en sauzen bereid worden. Langoustines laten zich prima combineren met tomaat, limoengras, laurier, mayonaise en steranijs.
Voorgerecht, tussengerecht of als spetterend hoofdgerecht. De langoustine kan op tal van manieren bereid worden. Verse langoustines zijn rauw zelfs een ware delicatesse. Let wel: verwijder altijd het darmkanaal van het beestje, want dit beïnvloedt de smaak. De staart kun je kort aanbakken en verwerken in een frisse salade. Ook lekker is een zeevruchten paella met langoustines.
Bij het schoonmaken van de langoustines is belangrijk om goed en voorzichtig te werk te gaan. Je kunt de staart van het lichaam afbreken, door hem zachtjes heen en weer te wrikken. Vervolgens knijp je heel voorzichtig in het laatste segment van de staart en trekt hem er voorzichtig eraf. Zo neem je het darmkanaal mee en blijft het beestje schoon. Lukt dit niet in één keer? Dan moet de langoustine later worden opengesneden om hem schoon te maken.
Misschien wel het opvallendste kenmerk van de langoustine zijn de ogen. Dit heeft hem nog een andere benaming opgeleverd. De langoustine wordt ook wel het nieroogkreeftje genoemd vanwege zijn diepzwarte ogen in de vorm van een nier.
Terug naar themapagina: Schaal- en schelpdieren
Terug naar ReportagesOm jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.
Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.
Akkoord Cookie instellingenOp deze website worden cookies gebruikt. Je kunt de cookie instellingen hier op ieder moment wijzigen. Indien je de cookie instellingen wijzigt, dan kunnen bepaalde functies van de website niet meer beschikbaar voor je zijn. Cookiestatement
Functioneel
Functionele cookies zorgen er voor dat de website goed werkt en kunnen daarom niet worden uitgeschakeld.
Analytisch (gebruikerservaring)
Met analytische cookies analyseren en meten we het gebruik van de website, zodat we jouw ervaring kunnen verbeteren.
Advertentie
Advertentiecookies monitoren je surfgedrag, waardoor het mogelijk is om advertenties af te stemmen op jouw online voorkeuren.
Social media
Door het gebruik van social media cookies kun je de inhoud van deze website delen via social media. Daarnaast kunnen deze cookies je surfgedrag monitoren, waardoor het voor hen mogelijk is om advertenties af te stemmen op jouw online voorkeuren.