artikel makreel

Makreel op de kaart

Stevig, sappig, zacht en vol van smaak. Dat is makreel. De gerookte versie is al jaren populair op een broodje. Ook op menukaart in restaurants is deze typische Noordzeevis steeds vaker te vinden. En terecht. Makreel heeft culinair een heleboel te bieden en is ontzettend gezond. Een win-win situatie dus.

Waar makreel jaren te kampen had met een oubollig imago is deze rover uit de Noordzee nu helemaal hip. Makreel kan zowel warm als koud geserveerd worden en smaakt vers het aller lekkerst.

Vers

Verse makreel is eenvoudig te herkennen. De vis voelt stevig aan, ruikt fris, heeft een glimmende huid en heldere ogen. Ook de kleur zegt iets over de versheid van de vis. Hoe mooier het blauwgroene kleurenpallet, hoe verser de makreel.

Ga voor puur

Makreel heeft weinig opsmuk nodig. Bereid de vis het liefst zo puur mogelijk. Het donkere visvlees heeft van zichzelf al heel veel smaak. Een beetje citroenmayonaise, mierikswortel of partjes bloedsinaasappel zijn voldoende om het hoge vetgehalte van makreel te compenseren.

Zomervis

Makreel past uitstekend bij de zomerse keuken. Aan de slag met makreel? Vers van de barbecue komt deze zomervis uitstekend tot zijn recht. Even wikkelen in aluminiumfolie en vervolgens langzaam laten garen. De makreel smaakt nog lekkerder als je hem daarna nog even op het barbecuerooster legt.

Garing

Geen barbecue voor handen? Gaar de vis op een lage temperatuur in de oven. Gaar makreel niet te ver door, anders droogt visvlees uit. Als het visvlees niet meer doorschijnend is, maar nog wel sappig, is het gaar.

Gezond

Makreel is rijk aan onverzadigde vetzuren en omega-3-vetten. Deze gezonde vetten dankt de zeerover aan zijn dagelijkse portie plankton, garnalen en kleine visjes. Omega-3-vetten hebben een gunstige werking op onze hart- en bloedvaten. Nog een reden om makreel te serveren! Wij doen alvast enkele suggesties.

Trendy hapjes met makreel

Zo zet je eenvoudig iets bijzonders op tafel.

Hapjes makreel

Blini met makreelmousse en bloemensla

Pluis een halve gestoomde makreel in kleine stukjes, meng 4 eetlepels citroenmayonaise en 1 eetlepel zure room en breng op smaak met een snufje zeezout en een mespuntje mierikswortel. Schep wat van deze mousse op lichtverwarmde blini's en garneer met frisse bloemensla.

Zeewiercracker met tartaar van verse makreel

Snijd verse makreelfilet in fijne brunoise, meng dit met 3 fijngehakte korianderblaadjes, een fijngehakte ui, een eetlepel wasabi tobiko, het sap van 1 citroen en een beetje zout en peper. Beleg zeewiercrackers met 1 eetlepel makreeltartaar en decoreer met rode uienringen.

Hollandse smushi

Snijd een truffelaardappel in flinterdunne plakjes en dep ze droog. Frituur de plakjes kort in zonnebloemolie en laat even uitlekken op keukenpapier. Meng 100 gram huzarensalade met 25 gram brunoise gesneden appel (Elstar). Snijd 2 plakken donker Fries roggebrood in 3 delen en lepel de salade erop. Decoreer met een plakje gerookte makreel naturel en maak de smushi af met een chipje van truffelaardappel.

Terug naar Reportages