olie

Olie als smaakmaker

Olie is onmisbaar in elke keuken. Om mee te bakken of in te frituren. Als smaakmaker in gerechten wordt olie nog vaak onderschat. Een deskundig panel proefde 11 smaakvolle oliën. Het resultaat? Veel culinaire inspiratie en praktische tips.

Olie proeven

Smaakaccent

Over het algemeen levert de eigen smaak van olie maar een kleine bijdrage aan de smaak van een gerecht. Er zijn ook oliën die gerechten juist een duidelijk smaakaccent geven. Sligro's culinair adviseur Albert Tielemans en inkoper Erik Noels proefden samen met culinair journalist Gerard Reijmer en chef-kok Rob van de Velde een serie van deze smaakmakers.

Selectie

Erik Noels is bij Sligro verantwoordelijk voor de inkoop van culinaire oliën. De echte smaakmakers. Hij selecteerde 11 alternatieve oliën met elk een unieke smaak. De oliën zijn 100% zuiver en bestaan uitsluitend uit olie van het genoemde product.

Nunez

Nuñez de Prado, olijfolie ongefilterd | Rookpunt 160°C

Deze delicate olijfolie is niet geschikt om mee te bakken. Dan verliest hij zijn bijzondere aroma. Koud is deze olie het lekkerst. Albert: Als smaakmaker op een carpaccio van tarbot bijvoorbeeld. Of op ceviche of licht gebakken coquille.”

Alfa One, rijstolie | Rookpunt 255°C

Neutraliteit is de kracht van deze olie. De smaak is licht, neutraal, maar nergens vettig. Ideaal voor het bakken of frituren van delicate producten. Denk aan een tempura van groenten of het bakken van delicate vissoorten.

Lapalisse, druivenpitolie | Rookpunt 215°C

Deze olie heeft een lichte geur van noten, is tamelijk neutraal en bevat aardse, gronderige tonen. Erik: “Een olie met karakter en smaak. Minder neutraal dan verwacht. Te aards voor in een dressing, maar goed om in te bakken.

Brassica, koolzaadolie | Rookpunt 240°C

Vanwege de aardse associaties suggereert Albert deze olie te gebruiken in een aardappelsalade of een rauwkostsalade met witte kool. Of om vlees en wild in te bakken. Deze olie is niet geschikt voor vis.

Een delicate olijfolie gebruik je niet om te bakken, want dan verliest hij zijn bijzondere aroma

Lapalisse, amandelolie | Rookpunt 215°C

Een niet overheersende, milde en zuivere olie. Albert: "Heerlijk in een salade met noot en appel. Of om parelhoen of kalfswang in te konfijten.” Rob: "In deze olie kun je ook heel goed vis zacht garen of gevogelte bakken.”

Lapalisse, avocado-olie | Rookpunt 180°C

Deze olie is romig en boterig van smaak, maar niet overheersend. “Lekker op geroosterd bruin brood met een snufje zout, als alternatief voor boter of olijfolie”, vindt Rob. Albert denkt aan het op smaak brengen van een pasta of risotto en gerechten met ei.

Lapalisse, pompoenpitolie | Rookpunt 120°C

Een olie met een uitgesproken smaak. Geschikt als smaakaccent in een pompoensoep of over een salade met pitten en kaas. Lekker bij gegrilde groenten of als smaakmaker over een roerbakei. Vanwege het lage rookpunt is deze olie niet geschikt om in te bakken.

Lapalisse, walnootolie | Rookpunt 160°C

Een olie met een uitgesproken karakter. Vol en zachtromig van smaak. Te krachtig bij vis. Maar wel een smaakmaker in salades met walnoot of pasta met pijnboompitten. Albert: "Een spannende olie om wild gevogelte in te konfijten."

Lapalisse, hazelnootolie | Rookpunt 220°C

Deze hazelnootolie zit qua smaakintensiteit tussen de amandelolie en walnootolie in. Lekker als smaakmaker op een salade met appel en noten. Of in combinatie met rood fruit of gerookte producten, zoals kipfilet of eendenborst.

Lapalisse, sesamolie | Rookpunt 170°C

Gebruik deze olie met mate, vanwege de sterke rooster- en rooksmaak. Lekker om wild of vlees in te bakken. Als smaakmaker uitstekend over geroosterde groenten.

Lapalisse, pindaolie | Rookpunt 160°C

Een verfijnde olie met een zuivere, notige geur en smaak. Rob adviseert groenten als taugé kort en heet te roerbakken in deze olie. Ook lekker met kipfilet en pasta of risotto met pitten. En perfect bij oosterse gerechten.

Rookpunt

Het moment waarop de olie gaat verbranden, heet het rookpunt. Door een olie te raffineren (zuiveren), kan het rookpunt flink omhoog worden gebracht. Daarom worden bijna altijd geraffineerde oliën gebruikt voor bereidingswijzen waarbij de temperatuur flink oploopt (wokken, roosteren, frituren).

Terug naar Reportages