Onze wereld van kaas

Nederlanders zijn dol op kaas. Gemiddeld eten wij circa 15 kilo kaas per jaar. Het grootste deel daarvan is afkomstig van eigen bodem. Maar ook buitenlandse kazen als camembert en mozzarella zijn al tijden populair.

Het kaasassortiment van Sligro is zeer divers. Van een heerlijke Texelse schapenkaas tot een grotgerijpte Emmentaler. En wil je jouw gasten iets heel bijzonders presenteren? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Testun al Barolo. Deze Italiaanse wordt gemaakt van rauwe geitenmelk. De kaas wordt in Barolo wijn geweekt en vervolgens door de druivenmoer gerold. De kaas wordt daarna 8 tot 10 maanden te rijpen gelegd.


Created with flickr slideshow.

Een kleine greep uit ons assortiment:

Emmentaler AOC: deze halfharde kaas wordt geproduceerd in Zwitserland en is in verschillende varianten verkrijgbaar. Emmentaler AOC wordt van onbehandelde melk gemaakt. De kaas rijpt minimaal 120 dagen in een speciale kaaskelder.
De grotgerijpte Emmentaler wordt gemaakt van rauwe koemelk. Deze milde kaas met een licht zoete smaak rijpt mimaal 300 dagen in de Kaltbach grotten.

Parmigiano Reggiano DOP: deze heerlijke Parmezaanse kaas komt uit Noord-Italië. De kaas wordt geproduceerd van rauwe melk. Gedeeltelijk afgeroomde avondmelk wordt vermengd met volle ochtendmelk. De herkomst van de Parmigiano Reggiano is erkend en beschermd met de Europese DOP 'Denominazione d'Origine Protetta' (Beschermde Oorsprong Benaming).

Neufchâtel: deze fluweelzachte witschimmelkaas is afkomstig uit het Pays de Bray in Normandië. Deze kaas heeft sinds 1969 het AOP-keurmerk. Dit kenmerk waarborgt de herkomst, bereidingswijze en rijpingswijze. Neufchâtel heeft een droge, fluweelzachte korst die onder geringe druk al breekt.

Brie de Meaux : deze kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk en is in Frankrijk zeer populair. Brie de Meaux wordt zelfs bij het ontbijt geserveerd. De kaas wordt geproduceerd in het departement Seine-et-Marne, dit gebied ligt ten oosten van Parijs.

De Goudsche Waegh: het merk 'De Goudsche Waegh' bestaat sinds 1994 en wordt exclusief bij Sligro verkocht. De kazen van worden op ambachtelijke wijze geproduceerd. Kazen van 'De Goudsche Waegh' zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. Of het nu gaat om hotelblokken, hele wielen, geraspte varianten of plakken. 'De Goudsche Waegh' heeft het allemaal.

Meer weten over kaas?
Terug naar themapagina 'KAAS'.

Kazen in dit artikel
Val Taleggio Rossini 007881
Grotgerijpte Emmentaler 005606
Testun al Barolo 004200
Emmentaler AOC 005989
Parmigiano Reggiano DOP 009923 en 635088
Neufchâtel 930218
Terug naar Reportages