Steranijs

Steranijs

Specerijen zijn hot. Letterlijk en figuurlijk. U kunt er smaken mee verdiepen of juist contrast mee aanbrengen. Dit keer aandacht voor steranijs. Een specerij met een krachtige dropsmaak, een zwoel aroma en een prachtig uiterlijk. Met steranijs wordt elk gerecht een feest.

Favoriete smaakmaker

De smaak en geur van anijs doen vooral denken aan onze ‘muisjes’, warme anijsmelk en zoete Franse pastissoorten. Maar ook in de Chinese keuken is anijs een favoriete smaakmaker in hartige gerechten zoals garnalensoep, gebakken speklappen en eend.

Anijszaadjes of steranijs?

Westerse anijsproducten worden gemaakt van ‘groen anijs’. Dit zijn de zaadjes van de Pimpinella Anisum plant. In de Chinese keuken wordt gebruik gemaakt van steranijs. Dit is de stervormige vrucht van een Chinese magnoliaboom. Steranijs bevat meer etherische olie dan anijszaad. Dit maakt steranijs frisser, peperiger en aromatischer van smaak.

Steranijs

Krachtig aroma

In Europa werd steranijs al in de 17e eeuw gebruikt om marmelades en siropen op smaak te brengen. Tegenwoordig wordt het aan het begin van de bereiding toegevoegd aan hachee, (wild)marinades, stoofperen en appelmoes. Het krachtige aroma van steranijs verdiept de vleessmaak. Daarnaast versterkt de specerij de natuurlijke zoetheid van appels en groenten als wortel, prei en pompoen.

Steranijs verdiept en versterkt smaken.

Vijfkruidenpoeder

Steranijs is vooral bekend als ingrediënt van vijfkruidenpoeder. Dit poeder bestaat verder uit kaneel, venkelzaad, kruidnagel en szechuanpeper. In Azië worden er van oudsher talloze gerechten mee op smaak gebracht.

Prikkelend karakter

In de mediterrane landen worden de zaadjes van de steranijs vaak meegekookt in de vissoep. Ook wordt de specerij toegevoegd aan schaaldieren of ovenschotels met vis. Dit geeft een prikkelend, fris-zoet accent. Steranijs heeft een intens karakter. Daarom is er maar heel weinig van nodig.

Veelzijdig

Varkensvlees, kip of mosselen. Steranijs geeft elk gerecht een warme ‘boost’. U kunt steranijs ook meekoken met rijst. Zo ontstaat een waanzinnig diep aroma. Natuurlijk mag steranijs niet ontbreken in zoete gerechten, zoals gepocheerde peer of gekarameliseerde ananas. Dit geeft een verrassend en kruidig effect.

Anijsolie

  • Verhit 3 dl plantaardige olie en 75 ml arachideolie in een wok (niet boven de 110°C).
  • Voeg 4 anijssterren en de geraspte schil van 4 sinaasappels toe.
  • Laat het geheel 15 minuten op laag vuur trekken.
  • Giet het mengsel in een gesteriliseerde pot, laat het afkoelen en 2 dagen trekken in de koeling.
  • Zeef de olie voor gebruik.
  • Heerlijk als dressing, marinade of om mee te roerbakken.
Steranijs

Geluksbrenger

Steranijs heeft 5 tot 8 vruchtbladeren. In elk vruchtblad zit één zaadje. In China wordt de specerij ook als medicijn gebruikt. Bij de behandeling van ademhalingsproblemen, reuma en voor het bevorderen van de spijsvertering. Bovendien brengt steranijs voorspoed! Daarvoor moet u wel een vrucht vinden met meer dan 8 vruchtbladeren.

Goed doseren

Steranijs kan in zijn geheel worden gebruikt. U kunt ook alleen de zaadjes toevoegen. Deze zijn minder aromatisch dan de ster zelf. Voor een 4-persoons stoofgerecht is het vaak al voldoende om een paar punten van de steranijs af te breken. Verwijder deze wel voordat u het gerecht serveert.

Terug naar Reportages