Pepers

Verse pepers

Hoe kleiner de peper, hoe heter

Specerijen zijn hot. Letterlijk en figuurlijk. Je kunt er smaken mee verdiepen of juist contrast mee aanbrengen. Dit keer aandacht voor verse pepers. Die hebben culinair gezien heel wat in hun mars.

Ontdekking

Het was Columbus die de vurige peul rond 1500 ontdekte in Zuid-Amerika. Hij nam hem mee terug naar Spanje. En van daaruit verspreidde de specerij zich over Azië en Afrika. Daarom worden deze pepers behalve chilipepers ook Spaanse pepers genoemd.

Soorten

Inmiddels bestaan er wel 30 verschillende chilipepersoorten. Elk met hun eigen smaak en sterkte. Wij kennen vooral de langwerpige rode en groene Spaanse peper. De groene variant is nog niet rijp en daardoor een stuk milder dan de rode. Tot deze familiesoort behoren ook paprika en tomaat.

Pepers gedroogd

Smaakmaker

Verse pepers passen goed in noedels, soepen, rijst- en roerbakgerechten. Je kunt deze pittige smaakmaker ook heel goed gebruiken in een tomatensaus of bij vis en schaal- en schelpdieren. Verder combineert de Spaanse peper goed met bonen, ui, komkommer, fruit en zoete smaken.

Eindeloos combineren

Serveer eens een zomerse salade met mango, lente-ui, kip, fijngesneden rode peper en een dressing van limoensap en olijfolie. Of voeg verse Spaanse peper en een beetje kaneel toe in een chocoladesoufflé. Twee krachtige, warme smaken die elkaar perfect aanvullen.

Klein maar venijnig

Wil je écht experimenteren met pittige smaken? Begin dan met de rawitpeper. Deze kleine, zeer hete chilipeper hoort thuis in de Thaise en Indonesische keuken waar hij deel uitmaakt van de sambal en diverse boemboes. De kleur varieert van oranje, rood tot flessengroen. En onthoud: hoe kleiner ze zijn, hoe heter.

Kleuraccent

Rawits kunnen in hun geheel worden meegekookt. Je kunt ze ook in blokjes of ringetjes stoven of roosteren voordat je ze aan een gerecht toevoegt. Niet alleen geven ze een zeer hete smaak af. In Azië worden ze ook veel gebruikt als kleuraccent in soepen en salades.

'Dip-tip'

Vermaal 1 of 2 rawits zonder zaad en lijst met een fijngesneden rode paprika en knoflook in de keukenmachine. Voeg hier 2 in blokjes gesneden tomaten, 70 gram tomatenpuree, olie, zout en peper toe. Een heerlijke dipsaus voor bij borrelhapjes.

Surinaamse vuurvreter

Nog scherper en geuriger is de Madame Jeanette. Geel, rood of oranje van kleur, en met een paprikavormig uiterlijk. Het is een van de heetste chilipepersoorten ter wereld.

Bereiden

Laat de hele peper meekoken en verwijder haar daarna. Zo geeft ze de juiste scherpte en vooral ook het bekende, verfijnde en fruitige aroma. Stoof de Madame Jeanette niet te lang mee. Tussen de 5 à 15 minuten is voldoende. Anders bestaat de kans dat de peper alsnog openbarst.

Soep, stoof- en rijstgerechten met vlees, vis, witte kool, bruine bonen of pompoen krijgen een aromatische kick van Madame Jeanette. Maar ook een Italiaanse klassieker als ossobuco krijgt door de verse peper een verrassend effect.

Scherp spul

Gedroogde chilipepers zijn vaak scherper dan de verse. Dus let op bij het gebruik ervan. Toch een beetje té? Verwijder dan de zaadlijsten en zaadjes. Melk, yoghurt, rijst of een beetje olie helpen het beste om het branderige gevoel te dempen.

Overige pepers

  • Citroenpeper: als vis- of groentekruid voor de grill
  • Sechuanpeper: bij ossenhaas, varkenshaas, vis, kip of konijn
  • Arabbiata: bij groente, vis en pastagerechten met gehakt
  • Roze peper: bij vis-en schaaldieren, in lichte sauzen en desserts.
Terug naar Reportages