Mosselen

Het beste uit de zee vers op je bord


De voordelen van Mosselen:

#1 Mosselseizoen: van eind juni tot en met eind april
#2 Zeeuwse mosselen: verser dan vers
#3 Bodemcultuurmosselen uit de Oosterschelde
#4 Hangcultuurmosselen MSC-gecertificeerd
#5 Aantrekkelijk en uitgebreid POS-pakket speciaal voor horeca

Wanneer de nieuwe mosselen er weer zijn, genieten we in Nederland met volle teugen van dit heerlijke seizoensproduct. Sligro biedt mosselen van goede kwaliteit en met een hoog vleesgehalte. Maar er zijn meer redenen om mosselen op de menukaart te zetten. Wij helpen je op weg om zoveel mogelijk uit dit mooie seizoen te halen. Ontdek de verschillende soorten bij Sligro en wat deze mosselen zo bijzonder maakt. Maar ook hoe je ze bewaart, bereidt en ze extra onderscheidend presenteert. Alles om je gast een unieke mossel-beleving te bieden.

Recepten

Mosselen on ice

Mosselen on ice

Kook de mosselen in een jus van gele curry. Als de schelp van de mossel gevuld wordt, gaat onderin een klein lepeltje van de curry jus. Garneer de mossel met zoetzure dungesneden radijs (mengsel van water, limoen, azijn en suiker). Garneer af met citrusafrikaan, tuinkers en bosui. Eet de mossel met een paar druppeltjes citroensap op crushed ice.

Loaded mosselen

Loaded mosselen

Gebruik gepaneerde mosselen en frituur deze. Laat de mosselen na het frituren uitlekken en zout ze licht na met zeezout en gerookt paprikapoeder. Dresseer de mosselen met parmezaanse kaas, groene asperge, mayonaise van lavas, waterkers, radijs, zeekraal en rode peper. Strooi tot slot een klein beetje zeealg over de loaded mosselen.

Pikante mosselen

Pikante mosselen

Fruit selderij, prei, knoflook, wortel, ui, thijm en rode peper aan in zonnebloemolie en blus af met witte wijn en tomatensap (pikant). Voeg hier mosselen aan toe en kook ze kort in een afgedekte pan. Haal ze uit het vocht zodra ze open gaan. Zeef het vocht en vang het op. Voeg hier een dessertlepel tomatenpuree en wat verse peper aan toe en laat dit inkoken tot de jus een mooie consistentie heeft. Pliceer wat kleine tomaatjes om te dresseren, breng op smaak met olijfolie, peper en zout. Snij deze door en dresseer de tomaatjes tussen de mosselen. Zet met een spuitzakje wat puntjes crème fraiche. Doe hetzelfde met de gefermenteerde knoflook. Steek er tot slot wat jonge zeekraal en wat blaadjes koriander tussen. Serveer de pikante tomatenjus met een paar lepels onder in het bord.

Go exclusive

Go exclusive

Kook de mosselen in witte wijn, venkel, thijm, knoflook, prei, ui en knolselderij. Kook ze zo kort mogelijk, zodat ze sappig blijven. Bouw het gerecht op met joselito ham. Leg deze om en om met de mosselen op het bord. Maak een jus van schaaldierenfond met room en saffraan, voeg hier wat kookvocht van de mosselen aan toe. Leg een halve gegrilde artisjok tegen de mosselen aan en dresseer hier de jonge raapsteel tegen aan. Sprenk hier wat olijfolie overheen. Garneer het gerecht met wat citroenmelisse, citroenkaviaar pareltjes, zeewiertempura en citroengrasolie.

Soorten

Bodemcultuurmosselen

Bodemcultuurmosselen zijn de meest gangbare mosselen. Ze groeien op mosselbanken in de Oosterschelde. In het water van deze zeearm vinden ze alle voeding die ze nodig hebben, waardoor ze gezond opgroeien. Maar bodemcultuurmosselen vissen we ook in de Waddenzee. Deze gaan vervolgens naar de Oosterschelde. Het resultaat? Een Zeeuwse mossel die wereldberoemd is vanwege zijn smaak en structuur.

Zeeland’s Roem

Zeeland’s Roem, een Zeeuws familiebedrijf, is Sligro's huisleverancier van mosselen, oesters en schaaldieren. De fabriek bevind zich aan Europa's meest zuivere en voedselrijke water waar in de maanden juli tot april van het opvolgende jaar de lekkerste mosselen vanuit de Oosterschelde vers aan wal worden gebracht. De mosselen van Zeeland's Roem zijn MSC-gecertificeerd.

Hangcultuurmosselen

Mosselen met een hangcultuur leven niet op de bodem, maar hangen in netten in de stroming. Daar krijgen ze meer voeding dan hun soortgenoten op de bodem. Ze zijn dan ook eerder klaar voor consumptie. Bovendien hebben deze mosselen vaak een hoger vleesgewicht en een zachtere schelp. Het kweken is een kleinschalige activiteit met een zeer beperkte invloed op de omgeving. Daarom mag het met recht een duurzame kweekmethode genoemd worden. De mosselen zijn ook MSC-gecertificeerd. Houd er rekening mee dat hangcultuurmosselen alleen verkrijgbaar zijn in de maand mei.

SmitVis

692064

Wat de Zeeuwse mosselen van SmitVis speciaal maakt? De maatvoering. Bodemcultuurmosselen van SmitVis zijn er in sortering Jumbo. Deze 100% Jumbo-sortering zijn extra geselecteerd op schelpgrootte en vleesgewicht tegen een aantrekkelijke prijs. Ook de mosselen van SmitVis zijn MSC-gecertificeerd.

Greenshell mosselen

062409

De Nieuw-Zeelandse greenshell mussel met zijn heldergroene rand is wellicht de mooiste mossel ter wereld. Uitstekende mossel om mee te gratineren.

Bouchot mosselen

De bouchot mosselen zijn hangcultuurmosselen en deze worden gekweekt in Le Crotoy of Baie Mont St. Michel. De mosselen zijn kleiner dan de Zeeuwse maar zeer smaakvol met een hoog vetpercentage.

Mosselassortiment

Ontdek bij Sligro diverse mosselsorteringen en verpakkingseenheden. Onze mosselen zijn verkrijgbaar in waterdichte verpakkingen van 2 en 5 kilo, maar ook in jutezakken van 15 kilo:

Bodemcultuur
Stuks per kilo 1 kilo 2 kilo 5 kilo 15 kilo
Zeeland's Roem Goudmerk <42 X X X
Zeeland's Roem Jumbo 45-50 X X X
Zeeland's Roem Imperial 55-60 X X X
Zeeland's Roem Super 60-75 X X X X
Zeeland's Roem Extra 75+ X X
SmitVis Jumbo 43-50 X X X X
SmitVis Super 65-75 X

Klassieke mosselrecepten

Normandië

Bekijk recept

Recepten wereldmosselen

Indiase mosselen

Bekijk recept

Marokkaanse mosselen

Bekijk recept

Japanse mosselen

Bekijk recept

Mosselen anders bereiden/presenteren

Mosselen eglade

Mosselen églade

Het is een lokale specialiteit op het Franse eiland Oléron: églade. Van heinde en verre komen mosselliefhebbers af op deze culinaire traditie van lokale vissers. ‘Het is de rook van de dennennaalden die de mosselen een aparte smaak geeft’. Deze manier van mosselen bereiden is de ultieme vorm van outdoor cooking en shared dining.

Bekijk recept
Luxe broodje mosselen

Luxe broodje mosselen

Mosselen op een broodje is een extra kans om met mosselen aan de slag te gaan. Licht gepaneerd op een luxe broodje met de rode uit, koriander en garlic sriracha mayonaise (art. nr. 017645) geeft een Aziatische twist. Je kunt verse mosselen gebruiken, of mosselvlees uit de diepvries. Hierdoor heb je ook nog eens een gemakkelijk broodje.

Mosselsoep

Mosselsoep

Denk niet alleen aan hoofdgerechten, mosselen kan je ook prima gebruiken voor in soep. Je kunt mosselen heel toevoegen of alleen het vlees van de mosselen. Het vocht van gekookte mosselen kan je, na het zeven ervan, ook al basis gebruiken voor een mosselbouillon. Zo gebruik je alle smaken en gooi je niets weg.

Bekijk recept
Mosselen met een twist

Mosselen met een twist

Mosselen is misschien wel het ultieme shared dinning gerecht. Samen uit een pan de mosselen pakken en dippen in diverse sausjes. Weinig ruimte op tafel? Je kunt de mosselen en sausjes ook op een draaiplateau zetten. Zo voeg je een fun-element toe op tafel.

Mosselwijnen

Welke wijn bij welk mosselgerecht? Klassiek gekookt met prei en witte wijn of gewokt met curry en kokosmelk? Bereiding en smaakmakers bepalen de wijnkeuze: we zoeken harmonie.

Een stevig gerecht vraag om een volle en frisse wijn. Om verfrissend te zijn moet de wijn net iets meer zuren hebben dan het gerecht.

036333

Fritz Riesling trocken
Fles 75 cl.
Art. nr. 036333

814158

Hofmann Sauvignon Blanc
Fles 75 cl
Art. nr. 814158

187420

Domaine Louis Moreau Petit Chablis
Fles 75 cl
Art. nr. 187420

797225

Rudolf May Silvaner
Fles 75 cl
Art. nr. 797225

203831

Corte Giara Pinot Grigio
Fles 75 cl
Art. nr. 203831

686571

Paco & Lola Albariño
Fles 75 cl
Art. nr. 686571

813937

Nik Weis Riesling Trocken
Fles 75 cl
Art. nr. 813937

353709

Quinta Da Lixa Alvarinho
Fles 75 cl
Art. nr. 353709

029376

Schloss Vollrads Riesling Trocken
Fles 75 cl
Art. nr. 029376

451285

Himmelstiege Grüner Veltliner Smaragd
Fles 75 cl
Art. nr. 451285

258962

Château Beranger Picpoul de Pinet
Fles 75 cl
Art. nr. 258962

Bier met mosselen

Bier serveren bij mosselen? Bieren met een fris karakter, zoals witbieren, zijn meestal een goede keuze. Een citrussmaak combineert namelijk net als met vis ook vaak prima met mosselen. Al is India Pale Ale lastiger te combineren: dit bier is erg bitter en afhankelijk van de gebruikte hop te fruitig of te sterk. Bij een mosselgerecht met spek ga je voor een tripel of zelfs een bier met donkere mouten, zoals een amber. Bereid je mosselen in bier? Denk aan tripel, witbier en zelfs cider. En wanneer je een bier gebruikt om in te stoven of in een saus: dit bier smaakt vaak ook in een glas goed bij het gerecht.

380277

't IJ IJwit witbier
24 flesjes x 33 cl
Art. nr. 040077

825112

Gulpener Korenwolf Witbier
8 flesjes x 30 cl
Art. nr. 825112

567578

Jopenbier Adriaan Wit
8 flesjes x 33 cl
Art. nr. 567578

38118

Wieckse Witbier
4 multipacks x 6 flesjes x 30 cl
Art. nr. 38118

030702

Brand Weizen
8 flesjes x 30 cl
Art. nr. 030702

Verkooppakket

Speciaal voor de horeca heeft SmitVis een uitgebreid POS-pakket samengesteld: met raamposters, spandoeken, beachflags en tafelkaarten. En ook jute mosselbalen. Vraag ernaar bij je accountmanager of visspecialist van SmitVis.

SmitVis mosselen spandoek

SmitVis mosselen spandoek
200 x 50 cm
Art. nr. 206627

SmitVis mosselen spandoek

SmitVis mosselen spandoek
300 x 75 cm
Art. nr. 206643

Vis mosselen tafelkaartjes

Vis mosselen tafelkaartjes
Set 10 stuks
Art. nr. 206703

SmitVis mosselen jute zak bedrukt

SmitVis mosselen jute zak bedrukt
Pak 2 stuks
Art. nr. 027388

Meer met mosselen

Mosselgroenten

Art. nr. Omschrijving Eenheid
105499 Zeeuwse Mosselgroenten Zak 1 kilo
58794 Snij Mosselgroenten Zak 500 gram
256538 Snij Mosselgroente Vlaams Zak 1 kilo

Mosselkruiden

Art. nr. Omschrijving Eenheid
22654 Verstegen Mix voor mosselen Potje 150 gram
333495 Sligro Spice Market Mosselkruiden fijn Blik 60 gram
333490 Sligro Spice Market Mosselkruiden fijn Zak 250 gram
937841 Verstegen Kruidenmix voor mosselen Pot 260 gram
84275 Zeeland's Roem Mosselkruiden Zakje 15 gram

Mosselvlees los

Art. nr. Omschrijving Eenheid
789921 Klaas Puul Gekookt Mosselvlees MSC Zak 1 kilo
122917 Klaas Puul Gepaneerd Mosselvlees Zak 1 kilo
706567 PCS Mosselen Gebloemd Zak 1 kilo

Mosselen op azijn

Art. nr. Omschrijving Eenheid
506166 Zeeland's Roem Mosselen Catalaanse Saus MSC Pot 37 cl
509907 Zeeland's Roem Mosselen in Azijn MSC Pot 37 cl

Mosselsauzen

Art. nr. Omschrijving Eenheid
84276 Zeelands’s Roem mosseldipsaus Bakje 210 gram
055877 O'life Culinaise Ravigotte Pot 300 ml
055827 O'life Culinaise Peppadew Pot 300 ml

Mosselpan

Een brede, lage en niet te dikke mosselpan is ideaal voor de bereiding. De schelpen hebben de ruimte om te openen en worden minder snel droog of taai. Sligro heeft 3 maten mosselpannen in het assortiment. De klassieke zwarte 24 cm, 18 cm maatvoering en de mini mosselpan.

046634

Cosy&Trendy Mosselpan, 24 cm, zwart
Per stuk
Art. nr. 046634

046670

Cosy&Trendy Mosselpan, 18 cm, zwart
Per stuk
Art. nr. 046670

046641

Cosy&Trendy Mosselpan, 12 cm, zwart
Per stuk
Art. nr. 046641

046639

Cosy&Trendy Mosselpan, 12 cm, mint
Per stuk
Art. nr. 046639

Tips voor mosselen

  • Mosselen kan je ook bereiden op de barbecue! Bestrijk de gewassen mosselen royaal met olijfolie (met een rub) en leg ze in een vuurvaste schaal met een scheut witte zijn. Zet de schaal daarna op het hete rooster van een gesloten barbecue totdat de schelpen opengaan.


  • Verse mosselen in de schelp kun je niet invriezen. Je kunt de mosselen wel koken, uit de schelp halen en dan invriezen of tot drie dagen in de koelkast bewaren. Prima om later te frituren of te bereiden in een salade.


  • Onze Nederlandse mosselen zijn voorzien van het MSC-keurmerk, wat een verantwoorde vangst garandeert. Gasten zijn gevoelig voor het verhaal achter het product. Laat ze daarvan meegenieten en je creëert gegarandeerd nieuwe ambassadeurs.


  • Mosselen zijn een seizoensproduct. Zorg dat je er vroeg in het seizoen bij bent. Mensen eten namelijk maar een paar keer per jaar mosselen. Zorg dat je één van die momenten pakt. Het verkooppakket van Smit Vis helpt je extra duidelijk communiceren dat je mosselen verkoopt.

  • Wij maken gebruik van cookies

    Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

    Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

    Akkoord Cookie instellingen