Op het gebied van wijn is Sligro letterlijk van alle markten thuis. Onze wijninkopers reizen de hele wereld over op zoek naar de beste wijnen: kenmerkend voor de streek en ook nog eens betaalbaar. Een hele klus, want de wijnwereld is zeer gevarieerd en complex. Net als het wijnassortiment bij Sligro, met wijnen die vaak lovende kritieken ontvangen in de vakbladen. Ruim 90 procent van de bijna 1.000 wijnen die u bij Sligro in de vakken vindt, vindt u ook écht alleen hier. Grote wijnhuizen als Michel Chapoutier uit Frankrijk, Allegrini uit Italië of Luis Cañas uit Spanje worden exclusief door Sligro voor u ingekocht.

Op elke wijnafdeling van elke Sligro-vestiging staan vinologen en sommeliers met kennis van zaken voor u klaar om u wegwijs te maken in de boeiende wijnwereld. Welke wijn past bij u en uw bedrijf? Ontdek het bij Sligro!

Bekijk al onze aanbiedingen in de Wijn folder

Rode wijn

Rode wijn

Bordeaux, Brunello, Rioja: wereldberoemde rode wijnen. Rode wijn haalt zijn kleur uit de schil van de (blauwe!) druif. Het vruchtvlees van de meeste druivenrassen is namelijk wit. Rode wijn varieert van helder lichtrood naar donkerrood, afhankelijk van de druivensoort, het herkomstgebied en de manier waarop de wijnmaker zijn druiven verwerkt. Daardoor is de variatie in smaak minstens zo groot: van kruidige Corbières tot soepele Zuid-Afrikaan. Aan de schil wordt ook tannine onttrokken, een bitterstof. Dat klinkt misschien niet fijn, maar de juiste hoeveelheid tannine geeft rode wijn net die stevigheid die hem zo aantrekkelijk maakt. Zeker aan tafel.

Witte wijn

Witte wijn

Sancerre, Chablis, Meursault zijn topwijnen in wit. Witte wijnen hebben minder tannine, omdat de druiven worden geperst vóór de vergisting begint. De variatie in smaak is er echter niet minder om. Een ontelbaar aantal witte-druivenrassen geeft in combinatie met hun terroir een eigen identiteit aan de wijn; van aromatische Chardonnay tot frisse Alvarinho. Daarnaast bepalen de beslissingen van de wijnmaker voor een groot deel de smaak van de wijn. Witte wijn kenmerkt zich door zijn frisheid. Zwoele dessertwijn, frisse mousserende wijn, lichte aperitiefwijn of stevige witte wijn aan tafel: gekoeld geschonken, verfrissen ze mond en geest.

Rosé wijn

Rosé wijn

Rosé is het beste van twee werelden: het verfrissende van witte wijn en de kracht van rode. De bekendste rosé is die uit de Provence. Rosé is niets anders dan een rode wijn gemaakt als een witte. De druiven worden gekneusd en al snel daarna geperst. In de korte tijd dat de schillen in contact zijn met het sap - niet meer dan enkele uren - geven ze kleur af: van frêle roze tot lichtrood. Rosé is ideaal als aperitief of op het terras. En weet u niet wat te schenken bij uw gerecht? Neem eens rosé! Die zal u verrassen.

Meer over rosé
Bekijk alle aanbiedingen Wijn

Frankrijk

Frankrijk is bijna synoniem voor wijn. Franse wijnmakers hebben de standaard gezet voor veel wijnmakers in de rest van de wereld. Het geheim van Frankrijk? Terroir: het unieke samenspel van druivensoort, bodem en de weersgesteldheid in een bepaald wijngebied. Wijs geworden door eeuwenlang experimenteren, wisten de boeren welke druif in welke wijngaard de beste wijn opleverde. Het bleek een slimme zet die kennis om te zetten in wetgeving. Het systeem van gecontroleerde herkomstbenaming (appellation d'origine contrôlée) geeft u als koper de garantie dat er ook werkelijk een wijn van Pinot Noir uit de Bourgogne in de fles zit als er Bourgogne op het etiket staat.

Wijnen uit de beroemde Franse gebieden Bourgogne, Bordeaux, Beaujolais en Rhône zijn nog steeds wereldtop. Een van die toppers, Michel Chapoutier uit de Rhône is verkrijgbaar bij Sligro. En wat te denken van Usseglio, biologisch certificeerd vanaf het oogstjaar 2013. In de minder bekende gebieden zorgt de concurrentie met de nieuwe wijnlanden voor een nieuwe stimulans: de wijnboeren worden geprikkeld nog betere wijn te maken tegen redelijke prijzen. Gerard Bertrand in de Languedoc is daar een goed voorbeeld van: met biologisch geteelde druiven maakt hij heerlijke wijnen. Exclusief voor Sligro.

Italië

De Grieken noemden Italië al 'oenotria', het land van de wijn. Zo onder de indruk waren ze van Italiaanse wijn. Nergens vindt u een zo grote verscheidenheid aan gebieden, druivenrassen en wijnsmaken. Omdat Italië tot 100 jaar geleden uit wel 20 verschillende staatjes bestond, vaak op natuurlijke wijze gescheiden door bergen en rivieren, ontwikkelde zich in alle gebieden een eigen wijncultuur. En Italianen zijn terecht trots op hun wijnen. De wereldberoemde Amarone en Barolo in het noorden, de Brunello en Chianti in Toscane en de onbekende wijnen van onbekende druiven, bijvoorbeeld Pecorino en Nero di Troia uit Zuid-Italië: ze zijn allemaal de moeite van het ontdekken waard.

Italianen drinken hun wijn aan tafel en dat is smaakbepalend. Vaak hebben hun wijnen net iets meer frisheid en net iets meer body. Ideaal voor bij de al even beroemde Italiaanse keuken. Allegrini, een van beste producenten uit Valpolicella, en de Chianti-producent Cafaggio worden exclusief door Sligro geïmporteerd.

Spanje

Om elk jaar ongeveer evenveel wijn te produceren als Italië heeft Spanje 50 procent meer landbouwgrond nodig. De meer dan 1 miljoen hectare wijngaarden leveren gewoon minder druivensap, omdat het in Spanje heter en droger is. Aangezien het in dit soort omstandigheden moeilijk is elegante, frisse witte wijn te maken, was Spanje vooral beroemd om zijn stevige, op vat gelagerde, rode wijnen uit Rioja, bijzondere sherry's en natuurlijk Cava.

De toetreding van Spanje tot de EU heeft een wijnrevolutie op gang gebracht. Moderne wijngaard- en wijnkeldertechnieken zorgen in streken als Rueda en Rias Baixas voor frisse en geurige witte wijnen, gemaakt van typisch Spaanse druiven als Verdejo en Albariño. De wijnrevolutie is nog niet ten einde: streken als Penedés, Bierzo, Costers del Segre en Priorat laten van zich horen. Spanje is op dit moment zonder twijfel het spannendste wijnland van Europa. Luis Cañas (Rioja) en Paco & Lola (Rias Baixas) worden exclusief door Sligro geïmporteerd.

Zuid-Afrika

Nederlanders hebben iets met Zuid-Afrika. De eerste druiven werden rond 1650 in Kaapstad aangeplant door onze eigen Jan van Riebeeck om zeevaarders op weg naar Indië een drank mee te kunnen geven die langer houdbaar was dan water. De belangrijkste wijngebieden liggen tegenwoordig rond de stad Stellenbosch, genoemd naar de Nederlandse gouverneur Simon van der Stel. De grote ster onder de Zuid-Afrikaanse druiven is de Chenin Blanc (ook wel Steen genoemd) met een breed scala uitstekende wijnen. De andere ster van Zuid-Afrika is de Pinotage, een kruising van Pinot Noir en Cinsault.

Waar Zuid-Afrikaanse wijnen voorheen vooral werden gewaardeerd vanwege hun vriendelijke prijs, zien we de laatste tientallen jaren een geweldige stijging in de kwaliteit. Oorzaak: druivenrassen en de plaatsen waar ze worden aangeplant, worden meer en meer op elkaar afgestemd. Verschillende topbedrijven worden exclusief door Sligro geïmporteerd, zoals Middelvlei en Kleine Zalze.

Argentinië

Lange tijd was Argentijns vlees bekender dan Argentijnse wijn. Ondanks dat Argentinië bijna vier keer zoveel wijn produceert als buurland Chili, werd er weinig geëxporteerd. De kwaliteit was er niet naar en de nazaten van de Spaanse en Italiaanse immigranten dronken hun wijn gewoon zelf, bij voorkeur witte wijn bij hun asado (Argentijnse barbecue). Dat is nu wel anders. Sinds de jaren negentig is de kwaliteit van de wijn met grote sprongen vooruitgegaan. De nadruk ligt nu vooral op rode wijn. Dit alles is te danken aan de hulp van buitenlandse investeerders, waaronder opvallend veel Franse chateaus. De krachtige en kruidige wijn van de Malbec-druif is het vlaggenschip. De omstandigheden zijn er ideaal: bijna 300 dagen zon per jaar. Het tekort aan water wordt aangevuld met smeltwater uit de Andes. La Mascota en Michel Torino worden exclusief door Sligro geïmporteerd.

Australië en Nieuw-Zeeland

In Australië vindt u de belangrijkste wijngebieden waar de mensen wonen: in het koele zuiden. In New South Wales rond Sydney, Victoria rond Melbourne en South Australia rond Adelaide komt u vooral wijnen tegen van Shiraz en Chardonnay. En dan van de stevige en kruidige soort: ideale wijnen voor bij de barbecue. Door de Aussies liefkozend 'barbie' genoemd en misschien wel hun grootste hobby. Ruim 1.500 km zuidelijker - en een aantal graden koeler - stuiten we op Nieuw-Zeeland, waar u overal wijngaarden vindt. Van Auckland op het Noordereiland tot aan Otago, ruim 1.200 km zuidelijker op het Zuidereiland. Hier zijn juist Sauvignon Blanc en Pinot Noir populair. Niet toevallig druiven die gebaat zijn bij een koel klimaat.

De populariteit van de wijnen uit Down Under is begrijpelijk: ze zijn toegankelijk en betaalbaar. En degene die beweert dat ze wat vlak en eenduidig zijn, moet dat hoognodig heroverwegen. Verfijning en onderscheidend naar herkomstgebied zijn de nieuwste trends. Ook bij Rathbone (Australië) en Kono (Nieuw-Zeeland). Exclusief bij Sligro.

Chili

Met 5.000 kilometer kustlijn is Chili extreem lang en smal. De meeste wijnbouw vindt u in de centrale vallei, met aan de ene kant de hoge Andes en aan de andere kant een veel lager kustgebergte. De ideale omstandigheden zijn hier overal hetzelfde met veel zon en veel Andes-smeltwater voor de irrigatie. Hierdoor worden de wijnen onderscheiden naar de druivensoort waarvan ze zijn gemaakt en minder naar de streek van herkomst.

Chilenen zijn de kampioenen van de 'cepage'-wijnen. Maar dat gaat langzaamaan veranderen. Wijnboeren gaan op zoek naar gebieden met nog betere omstandigheden voor bepaalde druiven. Die vinden ze óf op de hellingen van de bergen of daar waar het kustgebergte onderbroken is en een frisse zeewind door de druivenranken kan blazen. Het belangrijkste kenmerk van Chileense wijn is en blijft 'waar voor je geld'. Luis Felipe Edwards en Santa Alicia, beiden exclusief bij Sligro, zijn daar goede voorbeelden van.

Bekijk alle aanbiedingen Wijn

Exclusieve wijnhuizen

Wijnhuis Gérard Bertrand

Gérard Bertrand

Frankrijk
Ruim twintig jaar geleden kende iedereen in Frankrijk Gérard Bertrand als rugbyspeler! Na een succesvolle carrière in die sport startte hij een minstens zo succesvolle carrière in de wijn. Zijn werkterrein is Zuid-Frankrijk, waar zijn vader ook al een klein wijnbedrijf had. Zo ambitieus als hij was in de sport is hij ook in de wijn. Gewoon de beste zijn, is zijn doel. Hij is een groot voorstander van biologische en bio-dynamische wijnbouw en een deel van zijn productie is al gecertificeerd. Een Amerikaans wijntijdschrift riep hem uit tot European Winery of the Year in 2011.

Wijnhuis Allegrini

Allegrini

Italië
Amaro betekent bitter, maar een goede Amarone is zeker niet bitter. De rode druiven worden eerst vier maanden op zolders te drogen gelegd; zo verliezen ze water en concentreren de smaakstoffen zich. Dan pas maakt men er wijn van: met kracht, concentratie en diepgang. Amarone behoort tot de topwijnen van Italië en Allegrini is een van de topproducenten in het gebied Valpolicella in de provincie Veneto. In het project Corte Giara is de familie Allegrini een samenwerking aangegaan met de beste regionale druiventelers. Het resultaat is een serie wijnen met een optimale prijs-kwaliteitverhouding. Houd vooral hun Ripasso in de gaten!

Wijnhuis Luis Cañas

Luis Cañas

Spanje
Juan Luis Cañas geeft leiding aan het familiebedrijf van 350 hectare wijngaarden dat in 1923 werd gesticht door zijn vader. Bij zijn aantreden zorgde hij voor een frisse wind in het bedrijf. Zo investeerde hij in modernisering van de wijnkelder, maar ging zijn aandacht vooral uit naar de wijngaarden. Zijn filosofie is namelijk dat je alleen de beste wijn kunt maken als je beschikt over de beste druiven. En daar is geen speld tussen te krijgen. Door een juiste selectie van druiven en het subtiel gebruik van houten vaten, levert Luis Cañas een serie wijn voor elk moment: van lekker fris op het terras tot stevig rood aan tafel.

Wijnhuis Michel Torino

Michel Torino

Argentinië
De wijngaarden zijn gelegen op zo'n 1.700 meter hoogte. De koele nachten remmen het rijpingsproces en zorgen voor frisheid en aroma in de druiven.

Wijnhuis Kono

Kono

Nieuw-Zeeland
Gelegen in Marlborough en Awatere Valley op het Zuidereiland. De gezonde druiven zorgen in dit koele klimaat voor frisse, zuivere en opwekkende wijnen.

Kleine Zalze

Zuid-Afrika
In de wijngaarden zoekt men naar de typische expressie van het 'terroir' in de wijn. Het resultaat: tintelend frisse wijnen met karakter.

Wijnhuis Luis Felipe Edwards

Luis Felipe Edwards

Chili
Beschikt over de hoogstgelegen wijngaard van Chili. En al 2 jaar achterelkaar uitgeroepen tot beste Chileense wijnproducent.

Bekijk alle aanbiedingen wijn
Overige wijnen
Mousserende wijn

Mousserende wijn

Een bijzondere gelegenheid of niet, een mousserende wijn is altijd een feest. Lekker die belletjes door je mond! Er zijn meerdere manieren om die belletjes erin te krijgen: gewoon koolzuurgas in een stille wijn pompen en dan snel de kurk erop. Of via de traditionele methode die men gebruikt voor Champagne en Cava. Daarbij wordt aan de fles wijn nog extra suiker en gist toegevoegd. Vervolgens gaat de dop erop. Zo kan het koolzuurgas dat bij deze tweede vergisting ontstaat niet ontsnappen en wordt het opgenomen in de wijn. De druk kan oplopen tot wel 6 bar! Bij het openen van de fles komt het koolzuurgas weer vrij. En als je die knal hoort, kan het feest beginnen!

Dessertwijn en port

Dessertwijn en port

Als bij het samenstellen van een feestelijk menu veel aandacht uitgaat naar de keuze van de wijn houdt dat vaak op bij het dessert. En daarmee doet u zichzelf tekort! Er is geen dessert of kaassoort te bedenken waar geen passende dessertwijn bij te vinden is. Denk aan een friszoete Tokaj Aszu uit Hongarije, een aardse Maury uit Frankrijk of een roestkleurige Colheita uit Portugal. De smaken van deze wijnen zijn zeer verschillend, maar het zoet is altijd afkomstig van het druivensap zelf. Het zijn wijnen voor bijzondere momenten. En elk moment wordt bijzonder als u een van deze wijnen proeft.

Terraswijnen

Ons wijnassortiment biedt ruime keuze in fris en licht. Deze heerlijke terraswijnen selecteerden wij vast voor je.

Bouvet Saphir Saumur Brut

Heerlijk mousserende wijn uit de omgeving van Saumur in het hart van de Loirestreek. De wijn wordt op dezelfde manier gemaakt als Champagne. Prijstechnisch en kwalitatief is het een uitstekend alternatief. Een beter aperitief is nauwelijks denkbaar, maar
je kunt hem ook schenken bij lichte voorgerechten.

Bouvet Saphir Saumur Brut
Fles 75 cl
Art. nr. 033761

Minuty Château Rosé

Droge rosé uit de Provence, het Franse gebied dat dit type wijn als zijn absolute specialiteit heeft. Je herkent hem aan zijn lichte, zalmroze kleur en aan zijn frisdroge smaak van rode vruchten en wat kruidigheid na. Dit is daarmee een perfecte aperitiefwijn én een ideale begeleider van een lunch op het terras.

Minuty Château Rosé
Fles 75 cl
Art. nr. 974929

Gruner Veltliner Smaragd

Grüner Veltliner is hét visitekaartje van Oostenrijk. Kenmerkend voor wijnen van deze druif zijn wit fruit en subtiele kruidigheid in de vorm van een pepertje. Smaragd staat voor wijnen met optimale rijpheid uit Oostenrijks wijngebied nummer 1, de Wachau. Heerlijk om zo te drinken of als allround eetwijn. Lekker bij asperges!

Gruner Veltliner Smaragd
Fles 75 cl
Art. nr. 451285

Bouchard Aine & Fils Saint Veran

Eersteklas gemeentewijn van Chardonnay uit de Mâconnais in het zuiden van de Bourgogne. Klassiek en stijlvol van smaak met wit fruit, bloemigheid en goede zuren. Sluit perfect aan bij alles wat uit de zee komt.

Bouchard Aine & Fils Saint Veran
Fles 75 cl
Art. nr. 376498

Valpolicella Ripasso Classico Super

Deze volbloed Italiaanse rode uit de omgeving van Verona heeft flink wat body, is sappig en heeft een verleidelijke smaak van kersen. Zijn volheid en stevige structuur zorgen ervoor dat de Speri Valpolicella Ripasso ook prima past bij gerechten met lam.

Valpolicella Ripasso Classico Super
Fles 75 cl
Art. nr. 115020