De familie Cattin is al drie eeuwen gevestigd in Voegtlinshoffen, in de Elzas, en wijdt zich sindsdien aan wijnbouw en wijnproductie. De geschiedenis van het wijnhuis is nauw verbonden met het levensverhaal van enkele belangrijke familieleden. Elke generatie getalenteerde wijnmakers heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het familiebezit.
Aan het eind van de 17e eeuw vestigde François Cattin, geboren in Porrentruy, Zwitserland, zich in het kleine Elzasser dorp Voegtlinshoffen, zo’n 10 kilometer ten zuiden van Colmar. In 1720 besloot François Cattin om, naast zijn werk als bouwer, ook wijnmaker te worden. De 11 daaropvolgende generaties hebben zijn nalatenschap voortgezet – en zo begon het familiebedrijf.
Rond 1850 besloot Antoine Cattin zich volledig toe te leggen op het wijnmakersvak. Daarmee zette hij de eerste stap naar specialisatie, een traditie die door al zijn nakomelingen werd voortgezet. Eén van zijn zonen, Joseph, nam het familiebedrijf over.
Aan het einde van de 19e eeuw begon de druifluisplaag serieuze schade aan te richten in de Elzasser wijngaarden. Joseph Cattin, die zijn studies met succes had afgerond, wijdde zich aan de bestrijding van deze plaag. Hij werd een van de pioniers van de Elzasser wijnbouw en werd beloond met het diploma ‘Vignoble modèle’. Zijn broer Théodore richtte zich op de gastronomie en opende het restaurant LA CIGOGNE in Parijs. Deze zaak, bekend om zijn beroemde Elzasser keuken, trok zowel de Parijse elite als veel buitenlandse gasten aan. Het werd daarmee een uitstekend uithangbord voor de promotie van de Elzasser wijnen van zijn broer Joseph. Zo werd Joseph Cattin een merk!
Na het overlijden van Joseph nam zijn zoon Antoine het bedrijf over, omringd door 7 hectare wijngaarden. Als gerenommeerd wijnmaker stond Antoine bekend om de kwaliteit van zijn verfijnde wijnen. Hij hechtte veel waarde aan het behouden van de structuur en het unieke karakter die de originaliteit van Elzasser wijnen bepalen.
In 1978 namen Jacques en Jean-Marie, de kleinzonen van Joseph Cattin, het familiebedrijf over; Jacques als directeur en Jean-Marie als verantwoordelijke voor de werkzaamheden in de wijngaarden. Jacques begon met het moderniseren van het wijnhuis Cattin en bracht een nieuwe dynamiek met zich mee. In 25 jaar tijd onderging het productieproces een volledige transformatie en groeide het wijngaardareaal uit tot 60 hectare.
In 2007 trad Jacques Junior toe tot het familiebedrijf, na zijn studie in landbouwkunde en oenologie. In samenwerking met zijn vader, Jacques Cattin Senior, nam Jacques Junior de leiding over de wijnproductie en de financiële afdeling. Zijn vrouw, Anaïs, afgestudeerd aan een prestigieuze business school en met ruime ervaring in internationale handel, sloot zich in 2012 aan bij het bedrijf. Zij is momenteel verantwoordelijk voor de internationale verkoopafdeling.