Wijnhuis Cattin

In het dorpje Vœgtlinshoffen, net ten zuiden van het toeristische Eguisheim en Colmar, is het prachtige bedrijf van Anaïs en Jacques Cattin gevestigd.  

Cattin

In het dorpje Vœgtlinshoffen, net ten zuiden van het toeristische Eguisheim en Colmar, is het prachtige bedrijf van Anaïs en Jacques Cattin gevestigd. Het echtpaar vertegenwoordigt de twaalfde (!) generatie wijnmakers in de familie. Het wijnhuis gaat terug tot het jaar 1720 en één van de absolute specialiteiten van de familie is mousserende wijn, Crémant d’Alsace.

De populariteit van crémant is duidelijk stijgend en de versie uit de Elzas geldt als de belangrijkste in Frankrijk qua productie. Net zoals champagne wordt crémant gemaakt met een tweede vergisting op fles, de zogenoemde méthode traditionelle, met een rijping van minimaal negen maanden.

De versie van Anaïs en Jacques rijpt voor minimaal twaalf maanden in de kelder, wat resulteert in een zeer fijne mousse en een verleidelijk aroma van witte bloemen, toast en groene appel. De wijn smaakt heerlijk als aperitief of als begeleider van een mooie plank charcuterie, bijvoorbeeld op het dakterras van de bar à vins bij het prachtige bedrijf van Anaïs en Jacques met uitzicht op het Zwarte Woud.

Josep en zijn zoon Marti kijken uit over de wijngaard

Geschiedenis

De familie Cattin is al drie eeuwen gevestigd in Voegtlinshoffen, in de Elzas, en wijdt zich sindsdien aan wijnbouw en wijnproductie. De geschiedenis van het wijnhuis is nauw verbonden met het levensverhaal van enkele belangrijke familieleden. Elke generatie getalenteerde wijnmakers heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het familiebezit.

Aan het eind van de 17e eeuw vestigde François Cattin, geboren in Porrentruy, Zwitserland, zich in het kleine Elzasser dorp Voegtlinshoffen, zo’n 10 kilometer ten zuiden van Colmar. In 1720 besloot François Cattin om, naast zijn werk als bouwer, ook wijnmaker te worden. De 11 daaropvolgende generaties hebben zijn nalatenschap voortgezet – en zo begon het familiebedrijf.

Rond 1850 besloot Antoine Cattin zich volledig toe te leggen op het wijnmakersvak. Daarmee zette hij de eerste stap naar specialisatie, een traditie die door al zijn nakomelingen werd voortgezet. Eén van zijn zonen, Joseph, nam het familiebedrijf over.

Aan het einde van de 19e eeuw begon de druifluisplaag serieuze schade aan te richten in de Elzasser wijngaarden. Joseph Cattin, die zijn studies met succes had afgerond, wijdde zich aan de bestrijding van deze plaag. Hij werd een van de pioniers van de Elzasser wijnbouw en werd beloond met het diploma ‘Vignoble modèle’. Zijn broer Théodore richtte zich op de gastronomie en opende het restaurant LA CIGOGNE in Parijs. Deze zaak, bekend om zijn beroemde Elzasser keuken, trok zowel de Parijse elite als veel buitenlandse gasten aan. Het werd daarmee een uitstekend uithangbord voor de promotie van de Elzasser wijnen van zijn broer Joseph.   Zo werd Joseph Cattin een merk!

Na het overlijden van Joseph nam zijn zoon Antoine het bedrijf over, omringd door 7 hectare wijngaarden. Als gerenommeerd wijnmaker stond Antoine bekend om de kwaliteit van zijn verfijnde wijnen. Hij hechtte veel waarde aan het behouden van de structuur en het unieke karakter die de originaliteit van Elzasser wijnen bepalen.

In 1978 namen Jacques en Jean-Marie, de kleinzonen van Joseph Cattin, het familiebedrijf over; Jacques als directeur en Jean-Marie als verantwoordelijke voor de werkzaamheden in de wijngaarden. Jacques begon met het moderniseren van het wijnhuis Cattin en bracht een nieuwe dynamiek met zich mee. In 25 jaar tijd onderging het productieproces een volledige transformatie en groeide het wijngaardareaal uit tot 60 hectare.

In 2007 trad Jacques Junior toe tot het familiebedrijf, na zijn studie in landbouwkunde en oenologie. In samenwerking met zijn vader, Jacques Cattin Senior, nam Jacques Junior de leiding over de wijnproductie en de financiële afdeling. Zijn vrouw, Anaïs, afgestudeerd aan een prestigieuze business school en met ruime ervaring in internationale handel, sloot zich in 2012 aan bij het bedrijf. Zij is momenteel verantwoordelijk voor de internationale verkoopafdeling.

   

Josep en zijn zoon Marti kijken uit over de wijngaard

Wijnen van dit wijnhuis

Wil je wijnhuis Cattin bezoeken?

Ben je binnenkort in Frankrijk en wil je een bezoek brengen aan wijnhuis Cattin? Meld je dan eenvoudig aan via onderstaand formulier.

  

Exclusief voor wijnclub members

Wijnclub members en gasten kunnen gratis het wijnhuis van Cattin bezoeken. Meld je hieronder aan voor een proeverij en tour over een van de wijngaarden.   

De Grendel wijnhuis

Meld je hier aan

Als lid van onze wijnclub kun je een van de geselecteerde wijnhuizen bezoeken. Houd hierbij rekening met de volgende voorwaarden:

  • Bezoek is mogelijk voor maximaal 4 personen, of voor één gezin
  • Het bezoek is afhankelijk van de beschikbaarheid bij het wijnhuis
  • Dien je aanvraag minimaal 6 weken vóór de gewenste datum in