Wijnhuis Santa Alicia

Wijnhuis Santa Alicia uit Chili koppelt 500 jaar wijntraditie aan innovatie en maakt sinds 1990 naam met kwaliteitswijnen voor de moderne wijndrinker.

Santa Alicia

Topografisch wordt Chili beschouwd als een van de meest bijzondere ter wereld. Het land strekt zich van noord naar zuid uit over meer dan 4.000 km, met een gemiddelde breedte van amper 180 km. Dat creëert een zeer grote verscheidenheid aan klimaat, van de woestijn in het noorden tot en met het regenachtige en koele Osorno in het zuiden. En waar je ook staat, de machtige Andes is je kompas.

Vlakbij de hoofdstad Santiago ligt Valle del Maipo, is één van de meest klassieke gebieden voor rode wijn met een grote reputatie, met name in het hoogte deel in de Andes, Alto Maipo.   

Wijnhuis Castell del Remei

Geschiedenis

Hoewel we wijnbouw van buiten Europa al vaak de ‘nieuwe wereld’ noemen, is dat voor Chili met ruim 500 jaar aan geschiedenis een bedenkelijke term. De eerste druiven werden al door de Spaanse conquistadores meegenomen, maar de echte doorbraak voor Chileense wijn kwam aan het einde van de negentiende eeuw. Een typisch gevalletje de een zijn dood is de ander zijn brood! Dat zat zo: de gehele wijnwereld werd geteisterd door druifluis en valse meeldauw.

Vanwege Chili’s geïsoleerde ligging, ingeklemd tussen de Stille Oceaan en de Andes, bleef zij gespaard van deze wijngaardziekten. Een wereldspeler was geboren, zeker na de met de val van Pinochets junta in 1990.

Daarna ging het snel met de revolutie van de wijnbouw, heel snel. Het duurde nog geen tien jaar na de democratisering van Chili, voordat de eerste wijnen van Santa Alicia verschenen op het schap van onze wijnafdeling. Het succes van deze lange samenwerking? Innovatie en meebewegen met de veranderende wijnconsument die steeds meer witte wijn en mousserend drinkt.

Castell del Remei

Wijnen van dit wijnhuis

Uitgelicht: Santa Alicia Anke blend

De Anke is een van de topwijnen van Santa Alicia, met aan de basis syrah, petit verdot en natuurlijk carmenère, de nationale druif van Chili. Dit ras heeft een fascinerende geschiedenis in de Chileense wijnbouw. Na de verwoestende phylloxera-plaag in de 19e   eeuw werd deze druif als verloren beschouwd in zijn oorsprongsgebied Bordeaux.

Maar het verhaal van carmenère kreeg een onverwachte wending. In de jaren '90 ontdekten wijnmakers in Chili dat wat zij dachten dat merlot was, eigenlijk carmenère bleek te zijn. Deze herontdekking leidde tot een ware renaissance en waardering voor de druif, die zijn kracht laat zijn in wijngaarden met veel lichtinval en zon. Het aandeel carménère is duidelijk te herkennen in deze Anke, met zijn zachte tanninestructuur en fijne kruidigheid.

Probeer de Anke, licht gekoeld, bij gegrild vlees zoals ribeye steak of lamskoteletjes. Niet met chimichurri, dat komt uit Argentinië, maar met de Chileense versie: pebre, voor een extra kruidige kick.

Ook interessant voor jou?

  • Wijnhuizen

    Het wijnaanbod van Sligro is uniek in Nederland. Iedere wijn vertelt het unieke verhaal van het wijnhuis, de wijnmaker, het gebied en de druif.

  • Wijnhuizen bezoeken

    Als member van Sligro's wijnclub krijg je exclusieve toegang tot de mooiste wijnhuizen die partner zijn van Sligro.

  • Wijnhuis van de maand

    Elke maand selecteert Sligro's wijnclub het wijnhuis van de maand. Telkens een bijzonder wijnhuis met een verhaal.

  • Horecawijnselectie

    De Sligro horecawijnselectie bevat meer dan 300 wijnen, exclusief beschikbaar voor de horeca. Ontdek snel de voordelen.