
Pita bianca met gerookte ribeye, Reypenaer en truffel-mayonaise
Heerlijke stoofpie met hertenstoofvlees, peterselie, tijm en knapperig bladerdeeg.
Herten leven in roedels en houden zich het liefst op in grote, dichte bossen en dichtbegroeide moerassen. Het hert is al sinds de prehistorie het meest bejaagde wild ter wereld. Het vlees is gezond en het hert kan van kop tot staart gebruikt worden. Gebakken, gestoofd of gekookt: met hert serveer je een prachtig stuk wild, met een subtiele wildsmaak en een mooie structuur.
Van het hert zijn de bouten samen met de rug het meest geschikt voor culinair exclusief gebruik. Dit magere stuk vlees is nog geheel naar eigen inzicht op smaak te brengen en te bereiden. Uit de achterbout snijden we de technische delen.
De hertenbiefstuk wordt door onze poeliers uitgesneden van de achterbout van het hert. Dit deel van het hert is traditiegetrouw zeer populair in de Nederlandse keuken. Hert vraagt om wat meer uitgesproken smaken: sauzen van mosterd of peper.
De hertenrug is een stuk kwaliteitsvlees met een authentieke wildsmaak. Het kan in zijn geheel gebraden worden in de oven of versneden worden in een zadelstuk of koteletten.
Hertenvlees heeft een verfijnde, volle smaak die prachtig combineert met rijke en hartige accenten. Denk aan bijgerechten zoals geroosterde aardappelen, pompoenpuree of spruitjes met spek. Sauzen met rode wijn, port, of bessen zoals cranberry of blauwe bes voegen een fruitige diepte toe. Wil je iets bijzonders? Kies dan voor een garnituur van kastanjes of een vleugje truffel. Voor een complete beleving combineer je hert met een stevige rode wijn, zoals een Pinot Noir of een Shiraz.
Cervena hertenvlees is afkomstig van de Silver Fern Farms, de grootste producent van Nieuw-Zeeland. Dit hertenvlees staat voor superzacht, eerste kwaliteit vlees geproduceerd volgens exacte specificaties.
Om het welzijn van de dieren te garanderen wordt er gewerkt volgens het Animal Welfare protocol. Hierdoor ben je verzekerd van een diervriendelijk, veilig en verrukkelijk stukje vlees op je bord.
Dit hertenvlees is jaarrond beschikbaar.
“In het najaar en de winter is het jachtseizoen voor de meeste diersoorten geopend. Al start het seizoen voor reeën al veel eerder. Herten mogen vanaf 1 augustus tot en met half februari worden ‘beheerd’. In de andere maanden zijn de hindes - de vrouwtjesherten - drachtig of lopen ze met hun kalf. Dan mag er niet op ze worden gejaagd”, vertelt Mariëlle Donkers, die zich sinds eind jaren negentig officieel jager mag noemen.
De liefde voor de jacht bestaat al sinds haar jeugd: “Mijn opa was ook jager. Als klein meisje ging ik wel eens met hem mee. Als er dan een haas was geschoten, mocht ik die dragen. Maar het dier was vaak te groot voor mij. Dan sleepte ik het achter me aan”, herinnert Mariëlle zich. Het jagershoedje van haar opa draagt ze nog altijd, als eerbetoon.
Jagen is meer een lifestyle dan een beroep, legt Mariëlle uit: "Ik ben er altijd mee bezig. Als jager draag je verantwoordelijkheid voor het wild in jouw regio. Als ik midden in de nacht een melding krijg dat er een ree is aangereden, dan moet ik erheen om de situatie te beoordelen. Maar ook de inrichting van mijn huis, mijn kledingstijl, auto, vakantieperiodes en voeding draaien om de jacht. Gelukkig jaagt mijn man Hans ook. We begrijpen elkaar."
Ruim honderd kilometer richting het noordoosten, op de Veluwe, wordt veel gejaagd op (edel)herten. Volgens Mariëlle een uitdagende soort om te beheren: “Herten worden voorzichtiger naarmate ze ouder worden. Ze leven in roedels en trekken rond, je weet vaak niet precies waar ze zitten.
Bovendien is het vanwege die roedel lastig te bepalen welke kalveren bij welke hindes horen. Een hinde bij haar kalf wegschieten, is zo ongeveer de grootste doodzonde in ons vak. Het kalf wordt dan verstoten en zal verhongeren.”
Mariëlle vertelt dat herten een slecht zicht hebben, maar een fenomenaal gehoor en reukzin. “Ga je op het hert af met de wind in je rug, dan zijn je kansen bij voorbaat verkeken. Je moet muisstil zijn, nauwelijks bewegen en zorgen dat je geen geur verspreidt - voor zover dat kan. Er hoeft maar één dier tussen te zitten dat je doorheeft en ze springen allemaal weg.”
In Nederland mag officieel alleen worden gejaagd op haas, fazant, wilde eend, houtduif en konijn. Volgens de wet mag in het kader van schadebestrijding en beheer na expliciete toestemming van de overheid of de provincie ook op andere diersoorten worden gejaagd, zoals gans, ree, damhert, edelhert en wild zwijn. In de volksmond noemen we dit jagen, maar officieel gaat het om 'beheren'.
Wild
Laat je inspireren door het uitgebreide aanbod van Sligro aan wild producten, recepten met hert tot wild zwijn en verschillende bereidingstechnieken.
Haas
Sligro inspireert met bereidingen van haas zoals hazenpeper en hazenrug, goed te combineren smaken en culinaire recepten.
Wild zwijn
Sligro inspireert met bereidingen van wild zwijn zoals wild zwijn procureur en gebraden wild zwijn, verschillende recepten en goed te combineren smaken.
Vlees en gevogelte
Ontdek het uitgebreide aanbod vlees en gevogelte bij Sligro. Van vlees tot gevogelte, alles van topkwaliteit voor heerlijke gerechten.