Schilderen met Angélique Schmeinck - Sligro.nl

Schilderen met Angélique Schmeinck

Kunst op het bord

De absolute voorjaarsbeleving op tafel: een eetbaar schilderij. Meesterkok Angélique Schmeinck legt speciaal voor Sligro uit hoe je zo’n zoet meesterwerk ‘schildert’. Haar tips? Gebruik verse ingrediënten van het seizoen. Zorg voor een goede smaakbasis. Gebruik niet te veel ingrediënten, om de smaken zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Kies verder niet alleen voor spannende smaken, maar vooral ook voor herkenbare smaken. En vanzelfsprekend moet bij elke keuze die je maakt, smaak het uitgangspunt zijn. Bekijk haar instructie in de video.

Iedereen kan schilderen

Stap 1

Je begint met een leeg vlak, bijvoorbeeld bakpapier of wit tafelzeil. Verder maak je eerst een schets: welke ingrediënten zijn ‘smaakvrienden’? Zoek daarbinnen naar spanning en onverwachte combinaties. De smaak is leidend, maar presentatie is ook belangrijk. Bedenk contrasten in kleur en textuur.

Stap 2

Daarna breng je de basis van het schilderij aan, bijvoorbeeld hangop of een mousseline van wortelen. Nu gebruiken we daarentegen een crème van witte chocolade en limoncello. Maak daar met een patisseriekam richels in, zodat de smaken straks beter gevangen blijven. Voeg dan dragon-basilicumstroop toe. Dit werkt de witte chocolade uit de crème tot leven.

Stap 3

Maak ‘smaakeilanden’ op het schilderij met diverse soorten vruchtencoulis. Via die eilanden maak je de reis langs verrassende combinaties. Voor een bite voeg je vers fruit toe. Voor ritme snijd je het fruit in gelijke stukken en leg je het neer in een mooi patroon.

Stap 4

Voeg een verrassingseffect toe. Leg tussen het fruit bijvoorbeeld wat gepofte gele paprika. Daar lepel je wat friszoet vruchtvlees van een passievrucht over. Eters verwachten dat het mango is, en weten daardoor niet wat ze proeven. Zo breng je straks gesprekken op gang.

Stap 5

De finishing touch vraagt om iets krokants, als tegenhanger van de mousse en de structuren van het fruit. Je kunt steranijs-meringues maken en ze verdelen over het schilderij. Sla ze dan een voor een stuk. Het vernislaagje is een poeder van gedroogde ananas en mango.

Stap 6

Tijd om samen te genieten van het eindresultaat! Doordat je om het schilderij heen staat, komen de gesprekken en discussies vanzelf op gang. Er ontstaat verbinding. Ga op smaakreis van eiland naar eiland en laat je verrassen door alles wat je proeft.

Assortiment

Boiron coulis framboos

Boiron coulis framboos
Pot 50 gram
Art. nr. 368864

Passievrucht

Passievrucht, verpakt
Zak 5 stuks
Art. nr. 088930

ProChef sauzenschenker

ProChef sauzenschenker
Per stuk
Art. nr. 716096

Mango groot

Mango groot
Per stuk
Art. nr. 115224

ProChef paletmes

ProChef paletmes
Per stuk
Art. nr. 346980

Paprika geel

Paprika geel
Zak 150 gram
Art. nr. 180300

Pronol limoncello

Pronol limoncello
Fles 70 cl
Art. nr. 923208

Chocoladedruppels wit

Chocoladedruppels wit
Emmer 900 gram
Art. nr. 029114