Food & Wine Pairing

Wanneer je de juiste wijn met het juiste gerecht combineert, krijg je het beste van twee werelden. Maar pas op dat je een van de twee smaken niet laat overheersen. Wij helpen je per wijnsoort op weg met het maken van de juiste combinaties.

Zware rode wijn

Een zware rode wijn zoals Malbec en Cabernet Sauvignon heeft vaak een uitgesproken smaak. Combineer een zware rode wijn bijvoorbeeld met geroosterd of rood vlees. Van een biefstukje, lam tot hertenvlees. Schroom daarnaast niet om de grill aan te zetten en je gerecht met zwarte peper te verrijken. Ook met harde kaas, zoals parmezaan of cheddar, til je de smaakbeleving naar een hoger niveau.

Wijnen:
Malbec, Syrah/Shiraz, Mourvèdre, Pinotage, Petite Sirah, Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon, Bordeaux Blend, Meritage

Onze suggestie:

La Mascota Malbec
Fles 75 cl
Art. nr. 869386

Medium rode wijn

Een medium zware rode wijn is nog steeds vol van smaak, dus vraagt ze net als zware rode wijn om intense smaken. Denk aan pittige kaas zoals gorgonzola en roquefort. Ook exotische en aromatische kruiden zoals gember en anijs komen goed tot hun recht. Serveer verder bij deze wijn de aardse smaken van paddenstoelen. Of ga voor het zoet van nachtschades, zoals tomaat, aubergine en paprika.

Wijnen:
Merlot, Sangiovese, Zinfandel, Cabernet Franc, Tempranillo, Nebbiolo, Barbera, Côtes du Rhône

Onze suggestie:

Luis Canas Rioja Crianza
Fles 75 cl
Art. nr. 150999

Lichte rode wijn

De combinatie met een lichte rode wijn mag iets subtieler, aangezien de smaakintensiteit van de wijn ook lager is. Al past ook deze wijn prima bij een gerecht met paddenstoelen. Ook heerlijk bij gesmoorde en gefrituurde gerechten. Borrelen met een lichte rode wijn? Ga dan voor zoute vleeswaren zoals salami of prosciutto of een zachte kaas.

Wijnen:
Pinot Noir, Grenache, Gamay, St. Laurent, Carignan, Counoise

Onze suggestie:

Gérard Bertrand Réserve Spéciale Pinot Noir
Fles 75 cl
Art. nr. 536747

Rosé

Bij rosé denken we natuurlijk allemaal aan zomer. Maar behalve bij een lekkere barbecue of een frisse salade gaat rosé misschien nog beter samen met licht gekruid of gepeperde gerechten. Rosé is een allemansvriend, maar misschien wel de beste match? Serveer met knolgroenten en pompoenachtigen zoals wortels, pompoenen en rapen. Aan de slag met schaaldieren? Gemarineerde garnalen, krab en langoustines zijn ook een goede match.

Wijnen:
Procençal Rosé, White Zinfandel, Loire Valley Rosé, Pinot Noir Rosé, Syrah Rosé, Garnacha Rosaldo, Bandol Rosé, Tempranillo Rosé, Saignée Method Rosé

Onze suggestie:

Gérard Bertrand Gris Blanc
Fles 75 cl
Art. nr. 156157

Rijke witte wijn

Een rijke witte wijn gaat ontzettend goed samen met kreeft en schaaldieren en met gevogelte zoals kip. Ook de aardse smaken van paddenstoelen vormen een goede combinatie om de smaak van de zware wijn in balans te brengen. Denk verder aan zachte kaas. Serveer rijke witte wijn bij brie of mascarpone, maar ook bij gerechten met crème fraîche.

Wijnen:
Chardonnay, Sémillion, Viognier, Marsanne, Roussanne


Onze suggestie:

El Esteco Don David Chardonnay
Fles 75 cl
Art. nr. 303283

Lichte witte wijn

Lichte witte wijn gaat goed samen met vis, voornamelijk rauwe vis. Ga voor sushi of verse tonijn. Liever geen vis? Ook groene groenten komen goed tot zijn recht met een lichte witte wijn. Denk aan groene bonen, kool en sla. Kies bijvoorbeeld voor gestoomde groenten met kruiden als tijm, oregano en basilicum, dat gaat goed samen met een lichte witte wijn.

Wijnen:
Sauvignon Blanc, Albariño, Pinot Blanc, Vermentino, Melon de Bourgogne, Gargenega, Trebbiono, Pinot Gris/grigio

Onze suggestie:

De Grendel Sauvignon Blanc
Fles 75 cl
Art. nr. 217123

Mousserende wijn

Bij een mousserende wijn denk je misschien niet direct aan de combinatie met voedsel, maar eigenlijk smaakt een mousserende wijn bij heel veel gerechten. Voornamelijk met veel hoofdgerechten en borrelhapjes is mousserende wijn een goede combinatie. Eigenlijk alle soorten kaas komen goed tot z’n recht met een mousserende wijn. Maar de wijn komt het best tot z’n recht bij schelpdieren.

Wijnen:
Champagne, Prosecco, Crémant, Cava, Metodo Classico, Sparkling Wine, Sparkling Rosé

Onze suggestie:

Pronol Prosecco Spumante
Fles 75 cl
Art. nr. 051920

Zoete witte wijn

Zoete witte wijn heeft een lichte smaak, maar is vaak erg fruitig. Zoete witte wijn matcht daarom goed met pittige gerechten, zoals Indisch of Thais. Ook is het een mooie aanvulling op zoete zetmeelrijke producten als taro en zoete aardappel. Denk verder aan fruit, maar ook granen en zetmeelrijke producten. Zoete witte wijn is de ideale gangmaker bij een borrelplank met vleeswaren.

Wijnen:
Moscato, Riesling, Chenin Blanc, Gewürztraminer, Late Harvest Whites, Alsacian Pinot Gris

Onze suggestie:

Michele Chiarlo Moscato d'Asti Anniversario
Fles 75 cl
Art. nr. 163028

Dessertwijn

De naam zegt het al, perfect voor bij de afsluiter. Combineer met chocolade, koffie, fruit of ijs. Maar bijvoorbeeld ook met geroemde en eenvoudig te bereiden desserts zoals lava cake of affogato (vanille-ijs in koffie met likeur). Maar vergeet ook de kaasplank met pittige kazen als Gorgonzola, Stilton, Roquefort en blauwe kaas niet. Tot slot matchen desserts met bakkruiden zoals kaneel en kruidnagel ook mooi met dessertwijn.

Wijnen:
Port, Sherry, Madeira, Vin Santo, Muscat, Pedro Ximénez

Onze suggestie:

Poças Tawny Porto
Fles 75 cl
Art. nr. 801935

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen