Lasagne van zoetzure runderriblappen en geroosterde aardappel

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

Voor de lasagne

  1. Maak de sjalotten schoon, snijd ze klein en bak ze circa 2 minuten in de boter.
  2. Schroei in een andere pan de riblappen dicht en bestrooi met zout en peper.
  3. Voeg hieraan runderfond (zodat het vlees net onderstaat), balsamico-azijn, basterdsuiker, laurierblaadjes, kruidnagels en de gebakken sjalotten aan toe.
  4. Breng zachtjes aan de kook en laat de riblappen met het deksel schuin op de pan op zacht vuur in circa 3,5 uur gaar stoven.
  5. Proef de jus en breng eventueel op smaak met extra zout en peper.
  6. Snijd de aardappels in de breedte in plakken.
  7. Besprenkel de aardappels met de olie.
  8. Meng hierna alles goed door elkaar zodat alle plakjes met een laagje olie bedekt zijn.
  9. Rooster de aardappelen gedurende 30 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
  10. Schep af en toe om tijdens het roosterproces.
  11. Voor shiitake
  12. Verwarm de ketjap met een laurierblad. Laat even marineren en licht inkoken. Borstel de shiitake schoon en bestrooi met aardappelzetmeel. Frituur de shiitake kort in de zonnebloemolie . Smeer daarna met een kwastje in met het laurier-ketjapmengsel. Voor bietenpickels Marineer de blokjes gekookte bieten met de blokjes ui, azijn, suiker, zout en peper. Maak van het vlees en de aardappelplakken stapeltjes (als een lasagne). Leg de shiitakes er omheen en serveer de bietenpickles er apart bij.

Ingrediënten

Voor de lasagne

  • 4 sjalotten
  • Boter of margarine
  • 600 gram riblappen, O’Sullivan
  • 0,5 liter runderfond, Oscar
  • 2 eetlepels balsamico-azijn
  • 1 theelepel basterdsuiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 4 aardappels, geschild
  • 0,5 dl zonnebloemolie, Olitalia
  • Zout en versgemalen peper

Voor shiitake

  • 50 ml ketjap
  • 2 blaadjes laurier
  • 200 gram shiitake
  • 50 gram aardappelzetmeel
  • 1 liter zonnebloemolie, Olitalia

Voor bietenpickels

  • 4 voorgekookte bieten, in blokjes gesneden
  • 1/2 ui, in blokjes gesneden
  • Azijn
  • 3 eetlepels suiker
  • Zout en versgemalen peper

Publicatie datum: 15 maart 2012