Wilde-eendenborst aan de karkas gebraden

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
1

Bereidingswijze

  1. Kook voor de pastinaakcrème de pastinaak samen met de melk, room, laurier en een beetje peper en zout gaar in ongeveer 15-20 minuten.
  2. Draai de crème glad in een blender.
  3. Haal de pootjes van de eend af en bestrooi de eend rondom met peper en zout.
  4. Braad de eend aan in wat boter en gaar deze vervolgens in 13 tot 15 minuten medium in een voorverwarmde oven op 200 graden.
  5. Laat de eend 10 minuten op een warme plek rusten en snijd de filet vervolgens van het karkas.
  6. Laat de filet op een warme plek verder rusten.
  7. Braad de pootjes aan in dezelfde pan en vervolgens de helft van de ui, knoflook, wortel en bleekselderij toe.
  8. Blus het geheel af met de port en voeg de suiker, granaatappelmelasse en sinaasappelschil toe.
  9. Laat de pootjes hierin ongeveer 45 minuten stoven met de deksel op de pan.
  10. Haal nu de pootjes uit de saus.
  11. Giet de saus door een fijne zeef en kook deze in tot de helft.
  12. Bind de saus eventueel licht af met een beetje aardappelzetmeel en plaats de gestoofde pootjes weer warm in de saus.
  13. Wok tot slot de geblancheerde spruitjes kort in de olie samen met de rest van de ui en het spek en serveer deze samen met wilde eend.

Ingrediënten

  • 200 gram pastinaak, in brunoise
  • 2 dl melk
  • 1½ dl kookroom
  • 1 blaadje laurier
  • 1 wilde eend
  • 2 uien, in brunoise
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ winterpeen, in brunoise
  • 1 stengel bleekselderij
  • 5 dl ruby port
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 dl granaatappelmelasse
  • schil van 1 sinaasappel
  • 200 gram spruitjes, geblancheerd
  • 75 gram gerookt spek, in brunoise
  • zout en versgemalen peper

Publicatie datum: 15 oktober 2013