Schol met krieltjes, wortel en salsa verde

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Schil de wortels, snijd in kleine blokjes en blancheer.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Paneer de stukjes vis: haal ze door de bloem, ei en panko.
  4. Snijd de krieltjes in kwarten, schep ze om met 2 eetlepels olijfolie en grof zeezout en leg op een bakplaat. Schuif ze in de oven en rooster de aardappeltjes in ca. 25 minuten bruin en gaar.
  5. Schep na 10 minuten de wortelblokjes bij de aardappels.
  6. Maak ondertussen de salsa verde: pureer de rest van de olijfolie met de knoflook, kappertjes, groene olijven, augurkjes, ansjovis, kruiden en mosterd en genoeg water tot een smeuïge saus.
  7. Verhit de olie in een grote pan en bak de gepaneerde scholstukjes in ca. 3 minuten bruin en knapperig.
  8. Leg op elk bord een bergje gebakken scholstukjes en schep de groenten er omheen.
  9. Druppel de salsa verde tussen de groenten en garneer de borden met kleine basilicumblaadjes en een part limoen.

Ingrediënten

  • 200 gram wortels
  • 400 gram scholfilet, in stukjes van 2 cm
  • 25 gram bloem
  • 1 ei, losgeklopt
  • 100 gram panko (grof Japans paneermeel)
  • 200 gram krieltjes in de schil, schoongeboend
  • 100 ml olijfolie
  • 1 klein teentje knoflook
  • 50 gram kappertjes
  • 25 gram groene olijven
  • 25 gram kleine augurkjes
  • 4 ansjovisfilets
  • 1 klein bosje (van elk) peterselie, munt, basilicum (bewaar een paar blaadjes als garnering)
  • 1 theelepel fijne mosterd
  • 1 limoen in parten

Publicatie datum: 15 juni 2014