Knolselderijchowder met appel

Gang
Lunchgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Verhit de helft van de boter in een zware pan en bak de uien in ca. 5 minuten glazig. Voeg de aardappel- en knolselderijblokjes toe en bak even mee. Hak de helft van de salie fijn en meng de groente met de citroenrasp.
  2. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat 30 minuten zachtjes koken tot de aardappel kapot kookt en de soep wat dikker wordt.
  3. Maak ondertussen de scones: verhit de oven en een bakplaat voor op 200°C. Meng het bakmeel, polentameel, zout en bakpoeder in een grote kom.
  4. Wrijf de boter met de vingertoppen erdoor tot een kruimige massa. Maak een kuiltje in de mengsel en schenk de karnemelk en maïskorrels erin. Meng met een vork snel door elkaar. Keer de mengsel op een met bloem bestoven werkblad en kneed het snel door elkaar, rol uit tot een dikte van 4 cm en steek met een uitsteker 8 rondjes van ca. 5 cm doorsnede uit.
  5. Bestrijk de bovenkanten van de scones met melk en plaats ze op een bakplaat. Schuif in de oven en bak de scones voor 10-12 minuten.
  6. Verhit de rest van de boter en bak de overige salieblaadjes knapperig.
  7. Haal uit de pan en bak de appelschijven bruin.
  8. Serveer de soep in borden, verkruimel de kaas en het gebakken salieblad erboven en garneer met de appelschijven. Serveer met de warme scones en roomboter.

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 3 uien, gesnipperd
  • 500 g bloemige aardappels, geschild en in blokjes
  • 2 knolselderij (1 kg geschild en in blokjes)
  • 12 salieblaadjes
  • 1 tl citroenrasp
  • 1 l groentebouillon
  • Voor de scones
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 75 g grove polentameel
  • ¼ mespunt zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 45 g boter
  • 100 ml karnemelk, op kamertemperatuur
  • 50 g maïskorrels, grof gehakt
  • 200 g stilton
  • 2 appels, in schijven
  • extra: een ronde uitsteker van ca. 5 cm doorsnede

Publicatie datum: 15 februari 2016