• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Huisgemaakte frieten

Gang
Bijgerecht

Bereidingswijze

Voor het voorbakken

  1. Schrap of schil de aardappels. Schillen doe je natuurlijk met een dunschiller. Veel bedrijven moeten grote hoeveelheden schillen, dit doe je met een schrapmachine.
  2. Bewaar de aardappels onder water. Als je aardappels in de open lucht bewaard, kunnen ze bruin kleuren. Het bewaren onder water is nodig om die bruinkleuring te voorkomen.
  3. Snijd de aardappels in de juiste dikte en spoel het zetmeel van de frites af. Het is de bedoeling dat de aardappel droogt, water zou gaan spetteren als je dit in de frituur laat zakken.
  4. Nu kunnen de aardappels worden voorgebakken. Mocht je dit niet meteen doen, dan kun je ze onder water bewaren om bruinkleuring te voorkomen. Soms bevat de aardappel zoveel zetmeel dat deze eerste gespoeld dient te worden met koud water. Zetmeel zorgt ervoor dat je frietje bruin kleurt. Te veel zetmeel zorgt er dus voor een frietje te snel bruin kleurt. Het kan dan gebeuren dat een frietje aan de buitenkant al mooi goudbruin is en van binnen nog rauw.
  5. Bak friet voor op 150°C. Let op dat je de frites van je af kiept. Gebruik de fritespaan om spetteren te voorkomen. Bij deze temperatuur zal de friet niet bruinkleuren, maar wel mooi garen. Verwarm de frituur eventueel op 160°C, zodra de friet in de frituur zakt zal de temperatuur al snel 10 tot 20 graden zakken. Vergeet dan niet om de thermostaat weer op 150°C in te stellen.
  6. Schud de frites na één minuut goed los, als je dit niet doet kan de frites aan elkaar gaan plakken.
  7. Zodra de aardappel een sissend geluid geeft en naar boven begint te drijven schep je de friet uit met een draadspatel. Sla de frites goed uit, zodat er zo weinig mogelijk olie aan de friet blijft hangen.
  8. Spreid de frites goed uit over de vergaarbak.

Voor het afbakken

  1. Je zet de frituur van de met verse vloeibare frituurolie gevulde bakwand aan met de schakelaar. Oude olie kan schadelijk zijn voor de gezondheid en is nadelig voor de kwaliteit van de frites.
  2. Om de frituur voor te verwarmen stel je de temperatuur in op 175 °C / 180 °C en de tijdschakelaar op tien minuten. De frituur moet goed voorverwarmd zijn omdat deze veel warmte zal verliezen bij het contact dat hij maakt met de voorgebakken ‘koude’ frites.
  3. Het mandje kan hierna gevuld worden met de voorgebakken frites. Hou er rekening mee dat je het mandje niet te vol doet opdat alle frites in de olie ondergedompeld kunnen worden en aan alle kanten met het hete vet in aanraking kunnen komen. Bovendien: hoe meer producten in de frituur, hoe sneller de temperatuur zal dalen. Als de temperatuur van het vet lager wordt dan 175 °C / 180 °C, zal de frites de olie opnemen en vettiger worden.
  4. Laat het mandje langzaam in de hete olie zakken. Let op vetspetters die worden veroorzaakt door het vocht in de frites dat in aanraking komt met het hete vet. Doe zonodig een stap naar achteren.
  5. Schud het mandje regelmatig . Ondertussen check je op tijd en kleur worden de frites niet te snel te bruin of blijven ze mooi bruin van kleur.
  6. Wanneer de wekker gaat, zet je de zoemer uit en controleer je of de frites echt klaar zijn. Wanneer dit het geval is haal je het mandje uit de olie en laat je deze uitlekken door het mandje op te hangen aan het daarvoor bestemde haakje. Zo kunnen de frites rustig uitlekken. Ook hierbij oppassen voor spetters en hitte!
  7. Na het uitlekken het mandje nog even schudden en de frites in de opvangbak kiepen.
  8. Lichtjes wat zout over de frites strooien. Schudt hierbij de bak nog even zodat het zout gelijkmatig verdeeld wordt.
  9. De frites zijn klaar, je kunt ze uitserveren met jouw favoriete saus.

Ingrediënten

  • 6 (zoete) frietaardappelen
  • zoutvlokken
  • plantaardige olie, om in te frituren

Publicatie datum: 15 september 2016