Gekonfijte prei, aardappelmousseline en beukenzwammen

Zelfgemaakte matchaolie wordt hier niet alleen gebruikt om de prei in te garen. De olie wordt ook gebruikt bij de boerenkoolchips én verwerkt in een prachtige groene saus. In alle opzichten een uitgebalanceerd gerecht.
Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Snijd de prei in staafjes van circa 10 cm lang en zout deze. Meng het matchapoeder door de olie. Vacumeer de prei met de matchaolie, tijm, laurier en wat peper. Gaar de prei circa 15 minuten in een pan met kokend water of in de combisteamer. Koel in een koudwaterbad.
  2. Breng de aardappels aan de kook en maak er mousseline van met warme room en 80 gram van de boter. Bak de beukenzwammen in de rest van de boter en breng ze op smaak met peper en zout.
  3. Meng de (gescheurde en droge) boerenkool met een eetlepel olie van de prei, de helft van de sojasaus en alle sesamzaadjes. Bak er in circa 10 minuten chips van in een oven van 185°C. Schep halverwege een keer om.
  4. Maak een dressing van de overige prei-olie en sojasaus.
  5. Maak met een steker cirkels van de mousseline. Trancheer per bord twee balkjes prei en leg ze op de mousseline. Druppel de dressing eromheen. Leg de beukenzwammen op de prei en de boerenkoolchips eromheen. Garneer met Shiso Purple Cress.

Ingrediënten

  • 8 dunne preien, alleen het witte gedeelte
  • 1 tl matcha theepoeder
  • 200 ml extra vierge olijfolie
  • 8 takjes verse tijm
  • 4 laurierblaadjes
  • 600 g kruimige aardappels, geschild
  • 100 ml slagroom
  • 100 g roomboter
  • 500 g beukenzwammen losgesneden
  • 100 g jonge boerenkool- of palmkoolblaadjes, zonder nerf
  • 1,5 el lichte sojasaus
  • 1 el sesamzaadjes
  • ½ bakje Shiso Purple Cress

Publicatie datum: 15 februari 2019