Mole Poblano van lamsnek

Kruidige chocoladesaus bij een hartig gerecht? De Mexicanen zijn er dol op. Mole (spreek uit als molé) is met zijn diepe smaak en fluweelachtige structuur zeer smakelijk bij het malse lamsvlees.
Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4
Type Keuken
Mexicaans

Bereidingswijze

  1. Boen de pompoen goed schoon (laat de schil zitten), verwijder de zaden en snijd in parten van circa 2 cm. Hussel om in een kom met 2 eetlepels olie en bestrooi met peper en zout. Rooster de pompoenparten 10 minuten in een oven van 200°C.
  2. Maal het korianderzaad, 20 gram sesamzaad, pepertjes, amandelen, kaneel, kruidnagel, komijnzaad en anijszaad met 2 eetlepels olie tot een pasta.
  3. Verhit de overige olie in een braadpan en fruit hierin de ui en knoflook circa 3 minuten. Bestrooi de blokjes lamsvlees met peper en zout en bak ze met de uien rondom bruin.
  4. Schep de kruidenpasta bij het vlees in de pan en bak het 2 minuten mee. Giet de bouillon en de gepelde tomaten erbij en voeg de abrikoos toe. Laat het gerecht circa 1 uur sudderen tot de saus mooi dik is en het vlees gaar. Roer de chocolade erdoor.
  5. Verwarm de tortilla’s volgens de aanwijzingen op de verpakking en rooster het overige sesamzaad lichtbruin in een droge koekenpan. Warm de pompoen even op in de oven.
  6. Serveer de mole met de tortilla’s, geroosterde pompoen, gehakte koriander en geroosterd sesamzaad.

Ingrediënten

  • ½ pompoen
  • 6 el zonnebloem- of maisolie
  • 1 el korianderzaad
  • 25 g sesamzaad (of sesampasta)
  • 3 gedroogde rode pepertjes
  • 50 g gepelde amandelen
  • ½ tl kaneel, gemalen
  • 2 kruidnagels
  • 2 tl komijnzaad
  • 1 tl anijszaad
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 600 g lamsnek, in blokjes
  • 2 dl runderbouillon, van tablet
  • 1 blikje gepelde tomaten (450 g)
  • 50 g gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
  • 25 g 100% pure chocolade, geraspt
  • 4 tortilla’s
  • 2 el korianderblaadjes, gehakt

Publicatie datum: 15 februari 2019