Paddenstoelensaus

Paddenstoelensaus
Gang
Bijgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Maak de sjalot en de knoflook schoon en snijd niet te grof.
  2. Fruit aan in een ruime sauspan met de tijm en de laurier en voeg er de schoongemaakte champignons aan toe.
  3. Zet het vuur hoger en laat even stevig bakken.
  4. Blus af met de fond, breng aan de kook en laat 30 minuten trekken. Kook vervolgens nog 10 minuten krachtig in.
  5. Voeg de slagroom toe en laat nog even stevig inkoken. Controleer of het krachtig genoeg van smaak is en zeef het vocht. Giet terug in de pan. Monteer luchtig met de ijskoude roomboter met behulp van een staafmixer.
  6. Maak, terwijl de saus reduceert, de gemengde paddenstoelen schoon en snijd naar eigen inzicht.
  7. Verwarm een klein scheutje zonnebloemolie en bak er de paddenstoelen mooi goudbruin in. Kruid met versgemalen peper en zout. Schep er de peterselie doorheen. Laat uitlekken op een zeefje.
  8. Meng de gebakken paddenstoelen door de luchtige saus.

Tip- Deze krachtige saus is de basis om volop mee te variëren. Door een andere fond te gebruiken, maak je het specifiek toepasbaar om te gebruiken bij bijvoorbeeld wild, rundvlees of gevogelte.

  

- Afhankelijk van het seizoen kun je andere paddenstoelen gebruiken. Witte champignons passen beter bij gevogelte, terwijl wilde paddenstoelen in de winter perfect passen bij wildgerechten.

  

- Helemaal luxe maak je het als je de saus afmaakt met truffel.

  

Ingrediënten

  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 300 g champignons (of andere paddenstoelen)
  • scheutje zonnebloemolie
  • 6 dl fond (kip,kalf,rund)
  • 2 dl slagroom
  • 75 g ijskoude roomboter (in blokjes)
  • 200 g gemengde paddenstoelen
  • ¼ bos fijngesneden platte peterselie
  • versgemalen peper
  • zout

Publicatie datum: 15 oktober 2019