• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Geroosterde bloemkool met crème van aubergine

Geroosterde bloemkool met crème van aubergine, olijf, salie en tuinbonen
Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
10

Bereidingswijze

  1. Kook de bloemkool in ruim water beetgaar, ongeveer 35 minuten (in de steamer kan ook) Verwarm ondertussen een de Debic bakken en Braden, voeg hier de blaadjes salie aan toe en bak de blaadjes salie krokant uit. Laat de blaadjes salie uitlekken en zout ze licht na.
  2. Zeef het bak en braad vocht uit. Je kunt hier eventueel nog een paar tenen knoflook en extra salie aan toevoegen.
  3. Leg de bloemkool in een diepe bak, besmeer de bloemkool met het salievocht met een kwastje en plaats de diepe bak op de barbecue en zorg ervoor dat deze ongeveer op 180°C is.
  4. Besmeer de bloemkool om de 5 minuten met de salieinfusie. Dit zorgt voor de smaak en de kleuring van de bloemkool. Na ongeveer 45 minuten is de bloemkool klaar.
  5. Was de aardappel en snij deze met een mandoline in dunne plakken. Snij de plakken in dunne banen en vervolgens in een fijne brunoise.
  6. Was de zetmelen zo veel mogelijk van de brunoise aardappel af en dep deze helemaal droog met een keukendoek.
  7. Leg de aardappel brunoise in ruime zonnebloemolie en bak deze op middelhoog vuur helemaal krokant. Zeef de aardappelkaantjes en zout deze na.
  8. Was de peterselie en dep deze droog.
  9. Verwarm in een blender zonnebloemolie tot ongeveer 70°C. Laat dit ongeveer 30 minuten draaien en passeer door een fijne doek.
  10. Dop de tuinboontjes en blancheer deze in ruim zout water en leg ze daar na in ijswater. Vervolgens dop je de tuinboontjes nog een keer en verwarm je ze licht in het bak en braadvocht van de bloemkool.

Opmaaktip Snij een mooi segment van de bloemkool en leg deze op bord. Besprenkel de bloemkool met een eetlepel bakvocht. Zout de bloemkool na met grof zeezout. Zet in verschillende grootte puntjes van de auberginecrème. Dresseer hier de dubbel gedopte tuinboontjes tussendoor. Snij de taggiasche olijven door tweeën en dresseer deze op de bloemkool. Steek de krokante blaadjes salie er tussen. Strooi wat aardappelkaantjes over het gerecht heen. Tot slot besprenkel je de bloemkool met wat peterselieolie.

Tip *Een niet vegetarische variant: Beleg de bloemkool met dungesneden lardo en ansjovis. Als extra smaak kun je hier nog pecorino kaas aan toevoegen. *Je kunt het geheel ook nog garneren met dun geschaafde paarse bloemkool voor wat extra kleur. *Gebruik eens een keer een romanesco of mini bloemkool.

Ingrediënten

Bbloemkool

  • 2 stuks grote bloemkolen
  • 200 ml Debic Bakken en Braden

Peterselieolie

  • 200 ml zonnebloemolie
  • 1 bos peterselie

Garnering

  • 200 g verse tuinbonen
  • 12 Taggiasche olijf
  • 1 grote aardappel
  • 30 blaadjes verse salie

Publicatie datum: 15 mei 2020