• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Hangcultuurmosselen met ibericoham en venkel

Hangcultuurmosselen met een crème van venkel, gesmolten ibericoham, waterkers, mosterdzaad en krokant van venkelzaad.

Voorgerecht Tussengerecht 4 personen Lunchgerecht Hoofdgerecht

Bereidingswijze

  1. Snijd de venkel en de aardappels in stukken en kook volledig gaar in gezouten water.
  2. Giet af, laat goed uitlekken en draai glad in de keukenmachine met de roomboter en de pernod.
  3. Leg de loempiavellen op een vel bakpapier en bestrijk met eiwit. Bestrooi met het venkelzaad en wat zeezout en vouw dicht.
  4. Leg er een tweede vel bakpapier op en bak 15 minuten in de oven van 175 ºC.
  5. Was de mosselen en kijk ze goed na op slechte exemplaren.
  6. Fruit de sjalot met de knoflook aan in een beetje zonnebloemolie, zet het vuur hoger en voeg de mosselen toe. Blus af met de witte wijn en voeg de tijm toe.
  7. Neem van het vuur als de schelpen opengaan.
  8. Schil de zilveruitjes en bak deze in zonnebloemolie goudbruin en gaar. Kruid met peper, zout en olijfolie.
  9. Bewaar enkele kleine blaadjes waterkers en kook de groentefond met de slagroom, haal deze van het vuur. Voeg hier de waterkers aan toe en mix deze met de staafmixer en boter tot een schuimige jus.
  10. Kook het mosterdzaad gaar.
  11. Verdeel de venkelcrème over het bord en steek er de mosselen en de zilveruitjes tussen.
  12. Laat de ham over het gerecht heen smelten en steek er stukken van het venkelkrokant tussen. Lepel er de dressing van waterkers over en garneer met het mosterdzaad en de blaadjes waterkers.

Tip

  • Maak de crème van venkel van tevoren.
  • Laat de ham alvast op temperatuur komen. In plaats van ibericoham is joselitoham (410904) ook heerlijk in dit gerecht.

Wijntip

Zuccardi Q Chardonnay (115909)

Biertip

Witte Trappist (659236)

Ingrediënten

  • 2 venkels à 400 g
  • 100 g kruimige aardappels (geschild)
  • 1 tl pernod
  • 25 g gezouten roomboter
  • 4 loempiavellen
  • 1 dl eiwit
  • 15 g venkelzaad
  • 800 g paalmosselen
  • 3 dl droge witte wijn
  • 1 gesnipperde banaansjalot
  • 1 gehakt teentje knoflook
  • 1 takje tijm
  • 12 plakjes ibericoham
  • 20 g mosterdzaad

 

Voor de jus:

  • 2 dl groentefond
  • 3 dl ongezoete slagroom
  • 70 g roomboter
  • 12 zilveruitjes
  • 1 bos waterkers