Dame blanche

Gang
Nagerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Doe alle ingrediënten voor het vanilleroomijs in de thermoblender. Laat de massa vijf minuten draaien tot 80ºC, zodat het ei een bindende werking krijgt. Doe het mengsel in een Pacojet-pot en zet dit twee uur in de vriezer.
  2. Draai de massa in de Pacojet tot luchtig ijs.
  3. Doe voor de chocoladecrémeux de room, melk, suiker en ei in de thermoblender. Laat de massa vijf minuten draaien tot 80ºC, zodat het ei een bindende werking krijgt. Meng de chocolade en de geweekte gelatine kort mee. Spuit de chocoladecrémeux in de gewenste mal of bak.
  4. Breng voor de amandelen 25 ml water met de suiker aan de kook en voeg de amandelen toe. Bekleed een bak met vetvrij papier en giet de amandelen met het suikerwater hierin. Zet de bak 20 minuten in een oven van 180ºC. Roer de amandelen elke vijf minuten even om en bak ze tot ze mooi gekaramelliseerd zijn.
  5. Serveer het roomijs met de chocoladecrémeux en de gekaramelliseerde amandelen.

Ingrediënten

Vanilleroomijs:

  • 1/2 vanillepeul, zonder merg
  • 85 ml room
  • 75 ml volle melk
  • 30 g eidooier
  • 25 g suiker

Chocoladecrémeux:

  • 12 ml room
  • 20 ml melk
  • 6 g suiker
  • ¼ ei
  • 50 g pure chocolade
  • 1 gelatineblad, geweekt in koud water

Gekaramelliseerde amandelen:

  • 35 g suiker
  • 50 g amandelschaafsel

Extra: thermomixer, Pacojet