Brasvar-tomahawk met lauwwarme aardappelsalade

Kotelet van het Brasvar-varken met een salade van gepofte aardappel

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
30 minuten
Oventijd
45 minuten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de kamado voor om direct en indirect te kunnen grillen op ongeveer 140 °C.
  2. Haal de tomahawk op tijd uit de koelkast, dep goed droog en kruid aan beide kanten met gemalen peper en zout.
  3. Borstel de aardappels zeer goed schoon en pak ze goed in met aluminiumfolie. Leg tussen de kooltjes op de barbecue en laat ongeveer 45 minuten poffen. Draai tussendoor een aantal keren om. Prik er met een scherp mesje in om te testen of ze al gaar zijn. Neem van de kooltjes en bewaar ingepakt, zodat ze warm blijven.
  4. Snijd de bacon fijn en snipper de zoete ui.
  5. Verwarm een vuurvaste pan op de kamado en bak er de bacon in uit. Giet op een zeef en vang het vrijgekomen vet op. Schep de bacon terug in de pan en voeg er de ui aan toe. Laat zachtjes smoren tot deze glazig is.
  6. Klop in een kom de eidooier los met 1 el grove mosterd en het citroensap.
  7. Voeg zoveel zonnebloemolie toe aan het spekvet tot je 15 cl hebt. Voeg druppelsgewijs en al kloppend toe aan de eidooier tot een lobbige mayonaise ontstaat. Kruid eventueel met zout en peper.
  8. Haal de aardappels uit de folie, verwijder het velletje met een scherp mesje en voeg er de peterselie, de kappertjes en de bacon met ui aan toe. Voeg de mayonaise toe en meng niet te lang. Je wilt dat de aardappels redelijk grof blijven. Houd warm onder folie.
  9. Rooster de tomahawk direct boven de kooltjes aan beide kanten tot er een mooi grillpatroon is ontstaan. Reken op ongeveer 5 minuten per kant.
  10. Ris ondertussen de tijm en meng met de rest van de mosterd en de honing.
  11. Neem het vlees van de barbecue en smeer aan beide kanten rijkelijk in met het mosterdmengsel.
  12. Laat het nog kort om en om roosteren in een vuurvaste pan boven de indirecte zone.
  13. Neem het vlees van de barbecue en trancheer. Serveer met de lauwwarme aardappelsalade.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 2 Brasvar-tomahawks
  • 8 grote vastkokende aardappels
  • 100 g Brasvar-bacon
  • 1 zoete ui
  • 1 eidooier
  • 3 el grove mosterd
  • Sap van ¼ citroen
  • 2 tl uitgelekte kappertjes
  • 1/8 bos platte peterselie
  • 4 takjes tijm
  • 2 el honing
  • Zonnebloemolie
  • Versgemalen peper
  • Zout

Publicatie datum: 24 februari 2025