Carpaccio van tomaat met gerookte zalm en groene asperge

‘Carpaccio van tomaat’ met gerookte zalm, groene asperge, kruidenhangop forelkuit en basilicum

Gang
Voorgerecht Lunchgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
45 minuten

Bereidingswijze

  1. Meng het zeezout en de suiker door elkaar en rasp hier zeste van een halve citroen door heen.
  2. Bedek de zalm ( ook de onderkant) met het mengsel en pekel de zalm voor 45 minuten.
  3. Haal de pekel van de zalm na 45 minuten en spoel de zalm af met stromend water.
  4. Rook de zalm in een rookoven tot de gewenste garing.
  5. Draai de Griekse yoghurt met gewassen peterselie, rasp van 1/4 e citroen, een klein beetje peper en zout fijn in een keukenmachine.
  6. Giet het yoghurtmengsel in een schone keukendoek op een zeef met een lekbak er onder en laat dit enkele uren staan in de koeling tot het overtollige vocht uit de yoghurt is. Je hebt nu een kruidenhangop.
  7. Blancheer de groene asperges in ruim water met zout en spoel de asperges koud.
  8. Snij 4 tomaten in flinterdunne plakjes en dresseer deze in een ronde centraal op bord.
  9. Snij de andere tomaten in segmenten en dresseer deze op de dungesneden tomaat.
  10. Breng de tomaten op smaak met peper, zout en een scheut olijfolie.
  11. Portioneer de zalm en dresseer de zalm op de tomaat.
  12. Breng de asperge op smaak met peper, zout en olijfolie en dresseer deze op de zalm.
  13. Garneer de zalm met de plakjes radijs, stukjes gesneden cogollos (suikersla) en per gerecht een theelepel forelkuit.
  14. Doe de kruiden hangopin een spuitzak en zet enkele puntjes hangop op ieder gerecht.
  15. Maak het gerecht af met basilcress of basilicumtopjes.

Tip

Maak de hangop in de mise en place.

Pekel en rook de zalm in de mise en place.  

Ingrediënten

  • 300 gram zalmfilet zonder vel
  • 75 gram zeezout
  • 75 gram suiker
  • 1 st. citroen
  • 6 stuks gekleurde tomaat
  • 250 gram Griekse yoghurt
  • 20 gram peterselie
  • 6 st. groene asperge
  • 4 st. puntradijs
  • 1 bakje basilcress of basilicumtoppen
  • 1 st. suikersla (cogollos)

Publicatie datum: 24 januari 2025