Worteltaart met gekonfijte bospeen

Plantaardige worteltaart met gekonfijte bospeen

Gang
Nagerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
45 minuten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Kneus voor de carrotcake het chiazaad in een vijzel en meng in een kom met het water.
  3. Meng in een andere kom de rijstmeel met het tapiocameel en de geraspte kokos. Voeg er de speculaaskruiden aan toe.
  4. Rasp de bospeen op een blokrasp en meng met de vanillesiroop, de kokosmelk en de gesmolten kokosolie. Meng goed door en meng er dan het chiazaad doorheen. Voeg het mengsel van rijstmeel toe tot een mooi beslag is ontstaan.
  5. Schep de massa in een cakevorm en bak in ongeveer 45 minuten gaar. Controleer met een naald of de cake gaar is. Deze komt er dan schoon uit.
  6. Schil de rest van de bospeen en snijd 3 bospeentjes in de lengte in vieren. Leg in een platte pan en zet net onder met een beetje vanillesiroop. Laat zachtjes konfijten tot de bospeen gaar is.
  7. Schil 2 bospeentjes in linten.
  8. Verwarm een laagje zonnebloemolie in een steelpan tot 150 °C. Frituur er de linten bospeen krokant in. Bestrooi lichtjes met poedersuiker en laat afkoelen.
  9. Draai de rest van de bospeen door de sapcentrifuge. Breng het sap op smaak met een beetje vanillesiroop en giet in een lage bak. Plaats 4 uur in de vriezer en schaaf ieder uur door met een vork tot een granité is ontstaan.
  10. Snijd blokjes van de carrotcake en lepel er een beetje van het konfijtvocht overheen.
  11. Dresseer de carrotcake op het bord en spuit er dotjes van de vegan zure room op.
  12. Dresseer er de gekonfijte bospeentjes en chips tussen.
  13. Lepel er de granité bij en garneer eventueel met topjes atsina cress. Optioneel kun je er nog druppels coulis van tropisch fruit bij spuiten.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 15 g chiazaad
  • 70 g water
  • 175 g rijstmeel
  • 60 g tapiocameel
  • 70 g geraspte kokos
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 400 g geschilde bospeen
  • 125 ml kokosmelk
  • 30 g kokosolie
  • 1 dl vanillesiroop
  • 1 bos bospeen
  • 4 el vegan zure room
  • Zonnebloemolie
  • Poedersuiker

Optioneel

  • Atsina cress

Publicatie datum: 24 februari 2025