Escabeche van mosselen

Gemarineerde mosselen met gepofte groenten

Gang
Bijgerecht Tussengerecht Voorgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
30 minuten
Wachttijd
1 dag

Bereidingswijze

  1. Was de mosselen grondig in een ruime bak met koud water. Doe exemplaren die kapot zijn of niet sluiten weg. Spoel af en laat goed uitlekken.
  2. Verwarm een hoge pan tot deze goed heet is geworden. Voeg de mosselen toe en dek de pan direct af met een deksel. Schud een aantal keren om en laat stoven tot de schelpen allemaal openstaan. Laat iets afkoelen.
  3. Haal het mosselvlees uit de schelpen en schep in een kom. Laat volledig afkoelen.
  4. Maak de sjalot, de winterwortel en de venkel schoon en snijd zeer fijn.
  5. Verwarm een scheutje olijfolie in een steelpan en fruit er de sjalot, venkel en wortel in aan. Voeg het paprikapoeder toe en laat mee fruiten. Voeg, indien gewenst, de saffraan toe.
  6. Voeg 2/3 van de rodewijnazijn toe, warm kort door en neem van het vuur. Snijd de dille fijn en voeg de helft toe. Houd enkele topjes dille achter om het gerecht te garneren.
  7. Voeg de olijfolie toe aan de groenten en kruid het geheel met zout en peper. Laat volledig afkoelen en schenk dan over de uitgehaalde mosselen. Dek goed af, zodat de mosselen volledig onderstaan en laat minimaal een nacht marineren.
  8. Maak de rode ui, de courgette en de paprika schoon en snijd in brunoise.
  9. Verwarm een scheutje in een hapjespan en smoor er de rode ui in aan tot deze glazig is. Voeg de paprika toe en laat zachtjes smoren tot het zacht is geworden. Zet het vuur hoger en voeg de courgette toe. Laat nog 5 minuten smoren. Voeg de rest van de rodewijnazijn toe en breng het geheel op smaak met zout, peper en een extra scheutje olijfolie. Voeg er de rest van de dille aan toe. Laat de groenten afkoelen of serveer ze juist lauwwarm.
  10. Dresseer de groenten op een schaal of bord en lepel er de mosselen met de marinade overheen. Garneer met topjes dille.
  11. Serveer met versgebakken brood naar keuze.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • 2 sjalotten
  • ¼ winterwortel
  • ¼ venkel
  • 1/6 bos dille
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 rode ui
  • 1 courgette
  • 2 rode puntpaprika’s
  • 1 dl rodewijnazijn
  • 15 cl goede olijfolie
  • Versgemalen peper
  • Zout

Optioneel

  • Enkele draadjes saffraan

Dranksuggestie

Publicatie datum: 08 april 2025

Meer zomerse inspiratie

  • Zomer

    Klaar voor een pure zomer! Pak uit met meer dan 200 barbecuerecepten, zomerse borrelhapjes, ijsrecepten en (alcoholvrije) zomerdranken.

  • Zomerdranken

    Geniet van een pure zomer met bier, een frisse rosé, witte wijn of een zomerse cocktail. Natuurlijk ook in alcoholvrije varianten.

  • Zomerborrel

    Sligro biedt volop inspiratie voor de perfecte zomerborrel. Pak uit met een spectaculaire borrelplank of ga voor gemak met kant-en-klare borrelhapjes.

  • Barbecue

    Ontdek de lekkerste barbecue recepten, mooiste producten en culinaire bereidingen bij Sligro.