Paella met garnalen en sepia

Een smaakvolle rijstschotel met saffraan, chorizo en zeevruchten, bereid op open vuur voor een authentieke Spaanse smaak.

Gang
Hoofdgerecht Lunchgerecht
Aantal Personen
10
Bereidingstijd
1 uur 15 minuten

Bereidingswijze

  1. Verwarm een BBQ of plancha tot ca. 200°C.
  2. Week de saffraan in de witte wijn, snipper de uien en snijd de knoflook en peterselie fijn. Snijd de paprika’s, bleekselderij en trostomaten in kleine stukjes.
  3. Snijd de chorizo in kleine blokjes.
  4. Verhit een flinke scheut olijfolie in een paellapan van 40 centimeter op de barbecue of plancha. Bak hierin de chorizoblokjes een paar minuten en voeg ui, paprika, selderij en knoflook toe. Bestrooi met zout en peper en fruit 5 minuten tot de groenten hun vocht hebben verloren en lichtbruin kleuren. Voeg de tomatenblokjes toe en bak nog 5 minuten. Roer het paprikapoeder en de helft van de peterselie erdoor en bak kort mee.
  5. Doe de rijst in de pan en voeg de saffraanwijn en kippenbouillon toe. Breng het gerecht aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken. Gebruik geen deksel tijdens de bereiding van paella, de waterdamp moet kunnen vervliegen en niet condenseren op het gerecht.
  6. Snijd de sepia in kleine stukjes en schep samen met de gamba’s en tuinbonen door de rijst. Laat nog ca. 15 minuten zachtjes koken tot de rijst beetgaar is. Schep halverwege door.
  7. Verdeel de paella over de borden en bestrooi met de rest van de peterselie.

Variatietip

Vervang de sepia door inktvisringen of voeg schelpdieren zoals venusschelpen of mosselen toe voor extra zeevruchtensmaak.  

Vegatip

Gebruik artisjokharten en geroosterde paprika in combinatie met groentebouillon in plaats van vlees en vis.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 0,2 g saffraandraadjes
  • 200 ml droge witte wijn
  • 4 uien
  • 6 tenen knoflook
  • 30 g platte peterselie
  • 2 rode paprika’s
  • 2 stengels bleekselderij
  • 6 rijpe trostomaten
  • 200 g chorizo worst
  • Olijfolie
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 el zoet paprikapoeder
  • 600 g bombarijst
  • 1400 ml kippenbouillon
  • 500 g tuinbonen (diepvries)
  • 1 kilo gepelde black tiger garnalen
  • 500 g sepia groot
  • Paellapan 40 cm
  • BBQ of plancha

Publicatie datum: 07 april 2025