Spicy buikspek met polenta

Porchetta met nduja en smeuïge polenta met pecorino

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
8
Type keuken
Italiaans
Bereidingstijd
25 minuten
Wachttijd
10 minuten

Bereidingswijze

  1. Leg het buikspek met de zwoerdkant naar boven op een snijplank en snijd het zwoerd met een vlijmscherp mes kruislings in. Probeer zo veel mogelijk insnedes te maken, maar zorg er goed voor dat je niet geheel door het zwoerd heen snijdt.
  2. Leg in een grote schaal en bestrooi het zwoerd met het grof zeezout en de baking soda. Plaats onafgedekt een nacht in de koelkast.
  3. Wrijf er de volgende dag het zout af.
  4. Ris de Italiaanse kruiden en draai met de knoflook en een scheutje olijfolie in de foodprocessor tot een pasta. Kruid extra met een snuf zout. Houd 1 theelepel kruidenpasta achter voor de polenta.
  5. Leg het vlees met het zwoerd naar beneden op het aanrecht en smeer rijkelijk in met de kruidenpasta. Verdeel er de nduja overheen.
  6. Rol het geheel zeer strak op en zet goed vast met keukentouw. Leg in een passende ovenschaal met de vouwkant naar beneden.
  7. Verwarm de oven voor op 210 °C.
  8. Plaats het buikspek in de oven en laat 15 minuten roosteren. Neem uit de oven en dek goed af met aluminiumfolie. Verlaag de temperatuur van de oven naar 150 °C.
  9. Zet terug in de oven en laat 90 minuten roosteren. Neem uit de oven, verwijder de folie en lepel het vrijgekomen vocht en vet rijkelijk over het zwoerd. Verhoog de temperatuur van de oven naar 185 °C.
  10. Plaats het vlees terug in de oven en laat in ongeveer 15 minuten perfect krokant en goudbruin worden.
  11. Bereid ondertussen de polenta. Verwarm hiervoor de melk met het water en de achtergehouden kruidenpasta.
  12. Voeg het maisgries toe en breng al roerende aan de kook. Draai het vuur lager en laat op een zeer laag pitje nog 20 minuten garen. Roer zeer regelmatig door om aanbranden te voorkomen.
  13. Voeg de geraspte kaas en een lepel kruidenpasta toe. Kruid met zout en peper en roer goed door.
  14. Verwijder het touw van de porchetta en snijd met een kartelmes in mooie plakken.
  15. Dresseer de polenta in een diep bord en leg er een plak porchetta op.

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 1 hele plak buikspek met zwoerd van ongeveer 1200 - 1500 g
  • 4 el grof zeezout
  • 2 el baking soda
  • 125 g nduja
  • ½ zakje verse Italiaanse kruiden
  • 4 teentjes verse knoflook
  • Scheutje olijfolie

Voor de polenta

  • 300 g maisgries
  • 6 dl melk
  • 6 dl water
  • 150 g geraspte pecorino
  • Scheutje olijfolie
  • Versgemalen peper
  • Zout

Publicatie datum: 08 april 2025

Meer zomerse inspiratie

  • Zomer

    Klaar voor een pure zomer! Pak uit met meer dan 200 barbecuerecepten, zomerse borrelhapjes, ijsrecepten en (alcoholvrije) zomerdranken.

  • Zomerdranken

    Geniet van een pure zomer met bier, een frisse rosé, witte wijn of een zomerse cocktail. Natuurlijk ook in alcoholvrije varianten.

  • Zomerborrel

    Sligro biedt volop inspiratie voor de perfecte zomerborrel. Pak uit met een spectaculaire borrelplank of ga voor gemak met kant-en-klare borrelhapjes.

  • Barbecue

    Ontdek de lekkerste barbecue recepten, mooiste producten en culinaire bereidingen bij Sligro.