Bouillabaisse Hollandaise

Nederlandse bouillabaisse met koolvis, mossel en pieterman, geserveerd met zuurdesemtoast en luchtige Hollandaisesaus.

Gang
Tussengerecht Hoofdgerecht Lunchgerecht
Aantal Personen
10
Bereidingstijd
1 uur

Bereidingswijze

  1. Spoel de mosselen zorgvuldig in koud water.
  2. Portioneer de koolvis in kleine mootjes en portioneer de pietermanfilet. Snijd de graat eruit. Bestrooi de pieterman met peper en zout en rol deze op. Steek de filets vast met een prikker (je kunt ze uiteraard ook los garen).
  3. Toast het zuurdesembrood met wat olijfolie en zeezout 5 minuten in een oven op 180 °C of onder de salamander.
  4. Verwarm de Hollandaisesaus in een pannetje of gebruik een slagroomkidde met 2 patronen voor een luchtige structuur.
  5. Verwarm de Hollandaisesaus in een pannetje of gebruik een slagroomkidde met 2 patronen voor een luchtige structuur.
  6. Snijd intussen de venkel in fijne repen (bijv. met een Japanse mandoline) en maak dunne linten van de geschilde bleekselderij met een dunschiller. Snijd de bieslook fijn.
  7. Verdeel de vis en mosselen compact in een hittebestendig glas of kom. Garneer met de rauwe venkel en bleekselderij.
  8. Schenk de bouillon erbij en werk af met een lepeltje Hollandaisesaus of espuma en fijngesneden bieslook. Serveer met een stuk krokante toast.

Opmaaktip

Presenteer de soep mooi in een glas (let op dat deze hittebestendig is).

Producten uit dit recept

Ingrediënten

  • 2 kilo Zeeuwse mosselen
  • 1,5 liter schaaldierenbouillon of
  • 400 g koolvisfilet met vel
  • 5 pietermanfilets met vel
  • 5 plakken zuurdesembrood
  • 200 g Hollandaisesaus
  • 1 venkel
  • 1 bleekselderij
  • 1/6 bos bieslook

Publicatie datum: 04 juli 2025