Belangrijke veiligheidswaarschuwing: Laurierblad van Verstegen & Cheddar cheese sauce van Santa Maria

  • Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

 

 

Bezorg disposables binnen de SUP-wetgeving

De juiste keuze in bezorg disposables

Gerechten bezorgen of laten afhalen? De juiste verpakking van je gerecht heeft grote invloed op hoe tevreden je gast is. Want een te koud, te warm of verschoven gerecht kan zorgen voor een ontevreden gast. En deze bestelt dan niet nog eens. Bij Sligro vind je een compleet assortiment aan disposables die aansluiten bij jouw behoefte, van onbedrukte duurzame wegwerp verpakkingen tot gepersonaliseerde items. Maar één ding staat voorop: als je onderstaande stappen volgt voldoe je hiermee aan de Single Use Plastic (SUP)-wetgeving.

 

 

SUP-regelgeving 2023-2024

Per 1 juli 2023

Wat: Consumptie onderweg en afhaal- en bezorgmaaltijden
Waar: Bijvoorbeeld bij tankstations, koffie to-go en afhaalrestaurants

Wegwerpvoedselverpakkingen van plastic of met plastic bestandsdeel (coating) mogen nog gebruikt worden, maar ze mogen niet meer gratis verstrekt worden. Je zal een heffing moeten vragen bij gebruik van plastic voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik. Het bedrag hiervan mag je zelf bepalen. Richtbedragen zijn € 0,25 voor een beker en € 0,50 voor grotere artikelen, maar hier mag van afgeweken worden. Je bent verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden of het toe te staan dat een klant eigen verpakking of beker meeneemt (bring your own).

Per 1 januari 2024

Wat: Consumptie ter plaatse
Waar: Bijvoorbeeld in een kantine, kantoor, restaurant, snackbar of festival

Wegwerpbekers en wegwerp voedselverpakkingen van plastic of met plastic coating worden verboden. Dat geldt ook voor kartonnen koffiebekers en saladebowls die een laagje kunststof bevatten.

Een uitzondering geldt voor situaties waar bekers of verpakkingen ter plaatse worden ingezameld en op een hoogwaardige manier worden gerecycled. Met hoogwaardige recycling wordt bedoeld dat het materiaal weer terug kan komen als voedsel verpakkingsmateriaal, dus bijvoorbeeld opnieuw als koffiebeker. RPET (bierbekers) is dus wel een optie, indien deze ingezameld en gerecycled worden.

Onbedrukt en bedrukte disposables

Duurzame disposables (onbedrukt)

Je bedrijf voorbereiden op de wijzigingen in de SUP-regelgeving? Kies dan voor de disposables van Take Dis. Van soepkommen tot borden en van bestek tot rietjes, gemaakt van duurzame materiale zoals karton, suikerriet, palmblad, hout en bamboe. Voor iedere situatie heeft Take Dis geschikte verpakkingsmaterialen in het assortiment.

Bedrukte horecaproducten

Overstappen naar duurzame disposables, maar vooral ook zichtbaar blijven en werken aan naamsbekendheid? Met bedrukte horecaproducten kies je voor verantwoorde producten met je eigen logo, naam of afbeelding erop. Van koffiebekers tot (wegwerp)verpakkingen tot veel meer: dankzij de samenwerking tussen Sligro en The Branding Club kun je alle producten personaliseren. 

De SUP-regelgeving

Hoe zat het ook alweer?
De SUP-richtlijn verplicht lidstaten van de EU om de milieu-impact van wegwerpplastics te beperken. Sinds 3 juli 2021 hebben we vanuit deze richtlijn te maken met een verbod op een aantal plastic disposables, zoals bestek, borden en roerstaafjes. Daarnaast is het sinds 3 juli verplicht om op drinkbekers en vochtige doekjes te vermelden dat er plastic in het product zit, om de consument ervan bewust te maken dat ze het product op de juiste manier moeten weggooien. 

Nieuwe maatregelen
De nieuwe maatregelen zijn van toepassing op wegwerpbekers en wegwerpvoedselverpakkingen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen consumptie ter plaatse en consumptie voor onderweg, afhaal en bezorgen. 

Veelgestelde vragen

Voor bezorgen en afhalen mogen wegwerp voedselverpakkingen van plastic of met plastic bestandsdeel gebruikt blijven worden. Maar deze mogen niet meer gratis verstrekt worden. Per disposable moet je een heffing aan je klant vragen.

Er is geen wettelijk vastgesteld bedrag voor de plastic verpakkingen. Er zijn wel richtbedragen gegeven: € 0,25 voor een beker, € 0,50 voor een maaltijdverpakking. Je mag hier uiteindelijk zelf een bedrag voor bepalen. Dit bedrag moet apart op de kassabon vermeld worden.

Nee, het bedrag dat je extra vraagt voor wegwerp voedselverpakkingen hoef je niet af te dragen. Je betaalt hier wel 21% btw over.

De regels gelden voor voedselverpakkingen als dit containers of dozen zijn waaruit het eten zonder verdere bereiding en direct uit de verpakking kan worden gegeten of gedronken. Zakjes en wikkels vallen hier niet onder.

Nee, de regels gelden ook voor bekers en voedselverpakkingen gemaakt van bio-based en biologisch afbreekbare plastics.

Nee, de aanvullende regels op de SUPwetgeving gelden alleen voor disposables van plastic of met een plastic bestandsdeel. De regelgeving geldt niet voor 100% plastic-vrije producten zoals hout, palmblad of papier zonder coating.

Je mag het meebrengen van eigen verpakkingsmateriaal door je klant weigeren, indien je herbruikbare verpakkingen aanbiedt als alternatief. Of je biedt de mogelijkheid voor aanschaf of een statiegeldsysteem.

Er zal een guideline opgesteld worden door het NVWA voor vragen over voedselveiligheid en hygiëne. Zodra hier meer over bekend is zullen we dat hier publiceren.