• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen door inzicht en sturing

De huidige criteria voor Maatschappelijk Verantwoord Inkopen richten zich op een duurzame transitie van Nederland. Dit zorgt voor een verschuiving in de vraag van jouw klanten en maakt het noodzakelijk om onderbouwd aan te tonen dat jij een duurzaam en gezond assortiment hebt. Met de MVI monitor werk je doeltreffend aan een duurzaam en gezond assortiment. 

Met de MVI monitor ...

✔ Krijg je inzicht in je huidige inkoopassortiment en wat de gezondheid- en duurzaamheidsstatus is
✔ Weet jij op welke vlakken jij je assortiment moet aanpassen om aan de wet- en regelgeving te voldoen
✔ Voldoe je aantoonbaar aan de eisen van een aanbesteding 
✔ Stuur jij gedurende het jaar eenvoudig bij op je inkoopproces
✔ Voldoe je aan de MVI-criteria van de PIANOo richtlijnen, de Green Deal en de milieuthermometer

×

Hoe werkt het?

De MVI monitor is een assortimentsrapportage, gebaseerd op de MVI-criteria van overheidsorganisatie PIANOo. Deze criteria hebben als doel duurzaam inkopen in Nederland naar een hoger niveau te tillen met oog op doelmatigheid en kwaliteit. De rapportage geeft jouw organisatie en jouw klanten inzicht in de gezondheid en duurzaamheid van je assortiment. Hiermee kun jij bepalen waar de focus op verbetering ligt en kun je stappen ondernemen om zo de gewenste gezondheids- en duurzaamheidsdoelen te behalen.

THEMA's

De data in de MVI monitor beoordeelt het assortiment op onderstaande thema's:

Ga aan de slag met de MVI Monitor

Aan de hand van de verschillende thema’s krijg je duidelijk inzicht in hoe je ervoor staat met je assortiment. Op welke punten presteer je beter dan de benchmark binnen jouw marktsegment? Welke producten of productgroepen hebben bijsturing nodig?

Veelgestelde vragen

De MVI monitor is momenteel alleen beschikbaar voor grote organisaties, zoals cateraars en zorgorganisaties, die beter inzicht willen hebben in hun aanbod en moeten voldoen aan bepaalde eisen voor een aanbesteding. 

Aan het gebruik van de MVI monitor zijn kosten verbonden. Meer weten over de kosten van de MVI monitor.

De Maatschappelijk Verantwoord Inkopen monitor (MVI monitor) meet de ingekochte Sligro producten van alle locaties op gezondheid en duurzaamheid. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van productinformatie, zoals geborgd bij onze dataleveranciers zoals GS1, PS in Foodservice, SuperUnie en het leveranciersportaal. Sligro is niet verantwoordelijk voor de correctheid van de inkoopdata of productinformatie zoals ingevoerd in de databank van deze partijen. Sligro streeft er naar om de data zo volledig mogelijk en correct te verkrijgen.

Het doel voor eiwittransitie is in 2030 een zo hoog mogelijk gehalte aan plantaardige eiwitten, ten opzichte van de totale hoeveelheid ingekochte eiwitten in het complete assortiment, te behalen (minimaal 80%). Sligro is van mening dat inzicht in dierlijke eiwitten, vegetarisch, veganistisch en zuivel helpt om deze transitie te bevorderen. De transitie wordt gemeten door te kijken naar de oorsprong van het aantal kilogram eiwit.

De 7 thema's van de MVI monitor

Gezondheid

Bij de gezondheid van producten wordt gerefereerd aan een dagelijkse inname van 2000 kcal per persoon, zoals opgesteld door het Voedingscentrum. Aan de hand van de hoeveelheid suikers, vetten, zout, eiwitten, vezels en koolhydraten wordt bekeken welk(e) product(en) bijdragen aan een duurzaam assortiment en welke aandacht nodig hebben.

Duurzaamheid

Gekeken wordt naar het percentage producten dat voorzien is van voedingsgerelateerde erkende keurmerken. Denk daarbij aan Beter Leven, Demeter, Fairtrade, MSC, UTZ, FSC en anderen. Deze keurmerken vallen ook allemaal onder het Eerlijk & Heerlijk assortiment van Sligro.

Meer weten over Eerlijk & Heerlijk?

Eiwittransitie

De transitie van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten. Dit is een belangrijk aspect op de weg naar een duurzamer assortiment.

Vegetarisch & Veganistisch

Producten zonder vlees of vis, die wel andere dierlijke ingrediënten bevatten (bijvoorbeeld kaas of eieren) schalen we onder vegetarisch. Veganistisch is wanneer een product 100% plantaardig is.

Land van oorsprong

Het land waar het product (op)gegroeid, gemaakt of gefabriceerd is óf, met voorrang, waarbij een substantiële transformatie heeft plaatsgevonden om een nieuw product te creëren. De oorsprong van producten kan veel zeggen over de duurzaamheid van een product. Daarom is dit een belangrijke weegfactor in het verduurzamen van je assortiment.

Benchmark binnen marktsegment

Met de benchmark krijg je een goede indicatie waar jij met je assortiment staat ten opzichte van het marktsegment.

Ook interessant voor jou?

Geïnteresseerd in de MVI monitor? Dan ben je vast ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen.

Laadpalen

Met de complete laadpaaloplossing van Reith Power is jouw bedrijf verzekerd van een betrouwbare laadoplossing op maat.

Wil jij meer weten over dit partnership of de mogelijkheden voor jou?

Neem dan contact op met je Sligro-klantenteam of -vestiging.

Of vul het volgende formulier in.