De MVI monitor is momenteel alleen beschikbaar voor grote organisaties, zoals cateraars en zorgorganisaties, die beter inzicht willen hebben in hun aanbod en moeten voldoen aan bepaalde eisen voor een aanbesteding.
✔ Krijg je inzicht in je huidige inkoopassortiment en wat de gezondheid- en duurzaamheidsstatus is
✔ Weet jij op welke vlakken jij je assortiment moet aanpassen om aan de wet- en regelgeving te voldoen
✔ Voldoe je aantoonbaar aan de eisen van een aanbesteding
✔ Stuur jij gedurende het jaar eenvoudig bij op je inkoopproces
✔ Voldoe je aan de MVI-criteria van de PIANOo richtlijnen, de Green Deal en de milieuthermometer
De data in de MVI monitor beoordeelt het assortiment op onderstaande thema's:
De MVI monitor is momenteel alleen beschikbaar voor grote organisaties, zoals cateraars en zorgorganisaties, die beter inzicht willen hebben in hun aanbod en moeten voldoen aan bepaalde eisen voor een aanbesteding.
Aan het gebruik van de MVI monitor zijn kosten verbonden. Meer weten over de kosten van de MVI monitor.
De Maatschappelijk Verantwoord Inkopen monitor (MVI monitor) meet de ingekochte Sligro producten van alle locaties op gezondheid en duurzaamheid. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van productinformatie, zoals geborgd bij onze dataleveranciers zoals GS1, PS in Foodservice, SuperUnie en het leveranciersportaal. Sligro is niet verantwoordelijk voor de correctheid van de inkoopdata of productinformatie zoals ingevoerd in de databank van deze partijen. Sligro streeft er naar om de data zo volledig mogelijk en correct te verkrijgen.
Het doel voor eiwittransitie is in 2030 een zo hoog mogelijk gehalte aan plantaardige eiwitten, ten opzichte van de totale hoeveelheid ingekochte eiwitten in het complete assortiment, te behalen (minimaal 80%). Sligro is van mening dat inzicht in dierlijke eiwitten, vegetarisch, veganistisch en zuivel helpt om deze transitie te bevorderen. De transitie wordt gemeten door te kijken naar de oorsprong van het aantal kilogram eiwit.
Bij de gezondheid van producten wordt gerefereerd aan een dagelijkse inname van 2000 kcal per persoon, zoals opgesteld door het Voedingscentrum. Aan de hand van de hoeveelheid suikers, vetten, zout, eiwitten, vezels en koolhydraten wordt bekeken welk(e) product(en) bijdragen aan een duurzaam assortiment en welke aandacht nodig hebben.
Gekeken wordt naar het percentage producten dat voorzien is van voedingsgerelateerde erkende keurmerken. Denk daarbij aan Beter Leven, Demeter, Fairtrade, MSC, UTZ, FSC en anderen. Deze keurmerken vallen ook allemaal onder het Eerlijk & Heerlijk assortiment van Sligro.
Meer weten over Eerlijk & Heerlijk?
De transitie van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten. Dit is een belangrijk aspect op de weg naar een duurzamer assortiment.
Producten zonder vlees of vis, die wel andere dierlijke ingrediënten bevatten (bijvoorbeeld kaas of eieren) schalen we onder vegetarisch. Veganistisch is wanneer een product 100% plantaardig is.
Het land waar het product (op)gegroeid, gemaakt of gefabriceerd is óf, met voorrang, waarbij een substantiële transformatie heeft plaatsgevonden om een nieuw product te creëren. De oorsprong van producten kan veel zeggen over de duurzaamheid van een product. Daarom is dit een belangrijke weegfactor in het verduurzamen van je assortiment.
Met de benchmark krijg je een goede indicatie waar jij met je assortiment staat ten opzichte van het marktsegment.
Geïnteresseerd in de MVI monitor? Dan ben je vast ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen.
Neem dan contact op met je Sligro-klantenteam of -vestiging.