• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt
Minder betalen = altijd leuker

Maak bezwaar tegen je WOZ-waarde

Betaal jij jaarlijks teveel belasting? Dat zou zomaar kunnen! Want bij veel ondernemers en particulieren wordt de WOZ-waarde van hun pand(en) te hoog vastgesteld. Laat daarom je WOZ-waarde vrijblijvend controleren via onze partner Previcus Vastgoed. Wat moet je daarvoor doen? Meld je aan en Previcus tekent namens jou bezwaar aan.

Bespaar op je belasting

✔ Je bespaart gemiddeld € 358,- per jaar
✔ Geen besparing = geen kosten (no cure, no pay)
✔ Previcus heeft een slagingspercentage van 80%
✔ Volledige ontzorging door een WOZ-specialist
✔ Voor (pand)eigenaren én huurders
✔ Exclusief: extra voordelig via Sligro

Hoe werkt het?

Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde is via Previcus Vastgoed heel eenvoudig.

1. Meld je aan

Zorg dat je je aanslagbiljet bij de hand hebt. Meld je aan via het contactformulier op deze pagina. Hier vul je jouw persoonlijke gegevens in en de gegevens van het aanslagbiljet. Daarna onderteken je de machtiging digitaal. In slechts 5 minuten geregeld!

2. Previcus tekent bezwaar aan
Previcus tekent uit jouw naam bezwaar aan. Je ontvangt inloggegevens waarmee je online de status van het traject kunt volgen.

3. Krijg de uitslag
Is het bezwaar gegrond? Gefeliciteerd, dan is jouw WOZ-waarde verlaagd en bespaar je direct. Previcus rekent exclusief voor jou als Sligro-klant een vergoeding van 20% (exclusief btw) van de netto-besparing. Normaal gesproken is dit 25%. Wordt je bezwaar afgewezen, dan betaal je niks.

Waarom bezwaar maken tegen je WOZ-waarde?

Betaal niet onnodig veel belasting

Jaarlijks bepaalt jouw gemeente de WOZ-waarde van je pand(en). Als pandeigenaar of -huurder krijg je daar in de eerste maanden van het jaar een WOZ-beschikking voor in de bus. De WOZ-waarde wordt als grondslag gebruikt voor veel verschillende belastingen, waaronder onroerendzaakbelasting (OZB), vermogensbelasting en inkomstenbelasting. Met andere woorden: wanneer de waarde te hoog wordt ingeschat, betaal je (onnodig) te veel belasting.

Wie kan bezwaar aanmaken?

Zowel ondernemers als pandeigenaren, huurders en particulieren kunnen bezwaar maken tegen hun WOZ-waarde. Regel je dit via Sligro (en Previcus Vastgoed) dan staat daar een interessante korting tegenover. Previcus werkt op no cure no pay basis. Mocht het bezwaar succesvol zijn? Dan betaal je normaal 25% van de netto-besparing, terwijl voor Sligro-klanten geldt dat zij slechts 20% van de netto-besparing betalen. Dat is dus besparing op besparing!

Bezwaar maken als particulier

Maak je als particulier bezwaar aan tegen je WOZ-waarde? Dan is dit altijd kosteloos, ongeacht of het bezwaar gegrond wordt verklaard of niet. Echt gratis dus.

De invloed van COVID-19 op de WOZ-waarde

De waardebepaling die je dit jaar ontvangt is gebaseerd op de staat van het pand op 1 januari 2021. Op deze datum was er al sprake van Corona: er was een lockdown waardoor veel ondernemingen (gedeeltelijk) gesloten waren. In veel situaties geldt daarom dat de WOZ-waarde lager geschat moet worden.

Echter houden veel gemeentes onvoldoende rekening met COVID-19 en gebruiken ze in hun waardebepaling referenties van 2020. Antonio Garcia Alanis van Previcus Vastgoed legt uit: "In 2020 waren er nog geen beperkingen voor de horeca en andere ondernemers. Met als gevolg dat de WOZ-waarde te hoog wordt ingeschat en ondernemers te veel belasting moeten betalen. Daarom roepen wij pandeigenaren en -huurders op om dit jaar nog alerter te zijn en jezelf af te vragen of er voor jou uitzonderlijke omstandigheden golden. Denk aan huurkortingen, tijdelijk gesloten zijn of lagere bezettingsgraden. Al deze afwijkende factoren hebben invloed op je WOZ-waarde"

Referenties

Een greep uit de klanten van Previcus

Over Previcus Vastgoed

Previcus Vastgoed maakt al sinds 2003 bezwaar tegen de hoogte van de WOZ-waarde. Dat maakt dat dit het eerste bedrijf in Nederland is dat deze dienst gratis aanbiedt voor particulieren en voor zakelijke aanvragen werkt op no cure no pay basis. Door gebruik te maken van de diensten van Previcus maak je gebruik van ruim 17 jaar ervaring en bespaar je jezelf veel werk, tijd en geld. Daarnaast houdt Previcus je altijd op de hoogte van de voortgang via een persoonlijk online dossier.

Wil jij meer weten over dit partnership of de mogelijkheden voor jou?

Neem dan contact op met je Sligro-klantenteam of -vestiging.

Veelgestelde vragen

Elke Sligro-klant die een WOZ-aanslagbiljet ontvangt en voor zowel particulieren als zakelijke klanten. Het maakt niet uit hoe hoog de WOZ-waarde is, om welk type pand het gaat en of je huurder of eigenaar van het betreffende pand bent. Ook als bewoner kun je bezwaar aantekenen tegen de WOZ-waarde van je woning (hier zijn nooit kosten aan verbonden).

Veel belastingen die je betaalt worden bepaald op basis van je WOZ-waarde. Regelmatig wordt de WOZ-waarde door de gemeente te hoog ingeschat, waardoor jij dus ook teveel belastingen betaalt. Wil jij dus minder belasting betalen? Dan is het verstandig om je WOZ-waarde te laten controleren.

Bezwaar maken via Previcus Vastgoed heeft veel voordelen. Er is een slagingspercentage van 80%, en wordt je bezwaar niet gegrond? Dan hoef je niets te betalen. Wordt je WOZ-waarde wel verlaagd? Dan zou je normaal 25% afdracht betalen aan Previcus, maar via Sligro betaal je maar 20%. 
Baat het niet dan schaadt het niet. Voor particulieren geldt dat bezwaar maken altijd gratis is, ook als het bezwaar niet gegrond is.

Voor niets gaat de zon op! Toch kost WOZ-bezwaar laten maken bij een WOZ-bureau zoals Previcus je helemaal niks. Zij werken volgens het principe ‘Geen besparing, geen kosten’. Wanneer je een specialist inhuurt om namens jou de bezwaar- en/of beroepsprocedure tegen jouw WOZ-beschikking te voeren, kan de specialist de gemeente verzoeken om toekenning van een kostenvergoeding. Het Besluit Proceskosten Bestuursrecht verplicht de gemeente om de door hen gemaakte kosten te vergoeden wanneer de WOZ-waarde wordt verlaagd. Previcus Vastgoed garandeert je dat vanwege hun efficiënte werkwijze deze vergoeding al hun kosten dekt. Op deze manier ben je als belanghebbende dus geheel kostenneutraal.

Mocht het zo zijn dat de gemeente het bezwaarschrift afwijst, dan neemt Previcus Vastgoed de gemaakte kosten geheel voor haar rekening. Deze kostenvergoeding is geregeld in artikel 7:15 van de Algemene Wet Bestuursrecht.

Zoals hierboven uitgelegd worden de diensten van Previcus bij een succesvol bezwaar betaald door jouw gemeente. Het is een hardnekkig gerucht dat gemeenten de proceskostenvergoeding aan WOZ-bureaus doorberekent aan haar inwoners door het verhogen van belastingen. Dit zou raar zijn, aangezien je het recht hebt op een correcte WOZ-waarde. Samen met hun klanten helpt Previcus de gemeenten om zoveel mogelijk WOZ-waarden goed vast te stellen. De gemeente zal daar niet haar eigen inwoners voor op laten draaien.

De beschikte waarde is de beschikte waarde. De gemeente geeft het pand een vastgesteld bedrag. Bij een WOZ-bezwaar voor een WOZ-verlaging, kan alleen de WOZ-waarde worden verlaagd (gegrond bezwaar) of blijft deze gelijk (ongegrond). De WOZ-waarde mag naar aanleiding van het bezwaar niet worden verhoogd, wanneer blijkt dat de WOZ-waarde hoger moest zijn (omdat de gemeente bijvoorbeeld te weinig m2 heeft toegekend). Het is wettelijk bepaald dat een bezwaar namelijk geen nadelen kan hebben voor belanghebbenden.

Echter - of je nu via Previcus, een ander bureau of zelfstandig bezwaar indient – kan de gemeente de aanpassing/verhoging wel doorvoeren in het opvolgende jaar (niet het lopende jaar). Een voorbeeld is de objectafbakening: in sommige gevallen kan het voorkomen dat de gemeente te weinig grond heeft toegekend. Naar aanleiding van het bezwaar is de oppervlakte een onderdeel waar (opnieuw) naar wordt gekeken. Wanneer blijkt dat het groter is dan waar de gemeente mee rekent, dan mag en kan de gemeente geen aanpassing doen in het lopend jaar. Ondanks dat het maar heel sporadisch gebeurd, is het dan wel aannemelijk dat de gemeente de kengetallen aanpast en het jaar daarop de WOZ-waarde baseert op de juiste oppervlakte.

Ook interessant voor jou?

Geïnteresseerd in de dienst van Previcus Vastgoed? Dan zijn deze oplossingen wellicht ook iets voor jou.