De beschikte waarde is én blijft de beschikte waarde. Deze mag alleen worden verlaagd (bij gegrond bezwaar) of blijft gelijk (bij ongegrond bezwaar). De WOZ-waarde mag naar aanleiding van het bezwaar niet worden verhoogd, wanneer blijkt dat de WOZ-waarde hoger moest zijn (omdat de gemeente bijvoorbeeld te weinig m2 heeft toegekend). Het is wettelijk bepaald dat een bezwaar namelijk geen nadelen mag hebben voor belanghebbenden.
Houd er wel rekening mee: of je nu via Previcus, een ander bureau of zelfstandig bezwaar indient, de gemeente kan de aanpassing/verhoging wel doorvoeren in het opvolgende jaar (niet het lopende jaar). Dit is mogelijk bij de objectafbakening: in sommige gevallen kan het voorkomen dat de gemeente te weinig grond heeft toegekend. Naar aanleiding van het bezwaar is de oppervlakte een onderdeel waar (opnieuw) naar wordt gekeken. Wanneer blijkt dat de oppervlakte groter is dan waar de gemeente mee heeft gerekend, dan mag én kan de gemeente geen aanpassing doen in het lopende jaar. Ondanks dat het maar heel sporadisch gebeurt, is het dan wel aannemelijk dat de gemeente de kengetallen aanpast. En het jaar daarop de WOZ-waarde baseert op de juiste oppervlakte.
Kan ik ook bezwaar maken als particulier?
Previcus Vastgoed is gespecialiseerd in het starten van WOZ-procedures voor de zakelijke markt. Maar ook voor particuliere woningen heeft Previcus een oplossing: via JUIST check je als particulier of jouw WOZ-waarde klopt. Met deze WOZ-check weet je al binnen een paar minuten of je kunt besparen.