• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Maak bezwaar tegen je WOZ-waarde

Voorkom te veel belasting betalen
Betaal jij als ondernemer in de horeca jaarlijks te veel belasting? Dat zou zomaar kunnen! Vaak wordt de WOZ-waarde van pand(en) te hoog vastgesteld. Laat daarom je WOZ-waarde controleren door Previcus Vastgoed, partner van Sligro. Want met een lagere WOZ, betaal je minder belastingen. Profiteer van extra voordelen door bezwaar te maken bij Previcus via Sligro: bij succes betaal je dan namelijk maar 20% vergoeding aan Previcus in plaats van 25%. En daarbij: no cure, no pay.

Waarom bezwaar maken via Previcus Vastgoed
✔ Je bespaart gemiddeld € 358,- per jaar
✔ Previcus heeft een slagingspercentage van 80% (no cure, no pay-basis)
✔ Volledige ontzorging door een WOZ-expert
✔ Voor de WOZ van zakelijke panden
✔ Extra voordelig via Sligro: bij succes betaal je 20% vergoeding aan Previcus in plaats van 25%

Zo werkt het

Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde (zakelijk) is via Previcus heel eenvoudig. Als je de juiste gegevens bij de hand hebt hebt regel je het in 5 minuten.

1. Meld je aan
Zorg dat je je aanslagbiljet bij de hand hebt. Meld je aan via het contactformulier op deze pagina. Hier vul je jouw persoonlijke gegevens in en de gegevens van het aanslagbiljet. Daarna onderteken je de machtiging digitaal.

2. Previcus tekent voor jou bezwaar aan
Previcus start namens jou de WOZ-procedure. Je ontvangt inloggegevens waarmee je online de status van het traject kunt volgen.

3. Krijg de uitslag
Is het bezwaar gegrond? Dan wordt jouw WOZ-waarde verlaagd en bespaar je direct. Previcus rekent exclusief voor jou als Sligro-klant een vergoeding van slechts 20% (exclusief btw) van de netto-besparing. Normaal gesproken is dit 25%. En wordt je bezwaar afgewezen, dan betaal je niks.

Waarom bezwaar maken tegen je WOZ-waarde?

Betaal niet onnodig veel belasting

Jaarlijks bepaalt jouw gemeente de WOZ-waarde van je pand(en). WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Als pandeigenaar of -huurder krijg je daar in de eerste maanden van het jaar een WOZ-beschikking voor in de brievenbus. Op basis van de WOZ-waarde wordt de hoogte van diverse belastingen bepaald. Deze waarde wordt namelijk als grondslag gebruikt voor onder andere onroerendzaakbelasting (OZB), vermogensbelasting en inkomstenbelasting. Met andere woorden: wanneer de WOZ-waarde te hoog wordt ingeschat, betaal je (onnodig) te veel belasting.

Wie kan bezwaar aanmaken?

Pandeigenaren en huurders in de horeca kunnen Previcus hun WOZ-procedure laten starten. En als je dit regelt via Sligro en Previcus, dan staat daar een interessante korting tegenover. Wordt het bezwaar van jouw pand afgewezen? Dan betaal je niks. En is het bezwaar succesvol? Dan betaal je als Sligro-klant slechts 20% van de netto-besparing (dit is normaal 25% van de netto-besparing).

De invloed van COVID-19 op je WOZ-waarde

De waardebepaling die je dit jaar ontvangt is gebaseerd op de staat van het pand op 1 januari 2022. Op deze datum was er een lockdown, waardoor veel ondernemingen (gedeeltelijk) gesloten waren. In veel situaties geldt daarom dat de WOZ-waarde lager geschat moet worden.

In praktijk houden veel gemeenten onvoldoende rekening met COVID-19 en gebruiken ze in hun waardebepaling verouderde referenties. Antonio Garcia Alanis van Previcus Vastgoed legt uit: ‘Als de gemeente gegevens gebruikt waarbij geen rekening wordt gehouden met COVID-19, wordt de WOZ-waarde te hoog ingeschat. Dan moeten ondernemers te veel belasting betalen. Daarom roepen wij pandeigenaren en -huurders op om alert te zijn en jezelf af te vragen of er voor jou uitzonderlijke omstandigheden golden. Denk aan huurkortingen, tijdelijk gesloten zijn of lagere bezettingsgraden. Al deze afwijkende factoren hebben invloed op je WOZ-waarde.’

Referenties

Deze klanten gingen je voor en maakten succesvol bezwaar

Over Previcus Vastgoed

Previcus Vastgoed is in 2003 als eerste in Nederland gestart met het verlenen van de WOZ-diensten. Gedurende de jaren is Previcus Vastgoed uitgegroeid tot hét WOZ-advieskantoor van Nederland voor de zakelijke markt, met zestig WOZ-experts.

Maak je gebruik van de diensten van Previcus, dan maak je gebruik van ruim 17 jaar ervaring. Je bespaart jezelf veel werk, tijd en geld. En Previcus houdt je altijd op de hoogte van de voortgang van jouw aanvraag via een persoonlijk online dossier.

Meer weten over de mogelijkheden van bezwaar maken via Previcus Vastgoed?

Laat je gegevens achter en Previcus neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Veelgestelde vragen

Deze oplossing is voor elke Sligro-klant die een WOZ-aanslagbiljet ontvangt en die zakelijk bezwaar wil maken. Het maakt niet uit hoe hoog de WOZ-waarde is, om welk type pand het gaat en of je huurder of juist eigenaar van het pand bent. Je kunt te allen tijde gebruik maken van de samenwerking tussen Sligro en Previcus.

Veel belastingen die je betaalt, worden bepaald op basis van je WOZ-waarde. Regelmatig wordt de WOZ-waarde door de gemeente te hoog ingeschat, waardoor jij dus ook te veel belasting betaalt. Door bezwaar te maken tegen je WOZ-waarde, kun je voorkomen dat je te veel betaalt.

Previcus werkt volgens het principe no cure, no pay. Wanneer je een specialist inhuurt om namens jou bezwaar tegen de WOZ-waarde aan te tekenen, kan de specialist de gemeente verzoeken om toekenning van een kostenvergoeding. Dit is vastgelegd in het Besluit Proceskosten Bestuursrecht. Dankzij dit besluit is de gemeente verplicht om de gemaakte kosten te vergoeden wanneer de WOZ-waarde wordt verlaagd. Previcus garandeert je dat vanwege hun efficiënte werkwijze, deze vergoeding alle kosten dekt.

Wijst de gemeente het bezwaarschrift af? Dan neemt Previcus de gemaakte kosten geheel voor haar rekening. Deze kostenvergoeding is geregeld in artikel 7:15 van de Algemene Wet Bestuursrecht.

Zoals hierboven uitgelegd, worden de diensten van Previcus bij een succesvol bezwaar betaald door jouw gemeente. Er gaan hardnekkige geruchten de ronde dat gemeenten de proceskostenvergoeding doorberekenen aan haar inwoners door het verhogen van belastingen. Dit is echter niet waar: je hebt recht op een correcte WOZ-waarde, zonder dat hiervoor kosten gerekend mogen worden. Samen met hun klanten helpt Previcus de gemeenten om zoveel mogelijk WOZ-waarden goed vast te stellen.

De beschikte waarde is én blijft de beschikte waarde. Deze mag alleen worden verlaagd (bij gegrond bezwaar) of blijft gelijk (bij ongegrond bezwaar). De WOZ-waarde mag naar aanleiding van het bezwaar niet worden verhoogd, wanneer blijkt dat de WOZ-waarde hoger moest zijn (omdat de gemeente bijvoorbeeld te weinig m2 heeft toegekend). Het is wettelijk bepaald dat een bezwaar namelijk geen nadelen mag hebben voor belanghebbenden.

Houd er wel rekening mee: of je nu via Previcus, een ander bureau of zelfstandig bezwaar indient, de gemeente kan de aanpassing/verhoging wel doorvoeren in het opvolgende jaar (niet het lopende jaar). Dit is mogelijk bij de objectafbakening: in sommige gevallen kan het voorkomen dat de gemeente te weinig grond heeft toegekend. Naar aanleiding van het bezwaar is de oppervlakte een onderdeel waar (opnieuw) naar wordt gekeken. Wanneer blijkt dat de oppervlakte groter is dan waar de gemeente mee heeft gerekend, dan mag én kan de gemeente geen aanpassing doen in het lopende jaar. Ondanks dat het maar heel sporadisch gebeurt, is het dan wel aannemelijk dat de gemeente de kengetallen aanpast. En het jaar daarop de WOZ-waarde baseert op de juiste oppervlakte.

Kan ik ook bezwaar maken als particulier?

Previcus Vastgoed is gespecialiseerd in het starten van WOZ-procedures voor de zakelijke markt. Maar ook voor particuliere woningen heeft Previcus een oplossing: via JUIST check je als particulier of jouw WOZ-waarde klopt. Met deze WOZ-check weet je al binnen een paar minuten of je kunt besparen.

Ook interessant voor jou?

Geïnteresseerd in de dienst van Previcus Vastgoed? Dan zijn deze oplossingen wellicht ook iets voor jou.