• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt
Training, travel & event

ZiN x Duurzaamheid

ZiN Inspiratielab is bij uitstek de plek waar je als horecaprofessional nieuwe prikkels, impulsen en inspiratie opdoet in de vorm van trainingen, trendtours en culinaire events. ZiN Inspiratielab speelt in op de laatste (food)trends & ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Masterclass Van kop tot staart

CULINAIR JOURNALIST EN ZIN-TRAINER JOËL BROEKAERT OVER ‘VAN KOP TOT STAART’

Veel smaak zit juist in de incourante delen

Een duurzame keuken betekent ook een andere mindset als het gaat om vlees. In de nieuwe ZiN-masterclass Van kop tot staart legt Joël Broekaert haarfi jn uit dat juist de delen die we niet of nauwelijks gebruiken fantastisch lekker zijn. Joël: “En als je dat eenmaal doorhebt, ga je op een totaal andere manier naar vlees kijken.”

Interessant vlees

''Van kop tot staart denken en werken is in de eerste plaats verschrikkelijk leuk”, vertelt Joël enthousiast. “De delen van het beest die wij doorgaans eten zijn niet per se het meest interessant. Als je je verdiept in de materie kom je erachter dat er zoveel meer vlees aan een dier zit. Je gaat deze delen niet meer zien als een los stukje vlees, maar beschouwen als onderdeel van een dier dat geleefd heeft. Alles valt dan als een soort puzzel in elkaar.”

Respect voor het dier

Dankzij de ZiN-masterclass ga je met een andere mindset, met meer respect, kijken naar het dier, aldus Joël. “Als je ervoor kiest om een dier te eten, eet dan het hele dier en niet alleen de voor de hand liggende delen. Automatisch ga je dan in jouw keuken kijken naar de culinaire mogelijkheden van de incourante delen. Daarnaast maak je bewustere keuzes: moet die kipfi let écht in de nasi of kan ik net zo goed tofu gebruiken?”

De meeste smaak

“Het is ironisch, maar de meeste smaak zit juist in delen van het beest die we vrijwel niet gebruiken”, gaat Joël verder. “Dan heb je het bijvoorbeeld over wangen. En van botten kun je natuurlijk een mooie jus trekken. Of denk eens aan kroepoek van gepofte zwoerd of aan een terrine van gestapelde varkensoortjes. Dat is echt super. Zelf ben ik ook gek op hersentjes. Ze zijn supervet en romig met een intense smaak. Laatst in Antwerpen proefde ik een mayonaise gemaakt van hersentjes. Zo fantastisch lekker. Het geeft je zaak extra elan wanneer je als gast ziet dat er goed wordt nagedacht over delen waar smaak in zit en wat je er mee kunt doen.”

Schrijf je in voor de masterclass

Van kop tot staart denken hoort bij een duurzame keuken. Wil je je kennis van vlees verder verdiepen? En je laten inspireren met originele bereidingen van incourante delen? Meld je dan aan voor de masterclass Van kop tot staart bij ZiN Inspiratielab.

Meer weten over 'Van kop tot staart'?

Lees hier het complete interview met Joël Broekaert over het 'van kop tot staart'-denken in de duurzame keuken. Waarin hij dieper ingaat op het creëren van bewustwording, hoe je incourante delen op de kaart zet en je gasten er kennis mee laat maken. 

Over de trainer

Joël Broekaert

Joël Broekaert is culinair journalist. Hij werkt onder meer voor NRC als restaurantrecensent. Onder de naam De Alleseter schreef hij culinaire columns voor Vrij Nederland. Die verhalen zijn onder dezelfde titel gebundeld. Daarnaast is Joël regelmatig te zien in  actualiteitenprogramma’s en maakt hij tv-programma’s voor de NPO, zoals De Smaak van Joël en Joël Lokaal. Bij ZiN Inspiratielab verzorgt hij de masterclass Van kop tot staart.

ZiN Travel

Trendtour duurzaamheid

Ga op vrijdag 23 september mee op een trendtour in Amsterdam, die helemaal in het teken staat van duurzaamheid.

ZiN Event

Samen op weg naar duurzaam

Sligro organiseert op donderdag 24 november 2022 Samen op weg naar duurzaam: een dag vol inspiratie en interessante ontmoetingen op het gebied van duurzaamheid.

Hot topics