• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt
LEESTIJD: 5 minuten

Blog | Kroketten en meer

Die krokante korst, die romige, zachte vulling… geen wonder dat de kroket een van de meest populaire snacks is. Ook de culinaire mogelijkheden zijn fantastisch, zowel van de kroket zelf als van de begeleidende sauzen.

Op hoog niveau

Van rundvleeskroket tot aardappelkroket en van vegetarische kroket tot garnalenkroket: deze snack kent vele varianten. Maar een paar dingen hebben ze allemaal gemeen: de buitenkant hoort krokant te zijn en de binnenkant lekker smeuïg, welke vorm je er ook aan geeft. En last but not least, alle kroketten zijn het lekkerste met een bijpassend sausje. Van crème fraîche-kimchidip bij een bibimbapkroket tot een rodewijnmosterd bij een kroket op basis van boeuf bourguignon.

‘Een handgemaakte kroket is een heerlijke, luxe snack’

Dirk Zwerts, eigenaar Monsieur Salpicon

Krokettengeheimen

Krokettenexpert Dirk Zwerts kan alles vertellen over de geheimen van een goede kroket. Dirk: “Er wordt vaak gedacht dat je in kroketten prima restvlees kunt verwerken. Voor rundvleeskroketten wordt bijvoorbeeld vaak vlees van het middenrif gebruikt. Dat kookt helemaal kapot en is niet meer te herkennen. Maar voor een echte kwaliteitskroket heb je kwaliteitsvlees nodig. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld bavette, dat houdt zijn structuur en vormt mooie draden. Verder selecteer ik de beste ingrediënten, goede roomboter bijvoorbeeld. De salpicon maak ik niet te vet, zodat de kroket licht verteerbaar blijft. 

Het voorgegaarde vlees of de garnalen voeg ik pas helemaal aan het eind toe, zodat ze niet meegaren. Ook het omhulsel is natuurlijk van belang voor de smaak. Om fabriekskroketten zit vaak een vrij harde korst, dat bijt niet heel fijn. Bij ambachtelijke kroketten kun je zorgen voor een betere balans. Dat is een kwestie van veel testen en uitproberen. Je wilt een zo dun mogelijk laagje, maar je wilt niet dat dat tijdens de bereiding openbarst. Een goede truc is om eerst een dun laagje paneermeel aan te brengen, dat goed te laten indrogen en dan de kroket nogmaals te paneren. Je krijgt zo een flinterdun, maar stevig én krokant jasje.

Een handgemaakte kroket is een heerlijke, luxe snack. Een glas champagne past er perfect bij. Niet alleen is dat met net zoveel moeite en aandacht gemaakt, champagne ‘snijdt’ bovendien op een frisse manier door het vettige van de kroket. Je kunt het vergelijken met het citroentje op een wienerschnitzel. Een blanc de blanc champagne is fantastisch bij een garnalenkroket. En bij een rundvleeskroket kan ik een klassieke brut van harte aanbevelen.”

Lekker makkelijk

Op zoek naar kant-en-klare kroketten van hoge kwaliteit? We hebben 3 heerlijke vegetarische kroketten voor je geselecteerd. Je hoeft ze alleen nog maar te frituren. De kroket van Holtkamp heeft als basis een sterke groentebouillon en is gevuld met mediterrane groenten. De Gro oesterzwamkroket is gemaakt van pure en verse ingrediënten, waaronder oesterzwammen die circulair zijn geteeld op koffi edik. En de Van Dobben kroket heeft die bekende korte, dikke vorm. Lekker en makkelijk!

Kwaliteitsfrituren

Frituren zonder al te veel gedoe? Het kan met de Qualityfry van Bouter. Dit is een friteuse met een speciaal ingebouwd filtersysteem, waardoor afzuiging niet nodig is. Het filtersysteem zorgt er bovendien voor dat er geen smaak- en geuroverdracht is. Handig, want daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om eerst vis te bakken en vervolgens iets anders zonder dat de vissmaak wordt overgenomen. Met de Qualityfry wordt bespaard op de hoeveel heid frituurolie én het apparaat verbruikt 20% minder energie door dubbele isolatie en afgesloten frituur.

Interesse? Neem contact op via www.bouter.nl/contact

Hot topics