• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt
LEESTIJD: 5 minuten

Blog | Minder food miles

Hoe ver hebben bepaalde ingrediënten gereisd om in jouw keuken te komen? De afstand tussen waar iets vandaan komt tot waar het wordt gegeten, is  wat wordt bedoeld met ‘food miles’. Hoe minder food miles, hoe ­duurzamer. Tijd om aan de slag te gaan met uitsluitend Nederlandse ingrediënten.

In de zoektocht naar hoe we onze wereld kunnen verduurzamen, is het verminderen van de food miles, de voedsel­kilometers, een belangrijk thema. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het geen gegeven dat plantaardig koken altijd duurzamer is. Lijngevangen vis of bijvangst uit de Noordzee is bijvoorbeeld duurzamer dan een ingevlogen avocado. Gelukkig komen er heel veel prachtige producten gewoon uit ons eigen land en uit onze eigen zee. Daarbij denk je waarschijnlijk in eerste plaats aan onze groenten in alle soorten en maten. Maar denk ook eens aan Natuurvlees uit Nederland, aan wild en aan heerlijkheden zoals Oosterscheldekreeft, mosselen, garnalen en zelfs zeewier. We brengen je in dit artikel een zestal hoogstaande culinaire recepten met zo min mogelijk food miles, want alles komt uit ons eigen land.

True Pricing
Op weg naar jouw keuken leggen alle ingrediënten een reis af, die sporen achterlaat: CO2-uitstoot, gebruik van energie, water en land, maar ook eventuele onderbetaling van werknemers of kinderarbeid. Bij het bepalen van de kostprijs worden dergelijke negatieve effecten veelal niet meegerekend. Om dit soort onzichtbare kosten inzichtelijk te maken, richtten Michel Scholte en Adrian de Groot Ruiz het True Price en Impact Institute op. Aansluitend begon ondernemer Ariane van Mancius het true price Koffiehuis in Breukelen. Na een test met true priced drankjes willen ze gaan uitbreiden naar een volledige true priced menukaart.

Meer waarde met bio
Biomeerwaarde kippenvlees is vlees van leghennen die geen eieren meer leggen. Het gaat hierbij dus als het ware om een dubbel-doelkip: eerst de eieren, dan het vlees. Zo is het een respectvolle manier van met dieren omgaan. Het vlees van deze hennen wordt verwerkt tot heerlijke producten zoals schnitzels en nuggets. Er is ook een smaakvolle soepkip verkrijgbaar. Omdat het gaat om biologisch en uit Nederland afkomstig kippenvlees dat bijzonder rijk van smaak is, is Biomeerwaarde kip echt van meerwaarde voor de horeca.

Wist je dat?

Wildvlees heeft in ons land geen duurzaamheidskeurmerk. Dat klinkt misschien vreemd, want wild is uiterst duurzaam. Het wordt namelijk alleen geschoten in het kader van wildbeheer en scoort daarmee op alle aspecten van milieu- en diervriendelijkheid erg hoog. Waarom dan toch geen keurmerk? De reden is simpel: omdat de dieren vrij rondlopen is het voedsel dat ze tot zich nemen niet traceerbaar en kan er dus geen keurmerk worden toegekend.

Kaart het aan

Niets spreekt zo tot de verbeelding als gerechten met een verhaal. Gerechten waarover is nagedacht en die dus niet zomaar op de kaart zijn beland. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk thema. En ingrediën­­ten van dichtbij zijn het helemaal. De gast wil immers steeds meer weten waar zijn of haar eten vandaan komt en als dat uit eigen land is, voelt dat des te beter. Maak dus al op de kaart heel duidelijk waar het om Nederlandse ingrediënten gaat.

Hot topics