Culinaire trend

Season basics

Sommige najaarsgroenten zijn zo eenvoudig dat je ze misschien over het hoofd ziet. Toch maak je van deze margemakers gemakkelijk de meest smaakvolle culinaire hoogstandjes.

Recepten

Pompoen, paddenstoelen en knolselderij verdienen een hoofdrol op je najaarskaart. Combineer paddenstoelen eens met vis of maak knolselderij-rösti. Zo zet je deze seizoensbasics volop in de herfstzon!  

Producten uit deze recepten

  

  

Season basics

Basic seizoensgroenten als pompoen, paddenstoelen en knolselderij kennen vele voordelen. Tijd om deze veelzijdige krachtpatsers in het herfstzonnetje te zetten!

  • Het zijn échte margemakers
  • Van Hollandse grond, dus weinig foodmiles
  • Geschikt als bijgerecht maar zeker ook als voor- lunch- of hoofdgerecht

Combineer paddenstoelen eens met een seizoensvis als schol en je laat meteen de veelzijdigheid van de paddenstoel zien. Ook knolselderij kun je prima in een hoofdgerecht verwerken, of je maakt er rösti van als kruidig bijgerecht. En met pompoen kun je helemaal alle kanten op. Wat je ook kiest, met basic seizoensgroenten serveer je heel eenvoudig de verleidelijkste creaties. Maar dan met een mooie marge.  

Paddenstoelen

Herfstproducten bij uitstek: paddenstoelen. De keuze is reuze, van beukenzwammen tot portobello’s en van champignons tot shiitake. Ook interessant is eekhoorntjesbrood, door de Italianen zo mooi ‘porcini’ genoemd en door de Fransen ‘cèpes’. Het heeft een nootachtige en relatief sterke smaak en wordt daarom ook veel verwerkt in smaakmakende producten. De olijfolie van Olitalia bijvoorbeeld of het cepespoeder van Sabarot.

Knolselderij

Deze ruige knol is familie van de snij- en bleekselderij en minstens zo smaakvol. Die smaak laat zich het allerbeste omschrijven als mild en kruidig en zelfs een beetje zoet. Knolselderij is super in soepen, maar kan ook gestoofd, gekookt en gegrild worden. In het recept ‘Eend’ van knolselderij met polenta maakten we gebruik van de stevige structuur om de plakken in zijn geheel te bereiden.

Onze Season basics

Pompoen

Pompoenen zijn er in tal van soorten en smaken. Het vruchtvlees van de Japanse hokkaido is heel mooi donkeroranje en moet je vooral zichtbaar laten in je gerechten. Een ander populaire soort is de flespompoen, ook wel 'butternut' genoemd. Deze heeft een wat nootachtige smaak, die intenser wordt door de pompoen even in de oven te roosteren. Pompoen combineert heel mooi met herfstachtige smaken als salie en rozemarijn, maar is ook verrassend lekker met de frisheid van citroenrasp of koriander.

Makkelijk & snel!

Pompoen is heerlijk met pasta en daarmee ook een perfecte pastavulling. Bespaar tijd en ga voor convenience. De ravioli met pompoen en geitenkaas van De Pastafabriek is in slechts vier minuten klaar.

Meer culinaire trends

  • Culinaire trend

    Stretch the season

    Met een aantrekkelijke terraskaart trek je ook dit seizoen gasten naar je terras. Doe hier inspiratie op voor comfortfood, borrelhappen en drankjes.

  • Hert | Producten, bereidingen, recepten & meer

    Sligro inspireert met bereidingen van hertenvlees zoals hertenbiefstuk en hertenstoof, goed te combineren smaken en culinaire recepten.

  • Culinaire trend

    Klassieke desserts

    Klassieke desserts als dame blanche, tiramisu en appeltaart blijven niet voor niets populair. Maak ze helemaal van nu, met convenience als basis.