Belangrijke veiligheidswaarschuwing: Laurierblad van Verstegen & Cheddar cheese sauce van Santa Maria

  • Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt
Training, travel & event

ZiN x Discover

ZiN Inspiratielab is bij uitstek de plek waar je als horecaprofessional nieuwe prikkels, impulsen en inspiratie opdoet in de vorm van trainingen, trendtours en culinaire events. ZiN Inspiratielab speelt in op de laatste (food)trends & ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Experimenteren in de keuken

‘IN EEN SIMPEL UITZIEND BORDJE ZIT BIJ ONS ZÓVEEL DIEPGANG’, ZiN-trainer Michael van der Kroft

Chef en mede-eigenaar van het Rotterdamse Tres, Michael van der Kroft, is een rising star. Waarom? Hij volgt geen culinaire conventies maar experimenteert er lustig op los. Michaels gerechten zijn zeer bewerkelijk en complex. Over de toepassing van fermenteren, een van zijn vele technieken, geeft hij een inspirerende training bij ZiN Inspiratielab.

Diepgang

“We werken uitsluitend met Nederlandse producten en maken alles from scratch”, vertelt Michael enthousiast. “Een bordje ziet er hier vaak simpel uit maar er zit zóveel diepgang in. Neem bijvoorbeeld de gelakte peer die we eerst twee dagen garen in een bouillon gemaakt van garum van plantaardige eiwitten. Daarna gaan dunne plakjes in een voedseldroger en lakken we ze zes à acht keer om het uur met een tuinboon-tamari. De peer serveren we op een gel van zwarte knofl ook met een saus van paprika en tomaat. Ten slotte maken we van verschillende soorten zeewieren zoutkristallen voor bovenop de peer.”

Kooktechnieken

De filosofie van alles zelf maken in combinatie met zeer complexe bereidingswijzen maakt de gerechten van Tres uniek. In de keuken zie je bijzondere kooktechnieken terug. Michael: “We werken bijvoorbeeld met een vacuüm destilleermachine. Hiermee koken we onder vacuüm op 60 °C een pannetje in waardoor veel meer pure smaak behouden blijft. Of we halen ermee de capsaïcine uit pepers zodat we de smaken overhouden zonder de pittigheid.”

Zelfgemaakte smaakmakertjes

Op zoek naar nieuwe smaken werkt Michael ook met fermentatie. “Met deze techniek maak je bijvoorbeeld ‘kappertjes’ van onrijpe zwarte bessen of geef je saus zonder zout een intensere smaak. We maken door fermentatie ook zelf onze smaakmakers als azijnen, miso’s en sojasauzen. Je weet precies hoe je het maakt en wat erin zit. Zo kun je het veel meer diepgang geven. De basis van fermenteren is relatief eenvoudig. Als je deze door hebt gaat er een wereld voor je open. Het accent bij mijn training bij ZiN Inspiratielab ligt dan ook op hoe je met fermentatie smaak kan toevoegen. Bijvoorbeeld bij garum van inktvis, zwarte knofl ook of ingelegde kweepeercrème. Dan wordt het pas echt interessant.”

Training Fermenteren

Met fermenteren verander je voedsel door middel van bacteriën, schimmels en/of gisten. Je kunt producten langer houdbaar maken, maar ook de smaak beïnvloeden. Wil je de basis van fermenteren onder de knie krijgen en leren hoe je fermentatie toepast om smaak te creëren? Meld je dan aan voor de training Fermenteren.

Over de trainer

Michael van der Kroft

Michael is chef en samen met zijn vriendin Emy Koster eigenaar van restaurant Tres in Rotterdam. Per avond kunnen twaalf gasten hier zo’n drie à vier uur uittrekken voor een culinaire beleving met achttien servings. Alles is zelfgemaakt en van Nederlandse bodem. Bij ZiN Inspiratielab leert Michael met de training Fermenteren deelnemers de basis van deze techniek en hoe je hiermee smaken aan een gerecht toevoegt.

ZiN Event

Chef Special

Een uniek event speciaal voor nieuwsgierige chefs die verder willen komen in hun vak en graag nieuwe dingen willen ontdekken, proeven en uitproberen. Je vindt op Chef Special vijf areas: Bewust en Verantwoord, Around the world, The Next Online Chef, Winter is coming en Meer marge in minder tijd. In iedere area kun je unieke masterclasses en demo’s bijwonen. En je ontdekt er bijzondere producten, foodconcepten en experts.

ZiN Trainingen

ZiN trainingen

Bekijk het complete aanbod trainingen op het gebied van Bewust.

Hot topics