Meer informatie over de aangescherpte coronamaatregelen en belangrijke veiligheidswaarschuwing.

  • Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Oesters

Alles over het geschenk van de zee.

SmitVis heeft een keur aan oesters in het assortiment. Alle soorten van het zuiverste water en met een unieke eigen smaak. Laat je inspireren en lees alles over ons ruime aanbod met de lekkerste oesters. Zo krijg je het beste uit de zee vers op je bord.

Ruim assortiment

Een oester is een prachtig natuurproduct. De unieke, ziltige smaak heeft weinig bereiding of toevoeging nodig. Een ware delicatesse! Sligro heeft een zeer ruim assortiment oesters. Van de romige platte oester uit de Oosterschelde tot de wat mildere oester uit de Grevelingen. Maar ook verschillende oesters uit Frankrijk. Stuk voor stuk met hun eigen verhaal.

Europese oesters

In Europa bestaan twee soorten oesters: de platte oester (Ostrea edulis) en de Japanse oester of creuse (Crassostrea Gigas). De platte oester komt alleen voor in de Oosterschelde en is vol en romig van smaak. Japanse oesters hebben een wat zachtere structuur. Ze komen overal in Europa voor, maar bij Sligro komen ze uit Zeeland of Frankrijk. In totaal zijn er zeven verschillende Japanse oesters (creuses) verkrijgbaar bij Sligro. Door verschillen in herkomst, voeding en kweekmethode heeft elke variant een heel eigen karakter. Het smaakpallet is breed.

Oesters

Oesters classificering

De ene oester is de andere niet. Let op: voor oesters gelden verschillende classificatiesystemen. Voor de creuse geldt een systeem van 0 tot 5. Oesters met classificatie 0 wegen 151 gram of meer. Een oester die tussen de 30 en 45 gram weegt, krijgt het nummer 5 achter zich genoteerd. De grotere creuse, (2, 1 en 0) worden vaak gebruikt om mee te koken. De nummers 5, 4 en 3 zijn populair om rauw geconsumeerd te worden. Platte oesters worden geclassificeerd met nullen. Hoe meer nullen, des te groter de oester.

Oesters uit Frankrijk kennen een classificering van 0 tot en met 5, waarbij de een oester met classificatie 0 het zwaarst weegt.

Oesters van Zeeuwse bodem

De platte oester is een exclusief product: hij groeit langzaam en is pas na een jaar of vijf geschikt voor consumptie. Dit resulteert in een verfijnde smaak. In 1963 raakten bijna alle platte oesters in de Oosterschelde uitgestorven vanwege een oesterziekte.


Toen is de Japanse oester in Zeeland geïntroduceerd. Deze oester mag met recht de naam ‘Zeeuwse oester’ dragen, want het is inmiddels de meest voorkomende oester in Zeeland. Zeeuwse oesters zijn afkomstig uit de Oosterschelde/Grevelingen. Het Nederlandse oesterseizoen loopt van september tot en met april.

Creuses de Zélande

Creuses de Zélande zijn wilde oesters afkomstig uit de Ooster schelde. Door de combinatie van verschillende plankton en zout/zoet water ontstaat er een zeer bijzondere smaak aan deze oester. Romig zoet met een wat ziltig accent en een milde nasmaak. Om de oesters zo veel mogelijk te voeden met plankton, bevinden er gedurende een jaar niet meer dan 10 oesters op een vierkante meter.

Zomeroesters

De zomeroester dankt zijn naam aan zijn optimale smaak in de maanden juni, juli en augustus. Juist het jaargetijde met de meeste zonnige momenten. Dankzij het voedselrijke en zuivere water waarin de oesters gekweekt worden, hebben ze een hoog vleesgewicht en een volle, zilte smaak. De zomeroester is een triploide oester. Deze oesters zijn gekweekt met een extra chromosoom waardoor ze geen melk bevatten. (triploiëde)

Assortiment Zeeuwse oesters bij Sligro

De Zeeuwse oesters bij Sligro zijn afkomstig van Zeelands Roem. Alle Zeeuwse oesters in ons assortiment zijn in het bezit van een MSC-certificering. Dit houdt in dat de oesters door duurzame visserij gevangen zijn.

Platte oesters bij Sligro

Zeeuwse oesters (Grevelingen) bij Sligro

Finesse de Zélande (Champagne oester) bij Sligro

Bak 15 stuks

Sabor de Aveiro (Portugal) bij Sligro

Bak 12 stuks
Bak 25 stuks

Platte Zeeuwse oester

De Zeeuwse platte oester is een luxe oester die hoog staat aan geschreven in de gastronomische wereld. Doordat deze oesters afkomstig zijn uit open water kunnen ze erg zout smaken. Exemplaren die afkomstig zijn uit bassins zijn vaak milder van smaak. De platte oester plant zich voort als de watertemperatuur 16 graden heeft bereikt. Als de oester geopend wordt kan de schelp troebel en melkachtig gekleurd zijn. Wanneer een zwartachtige verkleuring is zien is, is de oesters kwalitatief slecht te noemen. Het is daarom verstandig om de platte oester te consumeren als de ‘R’ in de maand zit, dus in de maand oktober tot en met maart/ (koudere maanden)

Soort Sortering
Creuses Grevelingen 1,2,3
Creuses Finesse de Zelande Fijn
Creuses Sabor de Aveiro Fijn
Creuses Tableau de Zélande Fijn
Platte Zeeuwse oester 2,3,4,5,6,6+

Tabl'eau de Zélande (Creuse) bij Sligro

Franse oesters: parels uit de Atlantische Oceaan

Ook Japanse oesters uit Frankrijk zijn verkrijgbaar van september tot en met april. Ze worden gekweekt in de Atlantische Oceaan. Dit levert een heerlijk ziltige smaak en stevige bite op. De oesters vormen de basis voor de fines de claires. Nadat ze uit zee zijn gehaald, worden deze oesters nog 30 dagen in vijvers (claires) gelegd. Daar hebben ze geen last van eb en vloed. Ze liggen de hele dag onder water en kunnen zich zo continu voeden. Het topsegment Fines de Claires krijgt het keurmerk Label Rouge. Deze oesters zijn groen, hebben een geraffineerde smaak en nog meer bite. Oesters met de naam Speciale La Reserve zijn nog vleziger. De smaak blijft zich ontwikkelen tijdens en na het eten: een must voor de echte oesterliefhebber

Topkwaliteit

De Franse oesters bij Sligro komen van het Franse bedrijf Fonteneau, van de Nederlandse eigenaar Nick Werkhoven. De fines de claires van deze kweker behoren tot de beste oesters van Frankrijk. Zowel in de zee als in de vijvers leven de oesters onder strikt gecontroleerde omstandigheden. Micro-organismen in de vijvers geven extra voeding die in zee niet te vinden is. Dit levert topoesters op met een verfijnd ‘terroir’ en een constante, hoge kwaliteit.

Belle Kalod

Platte Bretonse oester

De platte Bretonse oester staat bekend om haar fijne vlees met de delicate. Door de enorme getijdenverschillen worden de oesters die bloot komen te liggen bij eb, voorzien van grote hoeveelheden zuurstof. Daarnaast zorgt de kracht van de stroming voor een permanente vermenging van het zoute en zoete water én voor toevoer van steeds nieuwe hoeveelheden plankton. Dit geeft de platte Bretonse oester een groene gloed en een heerlijke nootachtige smaak.

Label Rouge

Fines de claires verte Label Rouge

Deze oesters worden in Frankrijk op bedden in stalen netten gekweekt. Nadat ze uit het zeewater zijn gevist worden de oesters in de claires met brak water met blauwe alg gelegd. Door het eten van deze alg krijgt de oester een groenige gloed. Met als resultaat een goed gevulde vlezige oester met een milde, zoute en fijne smaak. Label Rouge is vleziger dan de gewone fines de claires en presenteert mooi op het bord. Label Rouge oesters zijn beperkt leverbaar.

Pousse Claire

Pousse Claire

Pousse en claire, is de grand cru onder de oesters. Deze oester is dan ook het volst van smaak, zilt, zout, maar vooral vlezig. De oester blijft minstens vier en maximaal acht maanden met 2 tot 5 oesters per vierkante meter in de claires. De pousse en claire geeft liefhebbers een ware smaaksensatie.

Fines de Claires

Speciale la Reserve

Spéciale de claire La Réserve

La Réserve is geselecteerd op zijn vorm en uitstekende vleesdichtheid. Als erop gekauwd wordt, geeft hij meer smaken af in de mond. De mooie ronde smaak gaat van zout naar zoet en is zelfs nootachtig. Ook dit komt doordat ze 30 dagen in de claires liggen. De oesters zijn supervlezig en de smaak blijft zich ont wikkelen tijdens en na het eten: een must voor de echte oesterliefhebber.

BBQ XXL-oester

Deze extra grote fines de claires worden speciaal geselecteerd op hun maat en zijn gekweekt in de Atlantische Oceaan. Na de kweek worden ze 30 dagen in de claires gelegd. Hier groeien ze en krijgen ze een stevige bite, waardoor ze erg geschikt zijn om te grillen op de barbecue.

Versbeleving aan tafel

Oesters zijn hét versproduct bij uitstek. Maak ze aan tafel open, dan ervaren gasten die versheid nog duidelijker. Goed gereedschap is daarbij onmisbaar en komt bovendien professioneel over. Houd de oester dus vast met een oesterhandschoen en gebruik een oestermes of oesteropener. Houd de oester zo plat mogelijk, steek het mes tussen beide schelpen en duw de oester open. Snijd de oester vervolgens los van de bovenste schelp.

Receptinspiratie