Belangrijke veiligheidswaarschuwing: Hela Satésaus, Merba Paasassorti & Lunetta Sprits

  • Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Koken op inductie in een professionele keuken

Op zoek naar manieren om het gebruik van gas te reduceren binnen jouw onderneming? Wil je besparen op je energierekening? Of vind je het vooral belangrijk om milieuvriendelijker te koken? Door te koken op inductie kook je voordeliger, bewuster en veiliger. Met de systemen van Sligro en Bouter haal je het meeste uit inductie voor jouw zaak.

De voordelen van koken op inductie
✔ Meer rendement door snellere verhitting
✔ Reinigen kost minder tijd en moeite
✔ Koken op inductie is minstens 20% energiezuiniger dan gas
✔ Met inductie ben je zeker van een constante bereidingstemperatuur
✔ Koken met inductie is veiliger voor je keukenteam

 

Waarom koken op inductie

Hoe werkt koken op inductie?

Een inductiesysteem verwarmt via een magnetisch veld tussen de pan en een inductiespoel. Hierdoor wordt alleen de bodem van een pan opgewarmd en niet de kookplaat zelf. Daardoor kook je op constante temperatuur, voordeliger, veiliger en veel praktischer. 

Temperatuurregeling

Met een inductiesysteem kun je - net als met gas - snel en nauwkeurig de temperatuur regelen. Maar met inductie ben je áltijd zeker dat het systeem op constante temperatuur verwarmt. Zo behoud je tijdens het koken volledig de controle. Daarnaast is door deze andere temperatuurregeling een energiezuinige afzuikap ook een optie, waardoor je nog meer bespaart op de energierekening.

Zuiniger koken

Inductie is de zuinigste vorm van koken. Het energieverlies tussen pan en oppervlak is maar 10 tot 20%, terwijl dit bij koken op gas 40 tot 50% is. Bovendien verbruik je 20% minder energie vergeleken met koken op gas. Oftewel: met inductie bespaar je op je energierekening. 

Veilig en gebruiksvriendelijk

De kookzones reageren alleen als er een pan op staat. Zonder pan kun je je er dus niet aan branden. Per ongeluk de kookplaat aan laten staan, is verleden tijd. En de inductiekookplaat is ook nog eens heel gemakkelijk schoon te maken én te houden.

Verbeterde werkomgeving

Koken op inductie zorgt voor een prettiger werkklimaat voor het keukenteam. Tijdens het verwarmen zijn er geen vlammen en komen er geen verbrandingsgassen vrij. Hierdoor loopt de temperatuur in de keuken minder snel op en is de luchtkwaliteit beter.

Benieuwd naar de mogelijkheden van koken op inductie?

Veelgestelde vragen

Het verschil is dat het verschillende verwarmingstechnieken zijn. Een gasfornuis of -kookplaat verwarmt op via een vlam, een brander en/of pannendragers. Een keramisch systeem verwarmt net als een inductiesysteem op elektriciteit, maar doet dit met infraroodstraling via een gloeispiraal en een glasplaat. Terwijl een inductiesysteem verwarmt via een magnetisch veld tussen een elektriciteitsspoel en de pan. Een expert van Bouter vertelt je graag meer over alle verschillen.  

Een van de grote voordelen van een inductiesysteem is dat het onderhoudsvriendelijk is. Maak het gladde oppervlakte direct na gebruik eenvoudig schoon met een vochtige (microvezel)doek. Let op: gebruik geen schuursponsje of scherpe voorwerpen. Hierdoor kunnen krassen ontstaan. 

Om te koken op inductie, gebruik je een pan waarvan de onderkant magnetisch is. Twijfel je of jouw pannen geschikt zijn? Je kunt het testen met een magneet. Blijft deze kleven, dan kun je de pan op inductie gebruiken. Je herkent pannen die geschikt zijn voor inductie ook aan het symbool van een spiraal op de pan of de verpakking.

In principe kun je voor koken op inductie elke professionele afzuigkap gebruiken. Echter is het goed om je te verdiepen in het rendement van de afzuigkap. Wanneer je kiest voor de juiste kap, kun je flink besparen op je energierekening, bouwkundige kosten en is het uiteindelijk ook beter voor het milieu.

Voor inductie wordt een hoog rendement afzuigkap aangeraden. Deze kap heeft een speciaal ontwikkelde geometrische vormgeving aan de binnenzijde. Hierdoor ontstaat een luchtstroom die bijna loodrecht gericht is op het af te zuigen oppervlak. Naast energiebesparing zijn er ook minder bouwkundige kosten nodig. Door de effectiviteit van de kap is rond de 35% minder afvoerlucht nodig. Daarom zijn er lichtere ventilatoren nodig, waar een energievoordeel uit gehaald kan worden. Er zijn ook kleinere kanalen nodig en dus minder bouwkundige inbouwruimte.

Ook interessant voor jou?

Geïnteresseerd in de Slimme Apparatuur van Bouter? Dan ben je vast ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen.