Proef Wine & Bites

Proef ons brede assortiment wijnen en spijscombinatie met leuke, lekkere en verrassende hapjes.

Tijdens het Proef Wine & Bites evenement heb je ons brede assortiment aan wijnen kunnen proeven. We hebben je een aantal leuke, lekkere en verrassende wijn-spijs combinaties laten zien. Smakelijke hapjes die perfect combineren met heerlijke wijnen. Makkelijk om te maken én te delen met je gasten. Sligro biedt volop inspiratie.


Laat je onder dompelen in de complete wereld van wijn die Sligro te bieden heeft.

Wijn-spijs combinaties Proef Wine & Bites 2016

Ripanco met mini tosti salamitruffel en mozzarella
1 stuk Segarelli Salami Tartufo
1 bak Mozzarella
1 zak Boulangerie Lambér Partybrood Wit-sesam

Snij de truffelsalami en mozzarella in plakken in brunoise. Beleg het partybrood met de truffelsalami en mozzarella. Plaats daar bovenop een plakje partybrood. Plaats de tosti onder de grill en snijd de tosti vervolgens door de midden.

Minitosti truffelsalami en mozzarella
De truffel in dit gerecht is een zeer rijke en complexe smaak. Dit gaat goed samen met de rijpe geuren en hoge smaakrijkdom van de wijn.

Smaak
Rijpe geur van dadels en pruimen, vanille, florale ondertoon. In de smaak rijp donker fruit, veel extractie en weinig tannine. De wijn is in de smaak zacht en soepel doordat ze nog wat restsuiker bevat.

José Maria da Fonseca
José Maria da Fonseca is een grote wijnproducent in de Alentejo regio in het zuiden van Portugal. De productie concentreert zich op het Setúbal schiereiland bovenin de regio. Dit wijnhuis maakt zich hard voor het behoud van authentieke druivenrassen en productiemethoden.


Het wijnhuis heeft honderden authentieke, bijna verdwenen druivenrassen in bezit en maakt hiervan ook wijn. Ook is dit bedrijf eigenaar van de grootste voorraad klassieke amfora's; grote klei potten, waar volgens oud procedé wijn in vergist wordt.

Het is een modern wijnbedrijf waar dus geëxperimenteerd wordt met oude productiemethoden. De naam van de hier besproken wijn; 'Ripanco', slaat op een oud productieproces uit de romeinse tijd waarbij de druiven handmatig ontsteelt worden door ze over een houten wasbord heen te wrijven. Door zo de stelen te verwijderen komen er minder harde tannine in de wijn en wordt deze zachter.

Corte Giara Chardonnay met coppa aubergine kaasrollo
1 pak Corte Buona Coppa
1 pot Grand Gérard gebrilde aubergine
1 bak Grana Padano snippers

Snijd de uitgelekte aubergine in julienne. Decoreer het coppa en aubergine plakje in een klein schaaltje. Bestrooi het geheel met wat plakjes grana padano snippers.

Coppa aubergine kaasrollo
Het gerecht is kruidig en hartig door de coppaham en de grana padano snippers. De gegrilde aubergine geeft een zuurtje aan het gerecht mee. De fruitaroma's in de wijn vormen een goede combinatie met de kruidigheid van de coppaham terwijl de citrusachtige frisheid aansluit bij het zuurtje dat de aubergine aan het gerecht geeft.

Smaak
Ingetogen fruitaroma's met in de neus rijpe appel en peer. In tweede instantie ook geuren van citrus en een florale toets. Medium bodied wijn die romig is in de mond maar in balans gehouden wordt door een citrusachtige frisheid.

Corte Giara, by Allegrini
Corte Giara is een samenwerking tussen het wijnhuis Allegrini en een select aantal producenten in de Valpolicella regio in noord Italië. Allegrini is een grote naam op wijngebied in Italië en het huis is in 2016 zelfs uitgeroepen tot 'winery of the year' door het toonaangevende wijnblad Gambero rosso. Het doel van de Corte Giara wijnen is om gebiedseigen wijnen te maken in een toegankelijke moderne stijl voor de internationale markt. In dit geval wordt daarvoor de chardonnaydruif gebruikt, die internationale bekendheid geniet.

Middelvlei Chardonnay Noord Afrikaanse peppadew kruiden wrap
1 pot Hummus met Peppadew Piquanté Peppers
1 zak Santa Mario Herbs & Garlic wrap tortilla
1 doos Take dis prikker met krijtbord

Snij de tortilla wrap in vieren. Beleg de tortilla wrap met ijsbergsla of spinazie. Plaats daarop de hummus peppadew en rol strak op, steek er vervolgens een prikker in.

Noord Afrikaanse peppadew kruiden wrap
De Hummus die in dit gerecht gebruikt wordt geeft een zalvende kruidigheid aan het geheel terwijl de peppadew voor een pittig zoetje zorgt. De rijpheid in de wijn zorgt voor een zelfde soort zoetbeleving terwijl de zachte kruidige toets in de wijn goed samengaat met de hummus.

Smaak
Rijpe geur van tropisch fruit en perzik. Volle smaakbeleving met wederom tropisch fruit en een zachte kruidige toets. Sappige wijn die blijft hangen in de mond.

Middelvlei, Stellenbosch
Stellenbosch is het bekendste gebied voor kwaliteitswijnen in Zuid-Afrika en ligt iets ten oosten van Kaapstad. Hoewel velen Zuid-Afrika als 'nieuw wijnland' bestempelen wordt in dit gebied al heel lang wijn gemaakt en heeft dit land een rijke wijntraditie. Middelvlei is een familiebedrijf in eigendom van de familie Momberg dat al bijna 100 jaar wijn maakt.


De term 'unoaked' betekend bij deze wijn dat er bewust geen rijping op hout plaats heeft gevonden, zodat de chardonnaydruif in z'n pure vorm gedronken kan worden zonder de vanillesmaak die houtrijping met zich mee brengt.

De Schlumberger met rozijnen bruchetta met epoisse berhaut kaas en stoofpeer
1 stuk Epoisse Epoisse
24 stuks Très bonne mini rozijnenbol
1 pot Grand Gerard gestoofde halve peren op lichte siroop


Snijd de mini rozijnenbol in plakken. Beleg de plakken met plakjes gesneden espoisse berthaut kaas. Plaats daarop de plakjes stoofpeer. Verwarm de plakjes in een voorverwarmde over van 180⁰Celcius. Tip: extra decoratie zou kunnen zijn pijnboompitten.

Smaak
Een zuivere wijn met een mooie fruitexpressie waarbij tonen van rijpe peer en citrusfruit naar voren komen. In de wijn is duidelijk terug te proeven dat het veel zon ontvangen heeft, want hoewel de wijn droog te noemen is is een lichte frisse zoete ondertoon te onderscheiden. dit geeft een weelderige afdronk.

Rozijnen bruchetta Epoisse Berthaut kaas stoofpeer
De kaas in dit gerecht heeft een pittige smaak en een kleverige textuur, hierbij past een rijke wijn met een licht zoetje. De peer en de rozijnen verzachten de pittigheid van de kaas ietwat, de rijpe tonen uit de wijn samen met het lichte zoetje passen hier prima bij.

Schlumberger, Elzas
Domaine Schlumberger bevindt zich in het zuiden van de Elzas. Het domaine bezit 140 hectare wijngaard waarvan de helft grand cru geclassificeerd is. De Elzas is één van de meest noordelijk gelegen wijngebieden van Frankrijk, door de gunstige ligging ten opzichte van de Vogezen is het ook het gebied met (nagenoeg) de meeste zonuren van Frankrijk! Cuvee 'S' van domaine Schlumberger is gemaakt van 3 Pinot druivensoorten; pinot blanc, pinot gris en pinot noir.


De laatste is een blauwe druivensoort! Maar omdat het sap van druiven kleurloos is (alle kleurstoffen zitten in de schil) kan van blauwe druiven prima een witte wijn gemaakt worden.

Luis Cañas Rioja wit barr met rookheilbot romanesco kool
1 stuk Vendsijssel
1 kist Alle dag vers Couscous salade
1 stuk Romanesco bloemkool
1 pak Take dis amuse bol

Snij de gerookte heilbot in stukjes. Snij de romanesco klein, en blancheer kort. Meng de vier eetlepel romanesco met acht lepels couscous Plaats couscous en romanesco in het bolletje. Decoreer de stukjes heilbot erop. Tip: Decoreer op de heilbot limoenkoriander mayonaise van Olife met een takje limoencress.

Rookheilbot romanesco kool
De gerookte heilbot sluit perfect aan met de geroosterde tonen en houtrijping in de wijn. De romanesco kool geeft het gerecht een vegetale frisheid die goed samengaat met de florale tonen in de wijn en de frisse afdronk.

Smaak
In de geur florale tonen en wit fruit een hint van geroosterd brood en hazelnoten. In de smaak wat komt de houtrijping naar voren met vanilletonen. Rijp fruit en frisse levendige zuren.

Luis Cañas, Rioja
Rioja is een van de toonaangevende wijngebieden van Spanje. 90% van de wijnen uit de Rioja is rood. Maar er worden ook witte wijnen gemaakt. Het wijnhuis Luis Cañas is een modern wijnhuis waar houtrijping gebruikt wordt om het fruit in de wijnen te ondersteunen en niet om de smaak in de wijn te overheersen.


Bij deze witte wijn heeft de vergisting plaatsgevonden in houten vaten waarna de wijn enkele maanden heeft gerust op de laag 'dode' gistcellen; dit heet sur lie rijping. De wijngaarden bevinden zich in de sub-regio Rioja Alavesa. Een hoogvlakte 500 meter boven de zeespiegel, door het iets koelere klimaat komen hier de beste wijnen vandaan.

Schlumberger Pinot Blanc met vijg panforte camembert bio wilde uitjes
1 kilo Panforte vijgen-walnotenbrie
1 stuk Isigny camembert bio
1 pot D’amico wilde uitjes

Snij de panforte in dunne plak. Snij de bio camembert in plakjes, decoreer op de panforte. Decoreer de gesneden wilde uitjes op de bio camembert. Tip: Decoratie tip shiso purper takje.

Smaak
In de neus aromatisch met geuren van kweepeer en gedroogd fruit. In de smaak sappig rijp fruit met een romig mondgevoel. Weelderige afdronk met een lichte zoete toon.

Vijg panforte camembert bio wilde uitjes
De walnoten en de gedroogde vijg uit de panforte heeft een rijke zoete aardse smaak die goed samengaat met het weelderige smaakprofiel van de wijn. De camembert geeft een romige hartige toets aan het gerecht en de wilde uitjes geven wat frisse zuren aan het geheel. Al met al een gerecht met volle rijke smaken, die goed combineren volle rijpe smaken en het lichte zoetje in de wijn.

Schlumberger, Elzas
Domaine Schlumberger bevindt zich in het zuiden van de Elzas. Het domaine bezit 140 hectare wijngaard waarvan de helft grand cru geclassificeerd is. De Elzas is één van de meest noordelijk gelegen wijngebieden van Frankrijk, door de gunstige ligging ten opzichte van de Vogezen is het ook het gebied met (nagenoeg) de meeste zonuren van Frankrijk.

Santa Alicia Late harvest met sweet and spicy mango
1 stuk Willie's Wonka Cacoapoeder Rio
1 doos Maison Niels de Veye Brownie chocolade
1 stuk Mango groot
1 blik Sligro Spice Market Chili pepper stripes

Snij de bevroren brownie in twee delen. Schil de mango en snijd de mango in mooie even kleine blokjes. Decoreer de brownie met Willie's Wonka cacao chocolade en lepel er de blokjes mango overheen. Versier als laatste de brownie met de chili stripes.

Sweet and spicy mango
De fruitige en zoete frisheid van de mango samen met de volle romige chocoladesmaak van de brownie zorgen ervoor dat de suikers in de wijn minder overheersend worden en vooral een levendige frisheid overblijft.

Smaak
Weelderige geur van tropisch fruit, overrijpe druiven en honing. De smaak is geconcentreerd volzoet maar ook fris.

Santa Alicia, Valle del Limari
De wijngebieden in Chili bevinden zich in de valleien tussen het Andes gebergte en de pacifische oceaan. Het gebied is zeer warm en droog maar door het smeltwater van de Andes kan een constante irrigatie van de wijngaarden plaatsvinden. Het wijnhuis is gevestigd in Maipo valley; grofweg in het midden van Chili, hier worden de meeste wijnen van Santa Alicia geproduceerd. Deze late harvest echter wordt geproduceerd in Limari valley één van de meest noordelijke valleien van Chili.

Krems Gruner Veltliner met mini pie pompoen espelette chutney
1 doos Maison Niels de Veye Diepgevroren assortiment kleine pies met wisselende vullinh
1 pot O’Life Chutney Pompoen & espelette peper.

Verwarm de mini pie volgens aanwijzingen op de verpakking. Decoreer naast de pie de chutney van pompoen & espelette.

Mini pie pompoen espelette chutney
Deze Grüner veltliner combineert goed met gerechten die iets pittiger zijn. In eerste instantie heeft de wijn een verkoelend effect op de pikante smaak. Daarnaast zal de kruidige toon van witte peper in de wijn de bite van de espette peper goed aanvullen.

Smaak
Frisse wijn met aroma's van groene appel en citrus, iets kruidigs van witte peper. Tintelend op de tong, met een hint van perzik verder sappig en fris.

Wintzer Krems, Kremstal
De wijngaarden liggen rond het stadje Krems op de oevers van de Donau even ten westen van Wenen. Grüner veltliner is met recht een typisch Oostenrijkse druivensoort te noemen, elders vind men deze druif nauwelijks. De wijnstokken bevinden zich op steile hellingen (Terrassen) aan de Donau, hierdoor profiteren de druiven optimaal van de zon, maar ook van de weerspiegeling van de zon in de rivier.