Homemade ice tea

In Amerika is homemade ice tea al jarenlang een trend die nu ook ons land heeft bereikt. Zelfgemaakte ijsthee is een drank die perfect aansluit op ­terrastoppers als Fresh Lemonades. Een ware, echt verfrissende traktatie met een kostprijs die een fractie is van je huidige standaard ready-to-drink ice tea.

Zelf homemade ice tea maken

Er zijn verschillende manieren om zelf ijsthee te maken. Hieronder staan 3 manieren beschreven die passen bij iedere zaak. De basis is 10 gram losse thee per liter water, aangevuld met vers fruit of smaakverrijkers zoals Moninsiropen. Door de ijsthee in grote hoeveelheden vooraf te maken is het serveren ervan net zo gemakkelijk als een normaal drankje. We hebben zelfs een recept uitgewerkt zodat je jouw gasten altijd à-la-minute een Homemade ice tea kunt serveren.

KLAAR IN EEN HANDOMDRAAI

Tijd is soms de vijand. En in dat geval biedt de pistonmachine uitkomst. Laat het speciale zakje drie minuten trekken en giet vervolgens (de deels afgekoelde thee) in een glas met ijsklontjes. Ideaal voor als je net door je (vooraf gemaakte voorraad) ijsthee heen bent.

EVEN LATEN AFKOELEN

Voor een echte ­thee­smaak is het ­nodig eerst op 80 ­graden en (het liefst) met losse ­theeblaadjes thee te ­zetten. Laat de mix ­afkoelen tot ­kamer­temperatuur en zet het pas daarna in de koeling. Ideaal voor de mise-en-place die je in de ochtend maakt.

EEN NACHT LATEN TREKKEN

De lekkerste ijsthee is er eentje die de tijd heeft gehad om te ­trekken. Gebruik losse thee en water op kamertemperatuur en laat de mix een nacht in de koeling staan. Dit verfijnt de smaak. Ideaal voor de mise-en-place die je een dag van tevoren maakt.

Groene Jasmijn

Frisse munt is in combinatie met bloemige jasmijn een perfecte smaakmaker.

Rekenvoorbeeld per glas

Inkoopprijs €0,42
Verkoopprijs €3,71
Bruto marge 89% €3,29

Berry Sensation

Veel vers ­zomerfruit met een zoete touch van fruitsiroop. Een echte zoete verleider!

Rekenvoorbeeld per glas

Inkoopprijs €0,31
Verkoopprijs €3,71
Bruto marge 92% €3,40

Cinnamon Earl Grey

Een kruidige, bitterzoete dorstlesser! Met een licht citrusaccent van sinaasappel.

Rekenvoorbeeld per glas

Inkoopprijs €1,05
Verkoopprijs €3,71
Bruto marge 72% €2,66

Lemon Earl Grey

Aangenaam sprankelend door de toevoeging van citroenfrisdrank.

Rekenvoorbeeld per glas

Inkoopprijs €0,70
Verkoopprijs €3,71
Bruto marge 81% €3,01

De basis voor een perfecte ice tea

Een homemade ice tea zet je het gemakkelijkste met losse thee. Dit is bovendien goedkoper dan het gebruik van zakjes. De losse thee kan door middel van thee-eieren getrokken worden of zeef de losse theebladeren er later uit. De smaak van de gekozen theebladeren is de basis van je ijsthee. Let op met theesoorten met veel tannine die de ijsthee bitter maken.

Kies de juiste ­presentatie

Een Homemade ice tea komt het best tot zijn recht in een groot glas van ongeveer 50 cl. Door het gebruik van een breder glas dan een standaard longdrink maak je de presentatie aantrekkelijker met ijs en vruchten. Ook kun je de ijsthee presenteren in de drankcontainers van het merk Kilner (Art.nr. 543993). Deze kannen vallen enorm op als deze een prominente plaats krijgen op je (buiten)bar.