• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Hoe werkt 't?

Traceerbare bonen

  1. Alle cacaobonen die Tony’s gebruikt om cacaoboter of cacaomassa van te maken zijn 100% traceerbaar. En daar zijn we trots op! Door middel van Beantracker kunnen we niet alleen zelf, maar ook al onze partners, de voorraad bekijken en precies zijn waar de bonen zijn. Daarnaast kunnen coöperaties precies zien wanneer de bonen in de haven zijn aangekomen en ze dus weten wanneer ze hun premie zullen ontvangen. Eerlijk oversteken is wel zo fair…toch! Op deze manier weten we dus precies waar, hoe en wie onze cacao geproduceerd heeft.
Hoe werkt 't?

Alle cacaobonen die Tony’s gebruikt om cacaoboter of cacaomassa van te maken zijn 100% traceerbaar. En daar zijn we trots op! Door middel van Beantracker kunnen we niet alleen zelf, maar ook al onze partners, de voorraad bekijken en precies zijn waar de bonen zijn. Daarnaast kunnen coöperaties precies zien wanneer de bonen in de haven zijn aangekomen en ze dus weten wanneer ze hun premie zullen ontvangen. Eerlijk oversteken is wel zo fair…toch! Op deze manier weten we dus precies waar, hoe en wie onze cacao geproduceerd heeft. 

’N hogere prijs

  1. Betaal de prijs waarmee cacaoboeren een leefbaar inkomen kunnen verdienen en hun boerenbedrijf kunnen draaien. Dit lukt niet met de huidige prijs en certificeringspremie. Er is dus een additionele premie nodig, totdat de marktprijs wel een leefbaar inkomen mogelijk maakt.
Hoe werkt 't?

De huidige cacaoprijzen zijn vele male lager dan de referentieprijs voor het leefbaar inkomen. Dat kan natuurlijk niet! Het gat dat tussen het leefbaar inkomen en de cacaoprijzen zit vullen we aan met een Premie. Deze premie bestaat aan de ene kant uit de Fairetrade-premie en aan de andere kant uit de aanvullende Tony’s premie. De hoogte van de premie wordt elk jaar aan het begin van het cacaoseizoen vastgesteld. Op deze manier krijgen de cacaoboeren het inkomen waar ze recht op hebben. Wel zo eerlijk, toch? 

Sterke boeren

  1. Werk samen aan de professionaliteit van boerencoöperaties. Samen staan boeren sterk en het geeft hen meer macht om de ongelijkheid structureel te veranderen.
Hoe werkt 't?

Het probleem “illegale kinderarbeid” oplossen doe je niet zomaar. Des te belangrijker om samen te werken. Via onze coöperaties helpen we de boeren om hun boerenbedrijf te ontwikkelen. Zo worden de boeren begeleid bij ’t vinden van internationale markten, organiseren van transport, trainingen geven of het gezamenlijk inkopen van landbouwmiddelen. Daarbij hebben we direct contact met de coöperaties, bespreken we de gezamenlijke jaarplannen met hen en praten uitgebreid over de strategie.  

De lange termijn

  1. Verzeker de boeren en de coöperaties van minimaal 5 jaar afzet tegen ’n hogere prijs, zo geef je hen inkomstenzekerheid en kunnen ze betere keuzes maken als het gaat om investeren en terugverdienen.
Hoe werkt 't?

Een langdurige en gelijkwaardige samenwerking is onmisbaar om het vertrouwen in verbetering op te bouwen. Daarom hebben we met al onze coöperaties een 5-jarig samenwerkingscontract getekend. Met sommigen zelfs al voor de tweede keer! Voor de coöperaties en daarbij aangesloten boeren betekent dit financiële zekerheid en dus ruimte om te investeren.  

Weetje!In onze samenwerkingsovereenkomst staat een transparantieclausule. Dit betekent dat de coöperaties de overeenkomst met andere potentiële kopers kunnen delen om zo dezelfde betrokkenheid en afspraken te eisen. Gek!? Nee..Het nieuwe normaal! 

Kwaliteit en productiviteit

  1. Investeer in agrarische kennis en kunde van het telen van cacao en andere gewassen. Professioneel boeren zorgt voor betere kwaliteit en meer cacao en voedsel van bestaande plantages.
Hoe werkt 't?

Het produceren van 800kg cacaobonen per hectare per jaar is waar we naartoe streven. Helaas blijven de meeste boeren die aan ons leveren naar schatting steken op 500kg cacaobonen per hectare. Hoe we in samenwerking met de boeren de productie kunnen verbeteren? We zijn er nog niet helemaal uit. Het is namelijk niet alleen een kennisachterstand maar ook vraagt het om investeringen en extra arbeid. En dat moeten ze wel kunnen terugverdienen.  

 

Net als bij het bakken van een chocoladetaart heb je alle ingrediënten nodig om ’m chocolicious te maken. En zo gaat dat dus ook bij onze 5 samenwerkingsprincipes. Je moet ze alle 5 tegelijk toepassen om de cacao-industrie structureel te veranderen. 

 

Vergeten we niet nog iets..? Het geheime ingrediënt natuurlijk! Of ja geheim.. We kunnen dit namelijk niet alleen. Alleen maken we onze chocolade slaafvrij, maar samen maken we alle chocolade slaafvrij. Hoe meer mensen meedoen met onze missie en ons verhaal delen, hoe eerder 100% slaafvrije chocolade normaal is. Uiteindelijk bepaal jij. Doe je mee? 

Publicatie datum: 21 februari 2022