Zuurkoolkoek met crispy bacon en jeneverbesjus

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Kook de aardappelen in 15 minuten bijna gaar, giet ze af en laat ze afkoelen.
  2. Rasp de aardappelen grof en vorm hier 4 koeken van.
  3. Kook de wijnzuurkool beetgaar.
  4. Verwarm 1 eetlepel olie en een 1 eetlepel boter en bak hierin de 4 aardappelkoeken gedurende circa 2 minuten.
  5. Bestrooi ze met zout.
  6. Druk met de bolle kant van een lepel de aardappelmassa tot een platte koek.
  7. Keer ze en bak ze vervolgens nog 2 minuten.
  8. Verwarm de koeken 4 minuten in een voorverwarmde oven.
  9. Decoreer ze daarna met de zuurkool en crispy bacon.
  10. Verwarm de sjalot en de wijn in een steelpan en laat de wijn op middelhoog vuur met 1/3 inkoken.
  11. Voeg de kalfsbouillon en dan de jeneverbessen toe en laat 15 minuten zachtjes sudderen.
  12. Roer de aalbessengelei erdoor en passeer de saus zodra de gelei is opgenomen door een fijnmazige puntzeef in een schone pan.
  13. Haal van het vuur en klop er de boter door.
  14. Breng op smaak met zout en peper en dien onmiddellijk op.

Ingrediënten

  • 1.2 kilo aardappelen
  • 400 gram wijn-zuurkool
  • 4 eetlepels olie
  • 4 eetlepels boter of margarine
  • 600 gram crispy bacon, Gouden Banier
  • 40 gram gehakte sjalotjes
  • 1 dl rode wijn
  • 2 dl demi glace kalf, Oscar
  • 1.5 eetlepel geplette jeneverbessen
  • 1 eetlepel aalbessengelei
  • 40 gram boter (ijskoud en in blokjes)
  • Zout en versgemalen peper

Publicatie datum: 15 maart 2012